Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Paulius Liškauskas
2025-06-21
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Mielai laikomės senos tradicijos trumpiausią metų naktį pažymėti gamtoje su pačiais artimiausiais žmonėmis. Nusipynę vainikus, paieškoję paparčio žiedo ir pašokinėję per laužą tikrai išalksime. Ką verta pasiruošti namuose ir ką smagiai besišnekučiuojant išsikepti ant žarijų patars prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ grilio ekspertas Vidas Nadzeika. Jis siūlo pagalvoti apie įvairaus amžiaus valgytojus, tačiau nebijoti eksperimentuoti: juk nebrangiai grilinti galima ir mėsą, ir daržoves.

Laukdami kepsnių, mėgaukitės užkandžiais

Prie Joninių laužo susiburia ir kelios šeimos su įvairaus amžiaus vaikais, ir didesnės draugų kompanijos – tada geriau iš anksto susitarti, kokius užkandžius vežtis ir ką išsikepti ant žarijų.

Kiti straipsniai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05

Visada praverčia maži sumuštinukai, trapučiai, riešutai, alyvuogės, sūrio ir daržovių lazdelės su humusu ar namie kepti pyragėliai su sūriu bei žalumynais. Tereikia šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštą supjaustyti stačiakampiais ir ant jų išdėlioti mėgstamo sūrio gabalėlius su smidrais ar gražgarstėmis ir maždaug 12 minučių juos pakepti orkaitėje.

Puikūs užkandžiai būtų ir įvairūs vaisiai. Grilio ekspertas Vidas Nadzeika sako, kad jei pasiėmėte jų daugiau, dalį galite išsikepti ant grotelių: „Patieskite foliją, ant jos pabarstykite rudojo arba miltelinio cukraus, išdėliokite stambiai pjaustytus vaisius. Taip cukrus karamelizuosis su išsiskyrusiomis sultimis ir suteiks vaisiams dar geresnį skonį. Saldesni vaisiai gali būti patiekiami kaip desertas, o rūgštesni – kaip priedas prie mėsos ar žuvies.“

Vaikai neatsisakys vištos sparnelių ar mėsainių

Vaikai dažnai nesusivilioja aštresniais mėsos kepsniais, šonkauliais ar šašlykais, tad jiems iškepkite tai, ką mėgsta. Vilius Nadzeika pataria įtraukti vaikus į maisto gamybos procesą – net jei namie jie to vengia, lauke  būna daug įdomiau.

„Patarčiau kepti tai, kam nereikia stalo įrankių: plonas dešreles, vištienos sparnelių vidines dalis arba petukus, mažesniais gabaliukais supjaustytą mėsą, įvairias daržoves bei vaisius. Ruošiant skirtingų vaisių ir daržovių iešmelius išbandykite įvairias jų kombinacijas. Taip matysite, kas greičiausiai dingsta nuo iešmelio“, – pataria specialistas.

Jis priduria, kad jei ruošite mėsainius, prie jų tikrai išsirikiuos vaikų eilė: „Atsivežkite namie pasigamintą arba nusipirktą mėgstamą padažą, mėsainių bandelių, daržovių, sūrio, mėsainių maltinukų. Juos apkepkite grilio keptuvėje po 5-8 minutes iš kiekvienos pusės, perpjautas bandeles irgi šiek tiek apkepkite. Ant jų puselių dėkite salotos lapą, maltinuką, rauginto agurko griežinėlį, šiek tiek padažo, čederio sūrio, avokado griežinėlė ir užvožkite kita bandelės pusele“.

Tiems, kurie nori pasilepinti be didelio pasiruošimo, puikiai tiks jau užmarinuoti šašlykai ir kepsniai, kuriuos tik reikia užmesti ant grotelių.

Trumpai tariant – Joninėms ruoštis galima ir paskutinę minutę, svarbiausia – gera nuotaika, keli artimi žmonės šalia ir kvapnus dūmas iš kepsninės.

„Rimi“ pataria šventei pasiruošti šonkauliukų ir svečius nustebinti dar vienu patiekalu – grilintomis salotomis.

GRILYJE KEPTI KIAULIENOS ŠONKAULIAI SU BARBEKIU PADAŽU

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

Mėsai:

  • 3 kg atšaldytų kiaulienos šonkaulių su mėsa
  • 2 šaukštai druskos
  • 2 šaukštai rūkytos aitriosios paprikos miltelių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštas česnakų miltelių
  • 1 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Barbekiu padažui:

  • 750 g kečupo
  • 125 ml vandens
  • 70 g rudojo cukraus
  • 80 g medaus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 šaukštai Vorčesterio padažo
  • 1 šaukštas rūkytos aitriosios paprikos miltelių
  • 2 šaukšteliai česnakų miltelių
  • 2 šaukšteliai saldžiosios raudonosios paprikos miltelių

Kaip gaminti:

  1. Visus ingredientus, išskyrus šonkaulius, sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
  2. Nusausinkite nesupjaustytas šonkaulių juostas popieriniais rankšluosčiais. Apverskite mėsa žemyn, peiliu atsargiai nuimkite plėvelę. Abi puses įtrinkite paruoštu prieskonių mišiniu.
  3. Skardą išklokite folija, sudėkite šonkaulius, uždenkite kita folijos dalimi. Galite kepti iš karto, tačiau geriausia palaikyti šaldytuve 8–24 valandas.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Jei šonkauliai buvo šaldytuve, prieš kepdami palaikykite kambario temperatūroje bent 20 minučių. Kepkite 1,5–2 valandas, kol suminkštės (tikrinkite šakute). Jei norite – galite iškepti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 2 dienų.
  5. Visus padažo ingredientus sudėkite į prikaistuvį, užvirkite ant vidutinės ugnies, maišydami. Tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 30–40 minučių, kol sutirštės ir pasklis aromatas. Nuimkite nuo ugnies. Padažą galima laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.
  6. Įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Išimkite šonkaulius iš folijos, galite supjaustyti mažesniais gabalais. Dėkite mėsingąja puse į viršų, aptepkite barbekiu padažu. Uždarykite grilį, kepkite 5 minutes.
  7. Apverskite šonkaulius, vėl aptepkite padažu. Kepkite dar 5 minutes. Tęskite šį procesą dar apie 10 minučių, vis apversdami ir tepant padažu kas 5 min. Iš viso kepimas grilyje turėtų trukti apie 20 minučių, kol šonkauliai apskrus ir atsiras grilio žymių.
  8. Likusį barbekiu padažą supilkite į dubenėlį ir patiekite šalia šonkaulių.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Sausio mėnesį laukia nemažai reidų (datos)

Policija jau pradėjo blaivumo ir saugaus vairavimo patikras

2025-06-21
Kodėl 10 metų automobilis – „saldžiausias“ pasirinkimas?

Kodėl 10 metų automobilis – „saldžiausias“ pasirinkimas?

2025-06-21
Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti