Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jūros ir žvejų dienos proga – įkvėpimas iš Viduržemio virtuvės ir gardus keptos dorados receptas

Paulius Liškauskas
2022-04-14
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Liepos 31-ąją minima Jūros ir žvejų diena, kurios proga kasmet paskutinį liepos savaitgalį tūkstančiai žmonių važiuoja į Klaipėdą švęsti Jūros šventės. Nuo neatmenamų laikų lietuviai mėgo žvejoti ir namo nešdavo sužvejotos žuvies laimikį. Pasak „Rimi“ konsultantės dr. Editos Gavelienės, remiantis sveikatai palankia Viduržemio jūros regiono dieta, žuvis bei jūros gėrybės turėtų būti dažniau įtraukiami į mitybos racioną. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį – mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą ir gardžiai ją paruošti.

Būtini dietos komponentai – saikas bei socializacija

Pasak dietologės dr. Editos Gavelienės, Viduržemio jūros regiono dieta yra tam tikro raciono pavadinimas. Maždaug prieš 60 metų buvo atliekamas vienas ilgiausiai trukusių tyrimų, susijusių su mityba, kurio metu pastebėta, kad žmonės, gyvenantys aplink Viduržemio jūrą ir besimaitinantys tam tikru maistu, rečiau serga širdies kraujagyslių ligomis. Nuo to laiko šis racionas yra labai kruopščiai tyrinėjamas.

„Viduržemio jūros regiono dieta turtinga nesočiaisiais riebalais. Lyginant su vakarietiškomis dietomis, šioje dietoje yra labai mažas gyvūninių riebalų, tokių kaip sviestas, grietinė ar taukai, kiekis. Vietoje jų galime rasti daug augalinių riebalų – aliejaus, šviežių produktų, vaisių, daržovių, viso grūdo miltų gaminių“, – sako dr. E. Gavelienė.

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Pasak gydytojos dietologės, būtini Viduržemio jūros regiono dietos komponentai yra saikingumas bei socializacija – tiesiog primygtinai nerekomenduojama valgyti vienam. Taip pat būtinas fizinis aktyvumas, adekvatus poilsis, sezoniškų produktų vartojimas. Viduržemio jūros regiono dietoje pirmenybė teikiama vietiniams, natūraliems ir kuo įvairesniems maisto produktams bei šviežiai gaminamam maistui.

„Viduržemio jūros dietoje taip pat ribojamas raudonos mėsos, kiaušinių vartojimas, o vietoje jų dažniau vartojama žuvis ir jūros gėrybės. Dar viena šio raciono ypatybių, kad maisto gaminimui naudojamas ypač tyras alyvuogių aliejus, o atsižvelgiant į jo vartojimo subtilybes, parenkamas ir maisto terminis apruošimas. Patiekalai gali būti kepami tiek orkaitėje, tiek ant griliaus“, – pažymi dr. E. Gavelienė ir priduria, jog Viduržemio jūros regiono dieta yra puiki prevencinė priemonė šių dienų civilizacijos ligoms.

Kuo paprastesnis marinatas

Pasak  Vido Nadzeikos, dėl savo maistinių savybių dorada tampa vis dažnesniu lietuvių pasirinkimu: „Tai pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis, priskiriama karšių šeimai ir laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Ją rekomenduojama naudoti paprastiems kulinariniams ruošiniams, kepimui ant grotelių, troškinimui garuose ar kepimui druskoje.“

Dorada – švelnaus skonio žuvis, todėl V. Nadzeika siūlo ją marinuoti kuo paprasčiau, naudojant įprastus prieskonius: aliejų, druską, pipirus, citrinos sultis bei rozmariną: „Stiprus ar aštrus marinatas tik užgoš dorados skonį, tad marinatą rinkitės kuo švelnesnį, o garnyrui puikiai tiks šviežios ar grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų, jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiu agurku.“

Užtikrinta kokybė

Doradų galima rasti Viduržemio jūros vandenyse, Kanarų ir Azorų salose, rytinėje Atlanto vandenyno dalyje – nuo ​​Britų salų iki Žaliojo Kyšulio.

Pasak specialistės, dorados pasižymi ovaliu ir suspaustu kūnu, storomis lūpomis, išsikišusiais kūginiais dantimis. „Apie šios žuvies šviežumą galite spręsti iš blizgančių žvynų, skaidrių akių, gaivaus žuvies kvapo. Dorados žiaunos turi būti ryškiai raudonos spalvos, žuvis turi būti stangri, jos kūnas – elastingas, be jokių pažeidimų, įtrūkimų. Jei paspaudus žuvį lieka nedidelis įdubimas – tai prastos kokybės, pasenusios žuvies požymis“, – atkreipia dėmesį „Rimi“ specialistė.

Žuvį svarbu laikyti žemoje temperatūroje. Jei ketinate ją suvartoti per artimiausias 24 valandas, dėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą, o jeigu žuvį norime namuose laikyti ilgiau, svarbu prieš užšaldant ją išdarinėti. Tokiu būdu ji puikiai išsilaikys iki penkių mėnesių.

Kviečiame paminėti Jūros ir žvejų dieną paruošiant Viduržemio jūros regiono stiliaus doradą su žolelėmis ir citrinomis.

RECEPTAS

Viduržemio jūros regiono stiliaus dorada su žolelėmis ir citrinomis

Patiekalui reikės:

1 kg auksaspalvės dorados.

Padažui reikės:

75 ml alyvuogių aliejaus;

25 ml citrinų sulčių;

1 šaukšto mėgstamų prieskoninių žolelių;

0.5 šaukštelio druskos.

Pateikimui reikės:

Druskos dribsnių (pagal skonį);

Citrinų žievelės (pagal skonį);

Kaparėlių (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Sumaišykite visus padažui skirtu ingredientus.
Dėkite žuvį ant grotelių ir kepkite orkaitėje 15-20 minučių (galite kepti ir ant kepsninės).
Iškepus leiskite žuviai pailsėti apie 5 minutes. Tada padarykite pjūvį išilgai pilvo ir išverskite, išimdami pagrindinį kaulą.

Žymos: Žvejai

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

2025-05-08
„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

2025-05-08
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti
Kinas

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti