Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kvepiantys kalėdiniai desertai: išbandykite gaivų imbierinių pyragaičių receptą

Paulius Liškauskas
2021-12-13
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių  – itališkas „panettone”. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti. 

 

Išaugo konditerijos gaminių pardavimai

 

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06

Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi” komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik dvigubai.

„Pastebime tendenciją, jog pirkėjai Kūčių bei Kalėdų patiekalus labiau linkę ruošti namuose, tad ir desertai šioms šventėms dažnai gaminami su šeima. Tuo tarpu Naujieji metai švenčiami didesnėje artimųjų bei draugų kompanijoje, todėl šiai progai dažniau perkami jau paruošti gaminiai. Desertai – ne išimtis: tortų bei pyragų pardavimai išauga dvigubai. Nors desertų galiojimo laikas yra ilgesnis, pirkėjai saldumynus stengiasi įsigyti paskutinio apsipirkimo metu, prieš pat šventę, kad desertas būtų kuo šviežesnis ir skanesnis”, – sako specialistė.

Anot jos, šiais metais pastebima tendencija, jog po pandemijos žmonės nori susirinkti į didesnes kompanijas, tad ieškoma kepinių, kuriuos būtų patogu dalintis.

 

Ne kasdienio vartojimo produktas

 

Pasak mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Kalėdų laikotarpiu desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis nereikėtų bijoti juo saikingai pasimėgauti.

„Matant visą šventinį stalą, reikėtų pagalvoti, kurių patiekalų aš labiau norėčiau paskanauti, kurie man yra neįprasti, labiau šventiniai. Ir būtent jų stengtis valgyti tiek, kad nesijaustų  persivalgymas, nepertempti savo skrandžio talpos. Desertai skirti pasimėgavimui, tai tikrai nėra kasdienio vartojimo produktas. Šventės metu taip pat vertėtų nepamiršti, kad valgome ir kitokį maistą, tad desertui reikėtų palikti vietos skrandyje”, – pažymi gydytoja dietologė.

Gydytoja pataria neužmiršti, kad nebūtina suvalgyti viso deserto, svarbu paskanauti ir pasimėgauti kiekvieno kąsnio skoniu: „Pasirinkus pyragaitį ar kažkurį kitą desertą, jį reikėtų stengtis valgyti kuo lėčiau, pasimėgaujant ir galbūt dar pusę porcijos paliekant rytdienai.”

 

Kepiniai su aguonomis – vieni populiariausių

 

Prekybos tinklo „Rimi” vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir sako, jog aguona yra Kalėdų karalienė, todėl žiemos švenčių metu itin populiarūs kepiniai su aguonomis. Artėjančios šventės – puiki proga namuose išsikepti trapios tešlos varškės pyragą su aguonomis: varškė kepiniui suteiks drėgnumo, o aguonos – puošnumo ir šventinio skonio.

„Šokolado mėgėjams taip pat siūlyčiau išsikepti „lava cake” pyragaičius. Tai nėra labai sudėtinga, o juodo šokolado dažniausiai visi turime namuose. Nenorintiems ilgai suktis virtuvėje, paprasčiausia būtų išsikepti keksiukų su maskarponės arba grietinėlės karūnėlėmis. Tai gražus, greitas ir lengvas kepinys”, – sako technologas.

Pasak kepinių technologo, norint kepiniams suteikti kalėdinį skonį, į juos galima pridėti patinkančių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, malto imbiero ar kardamono: „Tik tai daryti reikėtų labai atsargiai, nes prieskonių skonis yra labai stiprus, todėl lengva į kepinius jų įdėti per daug.”

 

Sutaupyti padės planavimas

 

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o dieną prieš Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui”, – siūlo specialistė.

„Rimi” kepinių technologas kviečia namuose išsikepti kvepiančių imbierinių pyragaičių su žaliąja citrina.

 

Imbieriniai pyragaičiai su žaliąja citrina

 

Meduolinei tešlai reikės:

75 g sviesto;

75 g  cukraus;

75 g tamsiojo sirupo;

25 g medaus;

250 g kvietinių miltų;

0.25 šaukštelio sodos;

0.5 šaukštelio meduolių prieskonių.

Žaliųjų citrinų kremui reikės:

150 ml žaliųjų citrinų sulčių;

240 g cukraus;

4 vnt. kiaušinių trynių;

300 g sviesto.

 

Morengui reikės: 

60 g  kiaušinio baltymo;

75 g Cukraus miltelių;

100 g cukraus.

 

Cukraus sirupui reikės:

30 g cukraus;

30 ml vandens.

 

Gaminimo eiga: 

Sviestą tešlai sumaišykite su cukrumi. Supilkite tamsų sirupą, medų, palaipsniui įmaišykite miltus su soda ir prieskoniais. Išminkykite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
10 cm skersmens tartų formeles ištepkite riebalais, tolygiai paskirstykite jose tešlą ir subadykite šakute. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Laimo kremui vandens vonelėje pakaitinkite laimo sultis su cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol kremas pasieks 95 laipsnių temperatūrą. Įmaišykite sviestą ir šaldykite, kad atvėstų.
Morengui išplakite šaltus kiaušinių baltymus su cukrumi ir cukraus pudra. Cukraus sirupą užvirkite iki 110 laipsnių ir stipriai plakdami supilkite į kiaušinių baltymų masę.
Iškpetas formeles pripildykite laimų kremu ir konditeriniu maišeliu ant viršaus užspauskite morengo masės papuošimus. Pašaukite į 250 laipsnių orkaitę 3 minutėms.

Žymos: Imbieriniai PyragaičiaiKalėdos

Kiti straipsniai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti