Ruošiantis šventėms – nevengiame eksperimentų ir gruodis yra puikus laikas paragauti mažiau pažįstamų patiekalų. Pavyzdžiui, gaminant mėgstamus raudonosios žuvies valgius rinktis ne tradicinę lašišą ar upėtakį, o kiek mažiau žinomą kuprę.
Ši žuvis itin patiks tiems, kuriems lašišos skonis kiek per intensyvus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodį lietuviai išties valgo kur kas daugiau žuvies ir jūros gėrybių. Tai rodo ir pardavimų duomenys.
„Svarbiausioms metų šventėms pirkėjai dažniausiai perka tradicinę lašišą ir karpį. Tačiau pastaraisiais metais pastebime, kad šias žuvis pradeda keisti ir įvairios jūros gėrybės – midijos, skraidkalmarių čiuptuvai. Taip pat labiau linkę į eksperimentus gyventojai renkasi upėtakį, šamą, skumbrę. Esame paruošę platų žuvies asortimentą, kas mėnesį pristatome kitą mėnesio žuvį, gruodį tai yra kuprė. Pardavimų duomenys rodo, kad prieš šventes žuvies kategorijos pradavimai išauga apie 30 proc., jūros gėrybių pardavimai taip pat padidėja kiek daugiau nei trečdaliu“, – teigia V. Budrienė.
Švelnesnio skonio nei lašiša
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad kuprė, arba rausvoji lašiša, yra mažiausia iš Šiaurės Amerikoje gyvenančių Ramiojo vandenyno žuvų. Kaip ir visos lašišinių šeimos žuvys, kuprės yra šaltųjų vandenų gyventojos.
„Kuprės yra nepaprastai maistingos ir naudingos sveikatai. Jos yra natūralus omega-3 rūgščių ir baltymų šaltinis. Šis junginys gerina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina širdies ligų riziką, saugo smegenis ir nervų sistemą. Taip pat kuprė, palyginti su tradicine lašiša, pasižymi švelnesniu skoniu, yra minkštos tekstūros bei turi mažai riebalų“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Mėgstami patiekalai – nauji skoniai
Kuprė – puikus būdas praturtinti mėgstamus patiekalus naujais skoniais. Populiariausias kuprės paruošimo būdas – ją iškepti keptuvėje arba orkaitėje. Tačiau šią žuvį galima paruošti ir įmantresniais būdais, pavyzdžiui, konservuoti, rūkyti ar net sūdyti.
„Kuprė kulinarijoje dažnai ruošiama panašiai, kaip ir tunas arba tradicinė lašiša. Įdėkite kuprės į mėgstamas salotas – jos taps sočiu ir maistingu patiekalu. Pasigaminkite pokės dubenį – sukapokite žalią kuprę ir priderinkite prie kitų mėgstamų daržovių, grūdinių kultūrų. Kuprė dera ir prie makaronų, sriubų, žuvies pyragų, sumuštinių, iš jos galima virti sriubas. Iš šios žuvies gaminami tartarai bei kiti žalios žuvies patiekalai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Jeigu šių švenčių stalui ieškote šio to neįprasto ir norite nustebinti svečius, išbandykite kuprės sevičę. Sevičė – tai maisto gaminimo technika, kurios metu produktas yra marinuojamas žaliųjų citrinų arba citrinų sultimis. V. Juodkazienė sako, kad šiam patiekalui daug ingredientų nereikia, o ir paruošti jį paprasta.
„Kuprės sevičės marinatui pagaminti reikės žaliosios citrinos, citrinos, saliero stiebo, svogūno, česnako, aitriųjų pipirų ir žuvies sultinio. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Žalią kuprę supjaustykite ir kelias minutes palaikykite marinate. Tuomet sudėkite kuprės gabalėlius ant lėkštės, ant viršaus išdėliokite pjaustytų avokadų, čili pipirų, svogūnų. Viską paskaninkite druska ir pipirais. Skonis nustebins net visko ragavusius“, – pasakoja „Iki“ atstovė ir dalijasi dar trimis kuprės receptais, kuriuos galėsite pasiruošti namuose ir patys.
Kuprės paplotėliai su garstyčių padažu
Jums reikės:
450 g keptos kuprės
2 kiaušinių
1 puodelio džiūvėsėlių
3 v. š. šviežių krapų
½ puodelio svogūno
Alyvuogių aliejaus
Padažui:
2 šaukštų garstyčių
¼ puodelio majonezo
¼ puodelio graikiško jogurto
1 v. š. klevų sirupo
1 v. š. kaparėlių
Gaminimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, kiaušinius, kapotus krapus ir smulkintus svogūnus. Gerai išmaišykite. Į mišinį įmaišykite susmulkintą kuprę. Iš mišinio suformuokite kuprės paplotėlius ir trumpam atidėkite. Nedideliame dubenėlyje paruoškite padažą. Sumaišykite garstyčias, majonezą, graikišką jogurtą, klevų sirupą, kaparėlius. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėkite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Patiekite šiltus, pagardintus garstyčių padažu.
Kuprės salotos su avokadais
Jums reikės:
220 g keptos kuprės
1 puodelio tarkuotų morkų
3 paprikų
2 avokadų
1 v. š. kaparėlių
¼ puodelio pjaustytų petražolių
¼ puodelio graikiško jogurto
2 v. š. majonezo
¼ š. druskos
¼ š. juodųjų pipirų
Gaminimas:
Į didelį dubenį sudėkite kuprę, tarkuotas morkas, pjaustytas paprikas, avokadus, suberkite kaparėlius, petražoles, graikišką jogurtą, majonezą. Užberkite druskos ir juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite. Skanaus!
Kuprės užtepėlė su kaparėliais
Jums reikės:
250 g keptos kuprės
250 g kreminio sūrio
½ puodelio grietinės
3 v. š. supjaustytų laiškinių česnakų
1 v. š. garstyčių
2 v. š. kaparėlių
1 citrinos
Druskos
Pipirų
Gaminimas:
Dideliame inde plaktuvu sumaišykite kreminį sūrį ir grietinę iki vientisos masės. Sudėkite laiškinius česnakus, garstyčias, kaparėlius, įspauskite citrinos sulčius. Pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite. Sudėkite kuprę ir dar kartą išmaišykite. Užtepėlę šaukštu perkelkite į serviravimo indą. Patiekite su mėgstamais krekeriais ar prancūzišku batonu. Skanaus!