Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Joninėms mėsos technologas kviečia išsikepti burnoje tirpstančių barbekiu šonkauliukų (receptas)

Paulius Liškauskas
2021-07-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

lgaamžėmis tradicijomis ir burtais apipinta Joninių šventė dažnai neapsieina be kepsninėje keptų patiekalų. Vieni ant ugnies čirškina dešreles, kiti kepa šašlykus arba vištieną, o treti ruošia burnoje tirpstančius kiaulienos šonkaulius su barbekiu glazūra.

Anot gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienės, kiaulienos apdorojimas grilyje yra vienas sveikatai palankiausių šios mėsos paruošimo būdų, tačiau svarbu jos nesudeginti. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad išsikepti skanių ir maistingų kiaulienos šonkauliukų gali visi, svarbiausia – tinkamai atrinkta mėsa. Todėl ilgiausią metų naktį šefas kviečia praleisti prie kepsninės ir nuostabiais patiekalų skoniais nustebinti svečius.

Kiauliena – kartą per savaitę

Kiti straipsniai

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Kiauliena – be abejonės mėgstamiausia lietuvių mėsa. Jos panaudojimo galimybių įvairovė didelė: nuo šoninės, puikiai tinkančios prie rytinės kiaušinienės, iki įvairiausių troškinių ar grilio gėrybių. Tačiau „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad valgant šią mėsą nereikėtų pamiršti saiko principo.

„Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, padidinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Joje yra hemo elemento, kuris virškinamas sudaro azoto junginius, o pastarieji yra kancerogenai. Dėl šių priežasčių kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nepatartina mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti šią mėsą be papildomų riebalų“, – pastebi gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad kiaulienos produktus valgant su saiku, organizmas gaus ir vertingų mineralų bei vitaminų: „Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino).“

Svarbiausia išsirinkti tinkamus šonkauliukus 

Besikeičiančios Joninių tradicijos savyje apjungia vis daugiau modernumo. Vietoje kepto maisto lauže, šiais laikais valgome ant kepsninės grotelių čirškintą mėsą. Nors šonkauliukų kepimo tradicijos atsirado JAV, kultūroms vis labiau maišantis jie puikiai papuošia ir lietuviškų Joninių stalą.

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, norint kiaulienos šonkaulius skaniai paruošti, parduotuvėje privalu juos tinkamai išsirinkti: „Renkantis šonkaulius, reikėtų pirkti tuos, kurie turi daugiau riebalų ir storesnį jungiamąjį sluoksnį. Būtent tokius šonkauliukus kepant lėtai, išsiskirs pakankamai sulčių, kurios garantuos išskirtinį skonį ir burnoje tirpstančią mėsos struktūrą.“

Kepant barbekiu patiekalus svarbu, kad mėsa būtų apdorota dūmais ir karštu oru, bet negautų tiesioginio sąlyčio su ugnimi. Šie gaminiai dažniausiai kepami ant grotelių, po kuriomis rusena žarijos: „Barbekiu patiekalai kepami uždaroje kepsninėje, naudojant tik sausą lapuočių medieną. Taip kepama mėsa pasižymi sodriu dūmo skoniu ir aromatu. Barbekiu žinovai mėsą kepa ilgai ir žemoje temperatūroje, o vėliau palaipsniui ją kelia. Tam reikia daug kantrybės ir šiek tiek žinių.“

Kepant kiaulienos šonkaulius būtina mažesnė kaitra

Norint iškepti tikrus amerikietiškus kiaulienos šonkauliukus, būtina jiems suteikti dūmo skonio ir aromato. Anot V. Nadzeikos, tai galima padaryti specialiomis priemonėmis. „Siekiant išgauti autentišką dūmo aromatą, į kepsninę reikėtų įdėti kelias medines, būtinai lapuočio medžio,  lazdeles. Prieš joms patenkant į ugnį, jas privalu apie pusvalandį išmirkyti vandenyje. Šakeles uždėkite tiesiai ant žarijų arba laikykite specialioje kepsninės dėtuvėje, kad pripildytų kepinius specialaus dūmo skonio ir kvapo“, – patarimais dalijasi šefas.

Kepant šonkauliukus labai svarbu ir tinkamai kontroliuoti temperatūrą, kad ji nepasidarytų per stipri ir šonkauliukai neapskrustų per daug ar nesudegtų. „Kepimas žemoje ugnyje yra svarbiausia kiaulienos šonkaulių gaminimo dalis. Ruošimo metu palaikykite temperatūrą maždaug 110–121 laipsnių ir kepkite juos ilgesnį laiką. Šonkaulius kepsninėje sudėkite ant šaltesnės grilio vietos, kiek atokiau nuo tiesioginės liepsnos. Tai leis jiems lėčiau kepti, pasiekti tinkamą minkštumą, o proceso metu išsiskiriantys riebalai atskleis visą mėsos skonių gamą. Kepant privalu uždengti grilio dangtį, kad viso kepimo metu kepsninėje išsilaikytų panaši temperatūra“, – šonkauliukų kepimo ypatumais dalijasi mėsos technologas.

Joninių proga Vidas Nadzeika siūlo pasigaminti išskirtinius grilyje keptus kiaulienos šonkaulius su barbekiu padažu, padėsiančius skaniai sulaukti trumpiausios metų nakties pabaigos.

RECEPTAS 

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliai su barbekiu padažu 

Jums reikės:

3 kg atšaldytų kiaulienos šonkaulių su mėsa;

2 šaukštų druskos;

2 šaukštų rūkytos aitriosios paprikos miltelių;

2 šaukštų rudojo cukraus;

2 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;

1 šaukšto česnako miltelių;

1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Ingredientai barbekiu padažui:

750 g kečupo;

125 ml vandens;

70 g rudojo cukraus;

80 g medaus;

2 šaukštų citrinų sulčių;

2 šaukštų Vorčesterio padažo;

1 šaukšto rūkytos aitriosios paprikos miltelių;

2 šaukštelių česnakų miltelių;

2 šaukštelių saldžiosios raudonosios paprikos miltelių.

Gaminimo eiga:

Visus ingredientus, išskyrus šonkaulius, sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir gerai išmaišykite. Laikinai padėkite į šalį.
Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite nesupjaustytas šonkaulių juostas. Apverskite šonkaulius taip, kad mėsa būtų apačioje. Tada palengva užkišę peilį atsargiai nuimkite nuo šonkaulių plėvelę. Abi šonkaulių puses įtrinkite prieskoniais.
Išklokite skardą folija, dėkite šonkaulius ir uždenkite juos folija. Galite kepti šonkaulius iškart, tačiau skonis bus sodresnis, jei 8–24 valandas šonkaulius palaikysite šaldytuve.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Jei šonkaulius parą laikėte šaldytuve, išimkite juos ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje mažiausiai 20 minučių.
Šonkaulius pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1,5–2 valandas, kol jie taps minkšti (galima patikrinti šakute). Taip paruošti šonkaulius galite prieš 1–2 dienas. Atvėsinkite ir laikykite šaldytuve.
Kol šonkauliai kepa, paruoškite padažą. Visus ingredientus sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir užvirkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami. Tada sumažinkite ugnį ir dar pavirkite 30–40 minučių nuolat maišydami, kol pasklis malonus aromatas ir padažas sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir laikinai padėkite į šalį. Padažą galite pasigaminti ir laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.
Kepkite šonkaulius ant grilio. Grilį įkaitinkite iki vidutinės temperatūros. Šonkaulius išimkite iš folijos. Juos galite supjaustyti mažesniais gabaliukais. Sudėkite šonkaulius ant grilio mėsingąja dalimi į viršų ir aptepkite paruoštu padažu. Uždarykite grilį ir kepkite 5 minutes.
Apverskite, dar sykį teptuku aptepkite šonkaulius barbekiu padažu. Kepkite dar 5 minutes. Toliau kepkite ir vartykite bei tepkite padažu šonkaulius kas 5 minutes, kol padažas sutirštės, o šonkauliai iškeps ir ant jų atsiras grilio žymių. Iš viso grilyje šonkaulius kepkite apie 20 minučių.
Patiekdami likusį padažą supilkite į serviravimo lėkštę šalia šonkaulių.
Skanaus!

Žymos: Joninės

Kiti straipsniai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23
Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai
Kultūra

„Yaga Gathering“ festivalyje Dzūkijoje – atlikėjai iš viso pasaulio ir vaizduotę žadinantys kūriniai

2025-05-23

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti