Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Lietuviškų bulvių ypatumai: ekspertė atskleidė tobulo plokštainio paslaptį (receptas)

Paulius Liškauskas
2023-05-02
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Bulvės – sotus ir pigus įvairių lietuviškų patiekalų ingredientas, kurį rastume kiekvienoje virtuvėje.

Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai ne tik kompleksinių angliavandenių, bet ir kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis, o vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 58 proc. nuolaidos, taikomos perkant su lojalumo kortele. Pigų, gardų ir abejingų nepaliekantį plokštainį pasigaminsite atsižvelgę į ekspertės patarimus, kaip išsirinkti jam tinkamas bulves.

Nenusileidžia grūdinėms kultūroms

Kiti straipsniai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Iš Pietų Amerikos atkeliavusios bulvės tapo pagrindiniu ir svarbiausiu mūsų kasdienės virtuvės elementu. Tai pigus maisto produktas, turintis daug maistinių savybių, labiausiai išsiskiriantis savo universalumu. Be to, jos ne kartą yra išgelbėjusios nuo alkio, kai šaldytuve ar virtuvės spintelėje nėra daug maisto pasirinkimo. Nors dabar neįsivaizduojame savo kasdienybės be bulvių, anksčiau jos buvo laikomos egzotišku dekoratyviniu augalu.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės nepelnytai įvardijamos kaip sveikatai nepalanki daržovė. Iš tiesų jas galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu palankios sveikatai mitybos piramidėje.

„Bulvės turi daug organizmui naudingų maistinių medžiagų. Jose gausu mineralinių medžiagų: kalio, magnio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų bei  skaidulų. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 8 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą, o kalis ir magnis yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, bulvėse gausu maistinių skaidulų, o didžiausia jų koncentracija susikaupusi daržovės odelėje. Todėl šviežias bulves galima virti ir valgyti su odele, prieš tai gerai nuplovus“, – pažymi gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Jose taip pat yra daug mineralinių medžiagų: seleno, kalio, fluoro ir geležies. Tad dėl savo maistinių savybių bulvės prilyginamos grūdinėms kultūroms.

Populiariausios – lietuviškos bulvės

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad bulvės yra vienos pigiausių daržovių. Jų universalumui virtuvėje nėra ribų, o šaltuoju metų laiku lietuviai ypač mėgsta gaminti sočius, gardžius bei pigius lietuviškus patiekalus iš bulvių – cepelinus, bulvių plokštainį ar bulvinius blynus. Be to, išradingai gaminant patiekalus iš šių daržovių, galima nemažai sutaupyti.

„Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, patartina rinktis krakmolingas bulves, tuo tarpu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą. Tam, kad būtų kuo lengviau atskirti ne tik pagal užrašus, jos fasuojamos į maišelius su skirtingų spalvų juostelėmis, taip pat informaciją galima rasti ant produkto etiketės. Mūsų parduotuvėse tikrai gausu skirtingų veislių bulvių, o pačios populiariausios – lietuviškos nefasuotos, kurių parduotuvių lentynose turime visus metus. Taip pat įvairiais metų laikais mėgstamos ir specialios bulvės, pažymėtos privačia „Rimi“ etikete, skirtos kepimui orkaitėje arba grilyje“, – pasakoja O. Suchočeva.

Renkantis bulves, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į jų lygią bei tvirtą odą, kurioje neturėtų būti įpjovimų: „Parsinešus namo, bulves reikėtų apsaugoto nuo tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Be to, nepatingėkite periodiškai patikrinti, ar bulvėse nėra puvimo ir dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Taip jos ilgiau išliks šviežios bei gardžios.“

Pasak komercijos operacijų vadovės, išsikepti tobulą ir pigų bulvių plokštainį tikrai pavyks, jei vadovausitės keliomis gudrybėmis: „Nors pagrindinis šio patiekalo ingredientas – kokybiškos bulvės, vien jų čia neužteks. Jei norite minkšto ir puraus plokštainio, taip pat svarbu nepamiršti kiaušinių bei karšto pieno. Be to, nepamirškite kepimo formos dugno bei sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tiks sviestas arba augalinis aliejus. Taip būsite tikri, kad bulvių plokštainis tikrai neprilips, o jo kraštai gražiai apskrus. Žinoma, tobulam plokštainiui specialaus skonio bei aromato suteiks ir svogūnai bei gardus padažas.“

O. Suchočeva taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kviečiame pasigaminti gardų ir sotų bulvių plokštainį.

RECEPTAS

Tobulas bulvių plokštainis 

Plokštainiui reikės:

2 kg bulvių:

2 vnt. svogūnų;

3 vnt. plaktų kiaušinių;

500 ml pieno;

1 v. š. miltų;

1 1/2 a. š. druskos;

1/4 a. š. juodųjų pipirų;

2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;

2 a. š. augalinio aliejaus keptuvei įkaitinti (neprivaloma).

Gaminimo eiga:

Bulves ir svogūną sutarkuokite virtuviniu kombainu.
Nupilkite šiek tiek skysčio.
Masę supilkite į didelį dubenį.
Pilkite karštą pieną.
Sudėkite likusius ingredientus, išskyrus augalinį aliejų ir gerai išmaišykite.
Tuščioje kepimo formoje įkaitinkite augalinį aliejų. Jį įpilkite į skardą ir supilkite sumaišytus bulvių plokštainio ingredientus.
Švelniai išlyginkite plokštainio viršų mentele arba šaukštu.
Kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje maždaug vieną valandą, priklausomai nuo orkaitės, kol viršus apskrus.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Ar dar pajusime „Formulės-1“ inovacijas tradiciniuose automobiliuose?

Ar dar pajusime „Formulės-1“ inovacijas tradiciniuose automobiliuose?

2025-12-11
Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

2025-12-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai
Receptai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15

Lankoma

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix
Kinas

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti