Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Laikote šokoladą šaldytuve? Konditeris sako, kad ten jam ne vieta – štai kodėl

Paulius Liškauskas
2020-10-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šis penktadienis tebūnie vienas skaniausių – būtent liepos 7-ąją švenčiama Pasaulinė šokolado diena. Dažnas parsinešęs šokoladą namo jį instinktyviai deda į šaldytuvą, ypač šiltomis dienomis.

Tačiau pasirodo, ten jo laikyti tikrai nereikėtų, atskleidžia „Iki“ konditeris Thierry Lauvray. Šios dienos proga jis pasidalijo ir klasikiniu prancūziško šokoladinio pyrago receptu – jis nepavykti tiesiog negali net ir retai desertus ruošiantiems.

Lietuvių mėgstamiausias – pieninis šokoladas 

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Baltas, juodas, pieninis, organinis, su įdarais, riešutais, sausainiais, vaisių ar prieskonių gabalėliais, burbuliukais – šokolado gerbėjai dar niekada neturėjo tokio plataus pasirinkimo.

„Lietuviai yra dideli pieninio šokolado gerbėjai, jo per metus nuperka daugiausia. Tačiau čia, kaip ir kone visuose maisto prekių sektoriuose, stebime panašias tendencijas – pirkėjai ieško ne tik įprastų produktų, bet dairosi jų ir su mažiau cukraus, be glitimo, vertina natūralius ir ekologiškus ingredientus, išbando įdomesnius skonių derinius. Todėl nuolat stengiamės, kad parduotuvėse būtų užtikrintas platus pasirinkimas, nes net ir vasarą įvairūs šokoladai turi savo pirkėją“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji taip pat pastebi, kad vartotojai vis atidžiau peržiūri ne tik saldumynų sudedamąsias dalis, bet ir kilmės šalį, taip pat – specialius žymėjimus. Pavyzdžiui, įvertina, ar produktas yra paženklintas, kad jame naudojami ekologiški ingredientai, ar jis turi „fairtrade“ sertifikatą, žyminį sąžiningą prekybą. Taip pat, esant galimybei, mielai renkasi lietuvišką produkciją.

Kodėl šaldytuvas gali pakenkti šokoladui?

Vasarą sustiprėjantis instinktas dėti šokoladą į šaldytuvą yra iš dalies pagrįstas. Saulės šviesa sukelia greitesnę šokolado oksidaciją, todėl svarbu apsaugoti jį ne tik nuo tiesioginių spindulių, bet apskritai nuo saulės poveikio, pernelyg didelės šilumos.

„Tačiau ne visi žino, kad per žema temperatūra gali pakenkti šokoladui lygiai taip pat, kaip ir per aukšta. Ideali temperatūra šokoladui laikyti yra 15-20 °C, tuo tarpu šaldytuve ji paprastai neviršija 7 °C. Iš tiesų tol, kol namuose temperatūra nepasiekia 28 °C, šokolado specialiai vėsinti nereikia. O mėgautis skaniausia 22-25 °C šokoladu, tuomet jis maloniai tirpsta burnoje. Todėl net ir nusprendus palaikyti šokoladą vėsiau nei rekomenduojama, prieš skanaujant siūlyčiau jį kuriam laikui palikti kambario temperatūroje“, – sako Th. Lauvray.

Kaip pernelyg didelis šaltis gali pakenkti šokoladui? Pasak konditerio, šaldytuve gali nukentėti tiek skoninės jo savybės, tiek estetinis vaizdas.

„Žemesnėje nei 12 laipsnių temperatūroje šokoladas praranda dalį savo skonio ir saldumo. Be to, netinkamai laikant šokoladą, gali prasidėti taip vadinamas „žydėjimas“. Jis būna dviejų rūšių – cukraus ir riebalų. Jeigu šokoladas gauna per daug drėgmės, kuri būdinga aplinkai šaldytuve, jo išvaizda tampa „dulkėta“, jis pasidengia baltomis apnašomis. Tai – cukraus dulksna, kuri gali būti netgi grūdėtos tekstūros, jeigu ištirpę cukraus kristalai ir vėl susikristalizuos į didesnes daleles“, – pasakoja konditeris.

Tuo tarpu riebalų „žydėjimą“ sukelia temperatūros pokyčiai ir kakavos sviestas. Laikant šokoladą per šiltai, riebalai ištirpsta ir pakeičia tiek produkto spalvą, tiek jo tekstūrą – gardumynas bus minkštesnis, lengviau trupantis. Šie pokyčiai nėra kenksmingi, tačiau atrodo ne itin estetiškai.

Yra ir dar viena priežastis vengti šokolado laikymo šaldytuve. Kakavos sviestas gerai sugeria skonius ir kvapus, tad jau atplėštos pakuotės šokoladas gali įgauti kitų šaldytuve esančių produktų aromatą ar poskonį – intensyvių sūrių, žuvies ar pjaustyto svogūno.

Kur tinkamiausia vieta laikyti šokoladą

Pasak Th. Lauvray, namuose šokoladui tinkamiausia vieta – tamsi ir vėsi vieta. Pavyzdžiui, spintelė, kurios vasarą nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai, o žiemą yra toliau nuo radiatoriaus, arba tamsus sandėliukas.

Jeigu namai vasarą yra kaip reikiant įšilę, ir nusprendžiate šokoladą apsaugoti nuo šilumos šaldytuve, tuomet visų pirma įdėkite jį į sandarų indą, kad išsaugotumėte jo skonį ir aromatą.

Konditeris taip pat atkreipia dėmesį, kad atspariausias išoriniams veiksniams (temperatūrai, drėgmei, šviesai) yra juodasis šokoladas. Kuo daugiau jame kakavos, tuo jis sveikesnis ir kokybiškesnis. Kita vertus, baltasis, kuriame nėra kakavos miltelių, tirpsta greičiausiai, todėl su juo reikia elgtis ypač atsargiai.

Th. Lauvray kviečia iš šokolado pasigaminti prancūzišką klasiką – burnoje tirpstantį drėgną pyragą, kuriam iškepti nereikia nei ypatingų įgūdžių, nei prietaisų.

Fondant au chocolat – šokoladinio fondanto receptas

Reikės: 200 gramų juodojo šokolado, 100 g sviesto, 3 kiaušinių, 50 gramų miltų, 125 gramų cukraus.

Gaminame: Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Šokolado plytelę sulaužykite gabalėliais, įpilkite 2-3 šaukštus vandens ir ištirpinkite. Galite tą daryti mikrobangų krosnelėje arba vandens garų vonelėje. Kitame dubenėlyje ištirpinkite sviestą ir supilkite jį į skystą šokoladą, išmaišykite.

Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius ir cukrų, tuomet berkite miltus ir maišykite. Kitas žingsnis – į šį mišinį pilkite ištirpintą šokoladą ir sviestą bei išmaišykite, kol gausis vientisa masė. Skardą patepkite sviestu ir lengvai pabarstykite miltais. Pilkite į ją paruoštą masę ir kepkite maždaug 15-20 minučių. Skanaus!

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07
Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Apžvalgos

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti