Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ką gyventojai darys su 859 tonomis cukraus? Savaitgalio planas – nebrangi ir lengvai pagaminama šaldyta uogienė

Paulius Liškauskas
2023-03-28
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Didžiausias lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pastebi, jog konservavimo sezonas jau įsibėgėjo. Vien per praėjusią savaitę parduotos 895 tonos cukraus, teko nuolat pildyti tuštėjančias cukraus lentynas.  Norintys net ir žiemą mėgautis vasaros derliumi puoselėja iš kartos į kartą perduodamą tradiciją ir jau nuo liepos mėnesio pradeda virti ar net šaldyti uogienes, konservuoja vaisius ar daržoves.

 

Sezoninių vasaros gėrybių gausa leidžia patirti įvairius skonius ir organizmą praturtinti natūraliais vitaminais. Svarbu nepraleisti šviežio uogų ir kitų sezoninių gėrybių derliaus, mat šiuo metu jų gausu ne tik soduose, laukuose ar miškuose, bet ir parduotuvių lentynose.

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

 

„Kiekvienais metais liepos mėnesį stebime prasidedančią konservavimo sezono pradžią  –  padidėja stiklainių, šaldymo indelių ir maišelių, kitų konservavimo įrankių pardavimai. Iš lentynų graibstomas ir smulkus baltasis cukrus bei cukrus uogienėms. Prekybos tinklas „Maxima“ per 30 veiklos metų gerai pažino savo pirkėjus, jų poreikius ir stengiasi juos atliepti tiek asortimento pokyčiais, tiek gerais kainos pasiūlymais. Praeitą savaitę cukraus kvietėme įsigyti už sumažintą kainą – parduotas rekordinis jo kiekis. Dėl cukraus pirkėjai buvo nusiteikę net pastovėti eilėje“, – pasakoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

 

Per vieną savaitgalį galite pasiruošti visai žiemai

 

Pasirūpinus cukrumi belieka išsirinkti geriausius uogienių receptus. Jei įprastas uogienių virimas atrodo ilgas ir žinių reikalaujantis procesas, verta išbandyti trintų uogų uogienes. Jų gaminimas išties nebrangus ir labai paprastas – uogas reikės nuplauti, nusausinti, gerai sutrinti, sudėti į indelius ir patalpinti šaldiklyje. Taip pagamintos uogienės išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių.

 

„Paprasčiausias ir greičiausias būdas pasiruošti žiemai  – pasigaminti trintų braškių, mėlynių, šilauogių, aviečių, gervuogių ar kitų uogų uogienių jų neverdant, o tiesiog užšaldant. Trintas uogas galima šaldyti be priedų, tačiau cukrus ar medus, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį“, – pataria Jolanta Banelytė, „Maxima“ Gamybos produktų vystymo vadovė.

 

Gaminant trintas uogienes šaldymui, pasak J. Banelytės, verta vadovautis keliomis taisyklėmis. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, svarbu leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje.

„Paruoštą tyrę palaikykite bent 3 valandas vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje – cukrus ištirps, o prieskoniai padės atskleisti naujus skonius“, – patarimais dalinasi „Maxima“ atstovė.

 

Šaldytas uogienes galima laikyti ilgą laiką šaldiklyje ir naudoti pagal poreikį.

 

Uogų šaldymas padeda išsaugoti maistines medžiagas

 

Trintų uogų šaldytos uogienės turi daug naudingų savybių, nes toks gaminimo būdas padeda išsaugoti daugelį  maistinių medžiagų. Priklausomai nuo šaldytos uogienės gamybai naudojamų uogų rūšies, jose gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C ir E, kalis, manganas. Uogose esančios skaidulos yra svarbios normaliam virškinimo procesui ir padeda išlaikyti tinkamą žarnyno veiklą. Trintų uogų šaldytos uogienės gali prisidėti prie bendro skaidulų suvartojimo.

 

J. Banelytė pasakoja, jog vienas iš paprasčiausių trintos šaldytos uogienės receptų yra trinta braškių uogienė. Taip ne tik sunaudosite turimų uogų perteklių, bet ir greitai bei nebrangiai pasigaminsite skanią uogienę.

 

Trintai braškių uogienei reikės 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, galima dalį braškių pakeisti į žemuoges, persikus ar bananus. Sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 3 valandas pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų. Paragaukite ir įvertinkite ar skonis jums patinka. Nuo braškių rūšies ir auginimo sąlygų jų saldumas būna skirtingas. Padalinkite mišinį į šaldymui skirtus indelius, viršuje palikdami vietos, ir sudėkite į šaldiklį. Atšildytą uogienę laikykite šaldytuve, geriausia ją suvartoti per 72 valandas – tad šaldymui patariama rinktis nedidelius indelius, kad uogienę spėtumėte suvartoti per 3 dienas.

 

Šaldytą uogienę galite naudoti kaip natūralų saldiklį

 

Priklausomai nuo uogų pasirinkimo, trintos šaldytos uogienės gali būti natūraliai saldžios. Norintiems sumažinti cukraus suvartojimą – puikiai tinka ir kaip cukraus ar saldiklio pakaitalas. Uogų tyres galima pritaikyti daug kur: pagardinti jogurtą, košes, blynus ar ledus, naudoti salotų padažams, limonadams.

 

„Nors populiariausia cukraus rūšis išlieka ta pati – smulkus baltas cukrus, tačiau pastebime augantį pirkėjų norą įprastą cukrų pakeisti ekologiškomis ir sveikesnėmis alternatyvomis. Pavyzdžiui, vietoj įprasto cukraus dalis pirkėjų vis dažniau renkasi agavų ar datulių sirupus. Juos taip pat galima naudoti patiekalams gardinti“, – pasakoja I. Trakimaitė šeškuvienė.

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje

2025-05-10
Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kultūra

Lietuva prisistatė Venecijos architektūros bienalėje

2025-05-10

Lankoma

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte
Gyvenimas

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti