Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lietuviškų bulvių ypatumai: ekspertė atskleidė tobulo plokštainio paslaptį (receptas)

Paulius Liškauskas
2023-05-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Bulvės – sotus ir pigus įvairių lietuviškų patiekalų ingredientas, kurį rastume kiekvienoje virtuvėje.

Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai ne tik kompleksinių angliavandenių, bet ir kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis, o vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 58 proc. nuolaidos, taikomos perkant su lojalumo kortele. Pigų, gardų ir abejingų nepaliekantį plokštainį pasigaminsite atsižvelgę į ekspertės patarimus, kaip išsirinkti jam tinkamas bulves.

Nenusileidžia grūdinėms kultūroms

Kiti straipsniai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03

Iš Pietų Amerikos atkeliavusios bulvės tapo pagrindiniu ir svarbiausiu mūsų kasdienės virtuvės elementu. Tai pigus maisto produktas, turintis daug maistinių savybių, labiausiai išsiskiriantis savo universalumu. Be to, jos ne kartą yra išgelbėjusios nuo alkio, kai šaldytuve ar virtuvės spintelėje nėra daug maisto pasirinkimo. Nors dabar neįsivaizduojame savo kasdienybės be bulvių, anksčiau jos buvo laikomos egzotišku dekoratyviniu augalu.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės nepelnytai įvardijamos kaip sveikatai nepalanki daržovė. Iš tiesų jas galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu palankios sveikatai mitybos piramidėje.

„Bulvės turi daug organizmui naudingų maistinių medžiagų. Jose gausu mineralinių medžiagų: kalio, magnio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų bei  skaidulų. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 8 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą, o kalis ir magnis yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, bulvėse gausu maistinių skaidulų, o didžiausia jų koncentracija susikaupusi daržovės odelėje. Todėl šviežias bulves galima virti ir valgyti su odele, prieš tai gerai nuplovus“, – pažymi gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Jose taip pat yra daug mineralinių medžiagų: seleno, kalio, fluoro ir geležies. Tad dėl savo maistinių savybių bulvės prilyginamos grūdinėms kultūroms.

Populiariausios – lietuviškos bulvės

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad bulvės yra vienos pigiausių daržovių. Jų universalumui virtuvėje nėra ribų, o šaltuoju metų laiku lietuviai ypač mėgsta gaminti sočius, gardžius bei pigius lietuviškus patiekalus iš bulvių – cepelinus, bulvių plokštainį ar bulvinius blynus. Be to, išradingai gaminant patiekalus iš šių daržovių, galima nemažai sutaupyti.

„Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, patartina rinktis krakmolingas bulves, tuo tarpu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą. Tam, kad būtų kuo lengviau atskirti ne tik pagal užrašus, jos fasuojamos į maišelius su skirtingų spalvų juostelėmis, taip pat informaciją galima rasti ant produkto etiketės. Mūsų parduotuvėse tikrai gausu skirtingų veislių bulvių, o pačios populiariausios – lietuviškos nefasuotos, kurių parduotuvių lentynose turime visus metus. Taip pat įvairiais metų laikais mėgstamos ir specialios bulvės, pažymėtos privačia „Rimi“ etikete, skirtos kepimui orkaitėje arba grilyje“, – pasakoja O. Suchočeva.

Renkantis bulves, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į jų lygią bei tvirtą odą, kurioje neturėtų būti įpjovimų: „Parsinešus namo, bulves reikėtų apsaugoto nuo tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Be to, nepatingėkite periodiškai patikrinti, ar bulvėse nėra puvimo ir dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Taip jos ilgiau išliks šviežios bei gardžios.“

Pasak komercijos operacijų vadovės, išsikepti tobulą ir pigų bulvių plokštainį tikrai pavyks, jei vadovausitės keliomis gudrybėmis: „Nors pagrindinis šio patiekalo ingredientas – kokybiškos bulvės, vien jų čia neužteks. Jei norite minkšto ir puraus plokštainio, taip pat svarbu nepamiršti kiaušinių bei karšto pieno. Be to, nepamirškite kepimo formos dugno bei sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tiks sviestas arba augalinis aliejus. Taip būsite tikri, kad bulvių plokštainis tikrai neprilips, o jo kraštai gražiai apskrus. Žinoma, tobulam plokštainiui specialaus skonio bei aromato suteiks ir svogūnai bei gardus padažas.“

O. Suchočeva taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kviečiame pasigaminti gardų ir sotų bulvių plokštainį.

RECEPTAS

Tobulas bulvių plokštainis 

Plokštainiui reikės:

2 kg bulvių:

2 vnt. svogūnų;

3 vnt. plaktų kiaušinių;

500 ml pieno;

1 v. š. miltų;

1 1/2 a. š. druskos;

1/4 a. š. juodųjų pipirų;

2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;

2 a. š. augalinio aliejaus keptuvei įkaitinti (neprivaloma).

Gaminimo eiga:

Bulves ir svogūną sutarkuokite virtuviniu kombainu.
Nupilkite šiek tiek skysčio.
Masę supilkite į didelį dubenį.
Pilkite karštą pieną.
Sudėkite likusius ingredientus, išskyrus augalinį aliejų ir gerai išmaišykite.
Tuščioje kepimo formoje įkaitinkite augalinį aliejų. Jį įpilkite į skardą ir supilkite sumaišytus bulvių plokštainio ingredientus.
Švelniai išlyginkite plokštainio viršų mentele arba šaukštu.
Kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje maždaug vieną valandą, priklausomai nuo orkaitės, kol viršus apskrus.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Stingo turas

Stingas sugrįžta į Lietuvą – lietuvaičių laukia koncertas Vilniaus Kalnų parke

2025-10-17
Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose

Filmo „Tron: Ares“ nesėkmingas startas – 60 milijonų dolerių debiutas pasaulio kino teatruose

2025-10-17
7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Futbolas

Šiame A lygos ture gali paaiškėti čempionas

2025-10-17
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Stingo turas
Laisvalaikis

Stingas sugrįžta į Lietuvą – lietuvaičių laukia koncertas Vilniaus Kalnų parke

2025-10-17

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti