Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti iš maisto?

Paulius Liškauskas
2021-12-05
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Žiemą lydi šaltukas, sniegas ir mažiau saulės šviesos, o tokiomis sąlygomis keičiasi mūsų organizmo poreikiai. Vienas iš svarbių elementų, kuriuo šaltuoju metų laiku daugelis turėtų rūpintis, yra žarnyno gerosios bakterijos.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, raugintuose maisto produktuose galima rasti organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų. Šie naudingi mikroorganizmai padeda praturtinti žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą bei gerina virškinimą. Tad raugintos daržovės ne tik skanus, pigus, bet ir sveikatai palankus maisto produktas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip parduotuvėje atsirinkti kopūstus bei juos kuo ilgesnį laiką išlaikyti šviežius.

Praturtina žarnyno mikroflorą

Kiti straipsniai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03

Žiemą kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar troškintus, bet ir raugintus. Tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų, kurios svarbios žarnyno mikrofloros puoselėjimui. Be to, švelniai rūgštus raugintų daržovių skonis yra malonus gomuriui.

Sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, o šį procesą vykdo bakterijos, dar vadinamos probiotikais. Todėl šaltojo sezono metu ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

„Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų bei mineralų šaltinis. Tokiose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, skaidulinių medžiagų, yra geležies, cinko. Tad vartodami šiuos produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai prisideda prie žarnyne esančių gerųjų bakterijų sudėties puoselėjimo, gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. O gerosios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai, net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą.

Pataria laikyti šaldytuve

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, rauginimas – paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas. Jis padeda inešvaistyti daržovių derliaus bei leidžia skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias daržo gėrybes visus metus: „Nepasiruošusiems atsargų žiemai, turime pasiūlyti kelių rūšių tradicinių raugintų kopūstų, pagardintų morkomis ar spanguolėmis, raugintų ir troškintų kopūstų, taip pat raugintų agurkų. Raugintus kopūstus reikėtų laikyti šaltai – rūsyje arba šaldytuve, be to, svarbu, kad jie būtų apsemti skysčiu.“

O renkantis šviežius kopūstus komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jų kietumą. „Įsitikinkite, jog kopūstas yra pakankamai tvirtas. Jei jaučiate, kad kopūstas yra minkštas ir purus, o ne kietas ir tankus, ši daržovė gali būti supuvusi iš vidaus. Reikėtų pirkti šviežius, nenuvytusius ir neturinčius pažeidimų išorėje kopūstus. Įprastų šviežių gūžinių kopūstų lapai turėtų būti žalios, o žiemą – šviesesnės, beveik baltos spalvos“, – pažymi specialistė.

Norint kopūstus kuo ilgiau išlaikyti šviežius, labai svarbios ir jų laikymo sąlygos. „Tobuliausia kopūsto laikymo temperatūra siekia 0 laipsnių. Tad parsivežus daržoves namo labai svarbu jas įdėti į šaldytuvo daržovių stalčių, tai padės išlaikyti kopūstą šviežią ilgesnį laiką. Žinoma, vis patikrinkite, ar jis nepradėjo gesti. Tinkamiausia šią daržovę suvartoti per 3–5 dienas“, – pataria O. Suchočeva.

Ekspertė primena, jog sutaupyti sumaniai apsiperkant padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Be to, nuo šiol „Rimi“ galima rasti daugiau nei 700 prekių bene žemiausia įprasta kaina rinkoje.“

Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti raugintų kopūstų su svogūnų laiškais salotas, kurios ne tik skanios, bet ir maistingos.

RECEPTAS

Rauginti kopūstai su svogūnų laiškais 

Patiekalui reikės:  

4 vnt. svogūnų laiškų;

1 vnt. obuolio;

2 šaukštų sviesto;

2 stiklinės raugintų kopūstų.

Gaminimo eiga: 

Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus. Išimkite iš obuolio sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą kol gražiai paruduos, įdėkite obuolius ir kepkite apie 1 min. Viską sumaišykite su raugintais kopūstais ir svogūnų laiškais.
Skanaus!

Žymos: Edita Gavelienė

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

D. Sirvydžio šūvis neišgelbėjo: „Lietkabelis“ triumfavo prieš „Žalgirį“

Panevėžio „Lietkabelis“ triumfavo prieš „Žalgirį“

2025-10-20
Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose

Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose

2025-10-20
Ištrinti neįmanoma: kas nutinka jūsų informacijai, įkeltai į dirbtinio intelekto modelį?

Ištrinti neįmanoma: kas nutinka jūsų informacijai, įkeltai į dirbtinio intelekto modelį?

2025-10-20
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

D. Sirvydžio šūvis neišgelbėjo: „Lietkabelis“ triumfavo prieš „Žalgirį“
Panevėžys

Panevėžio „Lietkabelis“ triumfavo prieš „Žalgirį“

2025-10-20

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti