Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Liko šventinių vaišių? Neskubėkite išmesti – dietistė I. Trusovė dalijasi paprastomis idėjomis, kaip sunaudoti likučius

Paulius Liškauskas
2021-09-30
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Artimuosius suburiančios didžiosios metų šventės kartu yra ir gausių vaišių metas – Kūčių vakarienė su mažiausiai dvylika patiekalų, sotūs Kalėdų pietūs, Naujųjų sutikimo vakarienė, kartais trunkanti iki vidurnakčio – visi norime, kad kiekvienas nuo stalo pakiltų skaniai pavalgęs. Ne visuomet pavyksta tiksliai suplanuoti valgiaraštį, tad ką gi daryti su šventinio stalo likučiais, kad nešvaistytume vis dar gero maisto, kuriam skyrėme tiek savo lėšų, laiko ir meilės gaminant?

Dietistė Indrė Trusovė, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi paprastomis idėjomis, kaip paprastai ir skaniai sunaudoti patiekalų likučius bei ingredientus.

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad gruodžio antroje pusėje, kai pirkėjai ima intensyviausiai ruoštis artėjančioms šventėms, vidutinis pirkinių krepšelis padidėja. Pavyzdžiui, šių metų gruodį jis  yra beveik 20 proc. didesnis nei rudens mėnesiais.

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

„Pirkėjai nuo pat rudens pabaigos intensyviai ieškojo dovanų, dekoracijų namams ir, žinoma, rūpinosi šventiniu meniu. Paprastai šiuo periodu maisto nuperkama daugiau nei įprastai – didžioji pirkinių dalis skiriama Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų sutikimo vaišių stalui. Jaučiame pareigą priminti, kad labai svarbu planuoti pirkinius – tai leidžia išvengti emocinio pirkimo, nepereikvoti savo biudžeto ir nešvaistyti maisto. O jeigu nesuvalgyto maisto vis tiek liko, įjungtus šiek tiek fantazijos visa tai dar galima panaudoti. Apie tai, kad gyventojai stengiasi nešvaistyti maisto po švenčių rodo kasmet mūsų atliekami gyventojų pasiruošimo šventėms įpročių tyrimai. Šiemet kartu su „Spinter Research” atlikto tyrimo rezultatai rodo, jog 75 proc. gyventojų po Kalėdų likusį nesuvalgytą maistą vienaip ar kitaip suvartoja vėliau – valgo tuos pačius patiekalus kitą dieną, 36 proc. likučius naudoja kitiems patiekalams ruošti ir 30 proc. likučius išsidalina šeimos rate“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Likučius gelbsti fritata arba tortilija

Dietistė I. Trusovė pasakoja, kad atsakingas šventinio meniu planavimas ir drausmė apsiperkant leidžia išvengti ir chaoso besiruošiant šventėms, ir sunaudoti visus produktus bei patiekalus, neišmesti maisto.

„Šeimoje visuomet pasiruošiame meniu ir susitariame, ką gaminsiu aš, ką gamins mano mama ir kokius patiekalus ruoš anyta. Visada kruopščiai apgalvojame ir nepriruošiame labai daug. Tad išties nėra tekę nieko išmesti. Tiesa, dažnai būna daugiau pyragų, nes visos mėgstame juos kepti – bet tada vaišiname jais draugus ir visi kepiniai būna suvalgomi. Lieka nebent sūrių, mėsyčių, bet jas labai greitai sunaudoju gamindama kitus patiekalus“, – šventinės ruošos patirtimi dalijasi I. Trusovė ir pataria, kaip galima kūrybiškai pritaikyti likusį maistą kituose patiekaluose.

Pasak „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerės, vienas geriausių patiekalų sunaudoti įvairius maisto likučius – nuo sūrio, daržovių iki mėsos bei žuvies patiekalų – yra fritata.  Tereikia viską supjaustyti nedideliais gabalėliais, užpilti kiaušinių plakiniu, išmaišyti, pilti į skardą arba pyrago formą bei iškepti orkaitėje.

„Šį mišinį galima supilstyti ir į keksiukų formas – tai labai patinka vaikams. Apsiperkant šventėms, pravartu įsigyti tortilijų, nes tai  puikus būdas panaudoti mėsos ir žuvies likučius: ant tortilijos lakšto tepame trintą avokadą arba su pomidorų pasta sumaišytą graikišką jogurtą, dedame gabalėliais supjaustytus mėsos, paukštienos arba žuvies patiekalo likučius, papuošiame žalumynais ir valgome šaltą arba pašildytą orkaitėje su trupučiu užtarkuoto sūrio“, – paprastomis idėjomis  dalijasi dietistė I. Trusovė.

Anot jos, su šventinio stalo likučiais taip pat sėkmingai galima pagaminti picą, makaronus arba makaronų apkepą. Pagrindinė taisyklė – nebijoti eksperimentuoti.

Likučiai galioja tris paras

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad nesunaudoti produktai bus universalesni, jeigu, pavyzdžiui, gamindami mišraines neskubėsime visų supjaustytų ingredientų sumaišyti su majonezu – tai galima padaryti prieš patiekiant ant stalo. Taip bus lengviau nepridaryti per daug mišrainės, kurią valgyti nusibos. Dietistė I. Trusovė primena, kad vos pavalgius, maistą reikėtų padėti į šaldytuvą – paruoštus patiekalus reikėtų laikyti viršutinėse šaldytuvo lentynose ir suvartoti per 72 valandas.

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

2025-05-08
„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

2025-05-08
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti
Kinas

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti