Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kvepiantys kalėdiniai desertai: išbandykite gaivų imbierinių pyragaičių receptą

Paulius Liškauskas
2021-12-13
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi” komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių  – itališkas „panettone”. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti. 

 

Išaugo konditerijos gaminių pardavimai

 

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi” komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik dvigubai.

„Pastebime tendenciją, jog pirkėjai Kūčių bei Kalėdų patiekalus labiau linkę ruošti namuose, tad ir desertai šioms šventėms dažnai gaminami su šeima. Tuo tarpu Naujieji metai švenčiami didesnėje artimųjų bei draugų kompanijoje, todėl šiai progai dažniau perkami jau paruošti gaminiai. Desertai – ne išimtis: tortų bei pyragų pardavimai išauga dvigubai. Nors desertų galiojimo laikas yra ilgesnis, pirkėjai saldumynus stengiasi įsigyti paskutinio apsipirkimo metu, prieš pat šventę, kad desertas būtų kuo šviežesnis ir skanesnis”, – sako specialistė.

Anot jos, šiais metais pastebima tendencija, jog po pandemijos žmonės nori susirinkti į didesnes kompanijas, tad ieškoma kepinių, kuriuos būtų patogu dalintis.

 

Ne kasdienio vartojimo produktas

 

Pasak mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Kalėdų laikotarpiu desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis nereikėtų bijoti juo saikingai pasimėgauti.

„Matant visą šventinį stalą, reikėtų pagalvoti, kurių patiekalų aš labiau norėčiau paskanauti, kurie man yra neįprasti, labiau šventiniai. Ir būtent jų stengtis valgyti tiek, kad nesijaustų  persivalgymas, nepertempti savo skrandžio talpos. Desertai skirti pasimėgavimui, tai tikrai nėra kasdienio vartojimo produktas. Šventės metu taip pat vertėtų nepamiršti, kad valgome ir kitokį maistą, tad desertui reikėtų palikti vietos skrandyje”, – pažymi gydytoja dietologė.

Gydytoja pataria neužmiršti, kad nebūtina suvalgyti viso deserto, svarbu paskanauti ir pasimėgauti kiekvieno kąsnio skoniu: „Pasirinkus pyragaitį ar kažkurį kitą desertą, jį reikėtų stengtis valgyti kuo lėčiau, pasimėgaujant ir galbūt dar pusę porcijos paliekant rytdienai.”

 

Kepiniai su aguonomis – vieni populiariausių

 

Prekybos tinklo „Rimi” vyr. kepinių technologas Mahmoud Idir sako, jog aguona yra Kalėdų karalienė, todėl žiemos švenčių metu itin populiarūs kepiniai su aguonomis. Artėjančios šventės – puiki proga namuose išsikepti trapios tešlos varškės pyragą su aguonomis: varškė kepiniui suteiks drėgnumo, o aguonos – puošnumo ir šventinio skonio.

„Šokolado mėgėjams taip pat siūlyčiau išsikepti „lava cake” pyragaičius. Tai nėra labai sudėtinga, o juodo šokolado dažniausiai visi turime namuose. Nenorintiems ilgai suktis virtuvėje, paprasčiausia būtų išsikepti keksiukų su maskarponės arba grietinėlės karūnėlėmis. Tai gražus, greitas ir lengvas kepinys”, – sako technologas.

Pasak kepinių technologo, norint kepiniams suteikti kalėdinį skonį, į juos galima pridėti patinkančių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, malto imbiero ar kardamono: „Tik tai daryti reikėtų labai atsargiai, nes prieskonių skonis yra labai stiprus, todėl lengva į kepinius jų įdėti per daug.”

 

Sutaupyti padės planavimas

 

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o dieną prieš Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui”, – siūlo specialistė.

„Rimi” kepinių technologas kviečia namuose išsikepti kvepiančių imbierinių pyragaičių su žaliąja citrina.

 

Imbieriniai pyragaičiai su žaliąja citrina

 

Meduolinei tešlai reikės:

75 g sviesto;

75 g  cukraus;

75 g tamsiojo sirupo;

25 g medaus;

250 g kvietinių miltų;

0.25 šaukštelio sodos;

0.5 šaukštelio meduolių prieskonių.

Žaliųjų citrinų kremui reikės:

150 ml žaliųjų citrinų sulčių;

240 g cukraus;

4 vnt. kiaušinių trynių;

300 g sviesto.

 

Morengui reikės: 

60 g  kiaušinio baltymo;

75 g Cukraus miltelių;

100 g cukraus.

 

Cukraus sirupui reikės:

30 g cukraus;

30 ml vandens.

 

Gaminimo eiga: 

Sviestą tešlai sumaišykite su cukrumi. Supilkite tamsų sirupą, medų, palaipsniui įmaišykite miltus su soda ir prieskoniais. Išminkykite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.
10 cm skersmens tartų formeles ištepkite riebalais, tolygiai paskirstykite jose tešlą ir subadykite šakute. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Laimo kremui vandens vonelėje pakaitinkite laimo sultis su cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol kremas pasieks 95 laipsnių temperatūrą. Įmaišykite sviestą ir šaldykite, kad atvėstų.
Morengui išplakite šaltus kiaušinių baltymus su cukrumi ir cukraus pudra. Cukraus sirupą užvirkite iki 110 laipsnių ir stipriai plakdami supilkite į kiaušinių baltymų masę.
Iškpetas formeles pripildykite laimų kremu ir konditeriniu maišeliu ant viršaus užspauskite morengo masės papuošimus. Pašaukite į 250 laipsnių orkaitę 3 minutėms.

Žymos: Imbieriniai PyragaičiaiKalėdos

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

2025-11-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti