Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kai nėra nei laiko, nei noro gaminti – 3 dar neragauti pigūs patiekalai iš smulkintos mėsos

Paulius Liškauskas
2024-02-05
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Visai nebrangu, o galimybės sočiai vakarienei – kone neribotos. Būtent dėl to smulkinta mėsa ir faršas taip dažnai tampa pagrindiniu patiekalų ingredientu: pradedant balandėliais, cepelinais, žemaičių blynais ir baigiant įvairiausiomis sriubomis ir troškiniais.

Šaltuoju metų laiku smulkintą mėsą lietuviai dar labiau pamėgsta, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jos pardavimai stipriai ūgteli, o pritrūkus idėjų, ką naujo ir dar nenusibodusio iš jos pagaminti – verta prisiminti orkaitę.

„Nors vegetarizmu Lietuvoje susidomi vis daugiau žmonių, visgi mėsa atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje. Šiai kategorijai sezoniškumas turi nemažai įtakos: jeigu vasarą ant bangos būna grilinimui tinkama mėsa, tai žiemą atsigręžiama į smulkintą mėsą. Labiausiai pirkėjai mėgsta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje – smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena“, – atskleidžia V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

Pasak jos, lietuviai smulkintai mėsai kelia aukštus reikalavimus. Rinkdamiesi ją žiūri tiek į kainą, tiek į sudėtį, jiems taip pat labai rūpi mėsos kilmė ir šviežumas. Pirkėjai pageidauja atkeliaujančios iš Lietuvos gamintojų, tad parduotuvėse absoliuti dauguma jos būna vietinės kilmės, tiekiama 6 kartus per savaitę.

Ką rinktis – smulkintą mėsą ar faršą?

„Lietuviai išmoko atskirti ir smulkintą mėsą nuo faršo, – sako Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas. – Smulkinta mėsa – tai šviežia, iškaulinta ir sumalta mėsa, į kurią gali būti pridėta tik iki 1 proc. druskos. Tai – natūralesnis produktas. Tuo tarpu faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, tačiau su priedais. Į faršą gali būti įdėta tokių priedų kaip krakmolas, baltymai, soja, pipirai arba kitos aromatinės medžiagos. Renkantis faršą vertėtų atidžiai paskaityti etiketę ir rinktis tokį, kuriame priedai daugiausiai būtų tiesiog prieskoniai.“

Smulkintos mėsos rūšis turi įtakos patiekalo kaloringumui, taip pat užduoda toną prieskoniams, sako mėsos technologas. Riebiai mėsai, įskaitant kiaulieną, verta pridėti aromatinių žolelių, kurios pagerins virškinimo procesus. Liesai mėsai, pavyzdžiui, paukštienai ir veršienai, nereikia naudoti didelio kiekio žolelių ir prieskonių, nes intensyvūs priedai užgoš mėsos skonį.

„Smulkintos mėsos savybės iš esmės tokios pat kaip ir šviežios pjaustytos mėsos. Ji pirmiausia aprūpins mus baltymais – pagrindine mūsų organizmo „statybine“ medžiaga. Be to, ypač jautienoje ir kiaulienoje yra daug geležies, taip pat yra B grupės vitaminų. Besilaikantiems dietoms verta rinktis ir maltą vištieną ar kalakutieną. Jos puikiai tinka mėsos kukuliams ar kotletams gaminti. Tuo tarpu jautiena, kiauliena arba šių mėsų derinys turi daugiau riebalų, tad ir suteikia sodresnį skonį tokiems patiekalams kaip lazanija, makaronų, bulvių apkepai“, – pasakoja G. Bačkovas.

Jis primena, kad smulkintą mėsą, faršą geriausia valgyti tą pačią dieną, kai ji buvo apdorota, nes šie produktai greitai genda. Išimtis yra fasuota malta mėsa, kurios tinkamumo vartoti terminą rasite ant pakuotės.

Nešvaistykite laiko – už jus darbą tegu padaro orkaitė

Kotletai, balandėliai, cepelinai – sotūs, nebrangūs ir dažno itin mėgstami patiekalai iš smulkintos mėsos. Visgi, jie yra ir imlūs laikui, tad virtuvėje tenka gerokai patriūsti, kol susuksite balandėlius, iškepsite kotletus ar paruošite cepelinus.

O galbūt verčiau šį darbą „atiduoti“ orkaitei? Italai orkaitėje iš maltos mėsos gamina legendinę lazaniją, graikai vertina maltos mėsos ir baklažanų derinį – tai yra jų garsiosios musakos pagrindas. Anglai naudojo maltą mėsą ir bulves, gamindami savo firminį piemenėlių pyragą.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti naujų patiekalų, kurie nereikalaus daug rankų darbo. Tereikės kelių ingredientų ir orkaitės – ir su minimaliu kiekiu pastangų pasieksite maksimalų rezultatą.

Pavyzdžiui, įdomi ir gerokai greitesnė idėja – sluoksniuoti kopūstų kepsniai. Skonis bus tarsi tradicinių balandėlių, tačiau receptas yra žymiai lengvesnis.

Orkaitėje kepti „balandėliai“ – kopūstų pjausniai su smulkinta mėsa

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 60 min. (15 min. paruošti ir 45 min. kepti)

Reikės: 1 kopūsto, 500 g smulkintos mėsos, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 100-200 g tiršto pomidorų padažo, 1-2 šaukštelių Provanso žolelių, ½ šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, druskos, pipirų.

Gaminame:

Susmulkintą svogūną sumaišykite su malta mėsa, nedideliu kiekiu druskos ir pipirų, Provanso prieskoninėmis žolelėmis, saldžiąja paprika ir išspaustu česnaku. Išminkykite ir atidėkite į šalį.
Kopūstą supjaustykite 5-7 mm storio apvaliais griežinėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pabarstykite druska ir pipirais.
Iš smulkintos mėsos formuokite nestorus (4-5 mm) paplotėlius ir dėkite ant kopūstų pjausnių. Pasistenkite, kad jų skersmuo būtų panašus kaip kopūstų griežinėlių. Mėsą aptepkite 1-2 valgomaisiais šaukštais tiršto pomidorų padažo. Viską dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite 45 minutes.

Smulkintos mėsos vyniotinis su daržovėmis

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 110 min. (20 min. paruošti ir 90 min. kepti)

Reikės: 1 kg smulkintos mėsos, 1 kiaušinio, 1 padžiūvusios duonos riekės, 100 ml pieno, 1 ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio maltų pipirų,1 šaukštelio granuliuoto česnako, 1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, 3 šaukštelių garstyčių, 150 g plonais griežinėliais supjaustytos rūkytos šoninės, 200 g sūrio, ½ raudonosios paprikos, 1 morkos, (papildomai – kitų mėgstamų daržovių).

Gaminame:

Duoną užpilkite pienu ir atidėkite kelioms minutėms, kad įsigertų. Tuo tarpu papriką ir nuluptą morką supjaustykite plonomis juostelėmis. Iš mirkytos duonos riekelės išspauskite pieno perteklių ir kartu su visais prieskoniais sudėkite į smulkintą mėsą. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, kol gausite vientisą masę.
Paruoštą mėsą sudėkite ant kepimo popieriaus lakšto, uždenkite kitu lakštu ir iškočiokite į stačiakampį. Tada atsargiai nuimkite viršutinį popieriaus sluoksnį ir patepkite mėsos pagrindą garstyčiomis. Ant jo dėkite plonus šoninės griežinėlius ir juostelėmis supjaustytas daržoves. Viską apibarstykite tarkuotu sūriu, tada suvyniokite kaip vyniotinį, sandariai uždengdami kepimo popieriumi. Be to, apvyniokite jį antru sluoksniu, šį kartą iš aliuminio folijos.
Paruoštą maltos mėsos vyniotinį dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Viską kepkite apie 1,5 valandos, leiskite šiek tiek atvėsti ir tik tada atsargiai išimkite iš folijos ir popieriaus sluoksnio.

Apkepas su žiediniais kopūstais ir smulkinta mėsa

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min. (15 min. paruošti ir 30 min. kepti)

Reikės: 1 žiedinio kopūsto, 250 g šoninės, 200 g smulkintos mėsos, 200 g tarkuoto sūrio, 2 kiaušinių, 2 šaukštų 18 proc. riebumo grietinėlės, 1 šaukšto aliejaus, 1 šaukštelio čiobrelių, ½ šaukštelio kario, druskos, pipirų.

Gaminame:

Į dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite juos šakute. Supilkite grietinėlę ir pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais ir kariu. Kruopščiai išmaišykite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepkite smulkintą mėsą. Po kurio laiko sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę ir kepkite, kol mėsa iškeps. Pagardinkite druska ir pipirais.
Iškeptą mėsą su šonine sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus sudėkite žiedinių kopūstų žiedynus ir užpilkite juos grietinėlės padažu. Viršų apibarstykite tarkuotu sūriu ir šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 min. Patiekite viršų pabarstę šviežiomis žolelėmis.

 

Kiti straipsniai

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18
Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

2025-09-18
Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus: staigių simptomų nepajusite, organizmas alinamas palengva

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus: staigių simptomų nepajusite, organizmas alinamas palengva

2025-09-18
Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms
Kaunas

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti