Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jei pabodo silkė pataluose, išbandykite naujus receptus: dera net su uogienėmis

Paulius Liškauskas
2023-03-19
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Sunkiai rastume lietuvių ant kurių stalo nebūtų žiemos švenčių pažibos – silkės. Ši lengvai sūdyta žuvis įtraukiama į įvairių mišrainių, salotų, vieno kąsnio užkandžio meniu sąrašą. Jei įprasti jos paruošimo būdai pabodo – nebijokite eksperimentuoti. Tai, kad silkės savo populiarumo nepraranda jau daugelį metų – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes silkių pardavimai išauga beveik dvigubai, o žuvies ir jūros gėrybių – trečdaliu.

„Didžiosios metų šventės jau čia pat, todėl nenuostabu, kad šiomis dienomis pirkėjai Kalėdoms ruošiasi itin aktyviai. Silkės – vienas populiariausių šventinio stalo produktų, o prieš pat Kūčias ir Kalėdas jų pardavimai stipriai šokteli į viršų. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Šventiniu laikotarpiu savo pirkėjams siūlome dar platesnį bei gausesnį ir kitos žuvies ar jūros gėrybių asortimentą. O kiekvieną mėnesį pristatome ir mėnesio žuvį. Pavyzdžiui, iki gruodžio pabaigos pirkėjai žuvies ant ledo vitrinoje vis dar gali rasti kuprės, kuri puikiai tiks ir ant šventinės vakarienės stalo“, – pasakoja vadovė.

 

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Dera ir su uogienėmis

 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad silkė jau nuo seno tapusi Kūčių stalo pažiba. O jos gaminimo būdų – išties apstu, tereikia nebijoti eksperimentuoti.

„Yra daug netradicinių ingredientų, kuriuos priderinę prie silkės, galėsite mėgautis dar neragautais skoniais. Pavyzdžiui, silkė dera ne tik su morkomis, grybais ar burokėliais, bet ir su saulėje džiovintais pomidorais, paprikomis, ridikais, avokadais. Skamba neįtikėtinai, tačiau silkę galima derinti ir su aviečių, spanguolių, bruknių uogienėmis. Žinoma, šių ingredientų nereikėtų padauginti. Svarbiausia – skonių balansas. Uogienės – puikus silkės tartarų pagardas. Šį patiekalą derinkite su kitais priedais: smulkintais svogūnais, kaparėliais, šviežiomis petražolėmis, krapais. Nepamirškite ir rūgštelės. Čia puikiai tiks citrinų sultys“, – pasakoja specialistė.

Visgi, prieš gaminant įvairiausius silkės patiekalus, svarbiausia tinkamai ją pasiruošti. Pirmiausia – išsivalyti. Ir nors silkės valymas daugeliui gali pasirodyti sunkus ir kruopštus darbas – jei žinosite keletą gudrybių, žuvį išvalysite greitai ir be didelių sunkumų. Ekspertė dalijasi populiariausiais ir veiksmingiausiais silkės valymo būdais.

 

Kaip lengvai ir greitai išvalyti silkę?

 

Silkės valymo priemonės. Prieš pradedant valyti silkę pasiruoškite priemones. Silkės valymui prireiks: pjaustymo lentelės, aštraus peilio ir pinceto, smulkiems kaulams išimti. Taip pat čia pravers maišelis liekanoms sudėti. Kad ant rankų neliktų nemalonaus žuvies kvapo, būtinai mūvėkite pirštines. O tam, kad nesuteptumėte pjaustymo lentos – ant jos pasitieskite maistinę plėvelę arba kepimo popieriaus skiautę. Jeigu šių priemonių nenaudojate – kvapą tiek nuo lentelės, tiek rankų pašalinti padės citrinos sultys.

Kaip ją išvalyti? Padėkite silkę ant pjaustymo lentos. Atsargiai peiliu atskirkite galvą, o tada uodegą. Laikydami silkę už viršutinio peleko, kruopščiai jį nupjaukite. Neskubėdami, mažais įpjovimais, perpjaukite pilvą, jį praskleiskite ir pašalinkite vidurius. Silkę kruopščiai nuplaukite po tekančių vandeniu. Tuomet ją vėl padėkite ant lentos ir padarykite pjūvį išilgai nugaros nuo galvos iki uodegos. Atsargiai nuimkite žuvies odą. Galiausiai filė atskirkite nuo keteros. Silkėje randama nemažai kaulų, todėl norint gauti kuo švaresnę filė – išrankiokite juos pincetu.

Pašalinkite kaulus. Jei baiminatės, kad silkėje vis tiek liko kaulų – juos pašalinti galima specialiu tirpalu, kurį lengvai pasigaminsite namuose. Į didelį indą sudėkite silkių filė. Stiklinėje iki pusės pripilkite šalto vandens. Į likusią dalį įpilkite balzamiko acto, trečdalį šaukštelio cukraus ir užpilkite saulėgrąžų aliejumi. Visą skystį užpilkite ant silkių, kad jas apsemtų ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. Šis marinatas turėtų pratirpdyti smulkius kaulelius.

Specialistė dalijasi trimis silkių receptais, kuriuos patiekti galėsite dar ant šių švenčių stalo.

 

Silkės kapotinis su aviečių uogiene

Jums reikės:

150 g silkės

1 svogūno

1 a. š spanguolių uogienės

Šaukštelio garstyčių

Šiek tiek smulkintų šviežių krapų

Šiek tiek smulkintų šviežių petražolių lapelių

Alyvuogių aliejaus

Citrinos sulčių

Gaminimas:

Iš silkės pašalinkite visus kaulus ir smulkiai ją supjaustykite, sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį dėkite garstyčias, labai smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotus petražolių lapelius ir krapus, pilkite šlakelį aliejaus, citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite. Į dubenį dėkite uogienės ir vėl išmaišykite. Jei trūksta skonio – užberkite žiupsnelį druskos arba dar šaukštelį uogienės. Mėgaukitės!

 

Silkių suktinukai su svogūnų džemu

 

Jums reikės:

4 marinuotų agurkų

350 g silkių filė

2 v. š grūdėtųjų garstyčių

Aliejaus

Žiupsnelio juodųjų pipirų

Svogūnų džemui reikės:

2 svogūnų

Žiupsnelio cukraus

2 v. š pomidorų padažo

Vandens

Gaminimas:

Silkių filė pagardinkite pipirais ir aptepkite garstyčiomis. Susmulkinkite marinuotus agurkus ir uždėkite juos ant garstyčiomis apteptos silkės. Tuomet silkę susukite į suktinukus, suverkite mediniais iešmeliais, išdėliokite lėkštėje, apšlakstykite aliejumi. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pakepkite juos keptuvėje tol, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Pomidorų padažą sumaišykite su stikline vandens ir cukrumi, skystį užpilkite ant svogūnų. Troškinkite, kol skystis išgaruos. Galiausiai atvėsusį džemą užpilkite ant silkių suktinukų. Skanaukite!

 

Šiltos salotos su silke, bulvėmis ir burokėliais

 

Jums reikės:

200 g burokėlių

250 g bulvių

1 obuolio

2 silkių filė

Šviežių laiškinių česnakų

½ v. š garstyčių

4 v. š alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio cukraus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

 

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir virkite, kol jie suminkštės. Į kitą puodą sudėkite neluptas bulves ir išvirkite. Kai bulvės išvirs, jas nulupkite, kartu su burokėliais supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį sudėkite ir kubeliais supjaustytus obuolius bei silkę. Dubenyje sumaišykite garstyčias, alyvuogių aliejų, cukrų, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite. Gautu padažu apšlakstykite dar šiltas salotas. Galiausiai ant jų už užberkite smulkintų laiškinių česnakų.

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

2025-05-08
„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

2025-05-08
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti
Kinas

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti