Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Mažiau atliekų, daugiau skonio: kaip maisto likučius paversti maistingu sultiniu?

Paulius Liškauskas
2021-01-01
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ant jūsų pjaustymo lentelės gulinti nesunaudota svogūno puselė, morkų galiukai ir salierų viršūnėlės paprastai keliauja į šiukšlių dėžę. Visai be reikalo – dažnai nuvertinamos į pagrindinius patiekalus nepakliuvę daržovių ir žalumynų dalys gali būti maistingo sultinio pagrindas. Maisto ekspertai pasidalino, kaip suteikti daržovių ir mėsos likučiams naują gyvenimą bei pasigaminti sodrų sultinį, kurį vėliau galima naudoti sriubai, padažams ir troškiniams ruošti.

Nuo senų laikų lietuvių šeimininkės gamino vištienos sultinį, laikytą net gydančia sriuba, kuri akimirksniu gali pastatyti ant kojų susirgus. Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, ir šiandien lietuviai sultinius mėgsta, o sultinių kubelių pardavimai rodo, kad jų paklausa stipriai ūgteli rudenį ir įsibėgėjus žiemai.

„Pastebime, jog sultinio kubeliai pirkėjų krepšeliuose atsiduria reguliariai – tai puiki išeitis, norint greitai pagaminti mėgstamą sriubą ar suteikti daugiau skonio kitiems patiekalams. Nuo pavasario primišti sultiniai tampa itin paklausūs prasidėjus rudeniui, o vėliau – po didžiųjų metų švenčių. Pardavimų statistika rodo, kad vištienos sultinys yra pats mėgstamiausias, o už jo rikiuojasi daržovių, grybų bei jautienos sultiniai. Asortimentą nuolat papildome ekologiškais produktais arba alternatyvomis be mielių ar pridėtinio cukraus, su mažiau druskos – daliai pirkėjų natūralumas yra pagrindinis kriterijus renkantis sultinių kubelius“, – apie pirkėjų pasirinkimus pasakoja E. Dapkienė.

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, šiandien parduotuvėse galima rasti ekologiškus sultinio produktus, kuriuos paprasta paruošti, o jų maistinės savybės tikrai nenusileidžia namuose virtam daržovių, vištienos ar jautienos sultiniui. Vis dėlto, gaminant sultinį namuose, galima susikurti savo skonio bei maistinių savybių derinį, o sumaniai planuojant ir nešvaistant maisto produktų, naminiam sultiniui nereikės papildomų išlaidų.

Gaminame iš to, kas paprastai keliauja į šiukšlių dėžę

„Maximos” maisto ekspertė sako, kad maistingą sultinį galima išvirti net iš daržovių likučių ir taip prisidėti prie maisto atliekų bei savo išlaidų mažinimo. Švariai nuplautus ir nusausintus daržovių likučius rekomenduojama kaupti dedant į maišelį šaldiklyje, kol jų pakaks sultiniui. Skaičiuojama, kad norint pagaminti 2 litrus sultinio, reikėtų surinkti apie 4 puodelius daržovių likučių. Mažiau gaminant, prikaupti pakankamai likučių gali užtrukti ilgiau nei savaitę – šaldiklis padės išlaikyti maistą šviežią ir išsaugoti vitaminus.

„Į maišelį sultiniui gali keliauti svogūnai, jų lukštai, morkų žievelės ir galiukai, salierų viršūnės ir česnakai, kurie dažnai yra pagrindiniai sultinio ingredientai. Galima naudoti ir porų likučius, grybų kotus, pankolio viršūnėles ir petražolių bei kalendrų stiebus. Galite išsaugoti ir vištienos skerdenų ar šonkaulių kaulus, kuriuos išgelbėjote nuo pietų stalo, krevečių lukštus – svarbiausia juos dėti ją į atskirą maišelį, nešaldyti kartu su daržovėmis“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Pasak B. Baratinskaitės, nors sultinio gamybai tinka beveik visos daržovės, verta žinoti, kad brokoliai bei žiediniai ir briuselio kopūstai sultiniui gali suteikti kartumo. Cukinijos ir šparaginės pupelės ilgai verdamos taip pat apkarsta, o burokėliai gali nustelbti sultinio skonį ir nudažys jį raudonai. Norint išvirti skaidrų sultinį, patartina nenaudoti krakmolingų daržovių kaip bulvės ar kukurūzų burbuolės.

„Sultinio gamyba yra paprasta – surinktus daržovių ir mėsos likučius iš šaldymo kameros dėkite tiesiai į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirinkite ant stiprios ugnies. Jei naudojate mėsą, verdant kaskart nugriebkite paviršiuje susidariusias putas. Užvirus, kaitrą sumažinkite ir virkite mažiausiai 45 minutes. Jeigu sultiniui naudojate mėsos likučius, kaulus ar krevečių lukštus, geriausia ant silpnos ugnies jį virti kelias valandas. Kuo ilgiau toks sultinys verdamas, tuo jis maistingesnis ir vertingesnis. Pavyzdžiui, vadinamasis kaulų sultinys verda mažiausiai 6 valandas. Atvėsusį sultinį perkoškite per smulkų sietelį ir laikykite šaldytuve iki penkių dienų. Jei planuojate sultiniu mėgautis vėliau, atsargas galima užšaldyti didesnių ledo kubelių padėkluose. Vėliau jais labai patogu gardinti padažus“, – sako B. Baratiskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sultinio koncentracija ir skonio sodrumas priklauso nuo ingredientų ir vandens santykio bei virimo laiko. Kuo sultinys ilgiau verda, tuo sodresnis jo skonis ir tokį sultinį vėliau galima naudoti kaip koncentratą. Tiesa, namų sąlygomis sudėtinga išgauti tokį koncentruotą produktą, kaip sultinio kubeliai parduotuvių lentynose – tiesiog gaminant patiekalus su naminiu sultiniu, jo reikės daugiau.

Naminis vištienos sultinys

Reikės: 4 puodelių šaldymo maišelyje sušaldytų daržovių likučių (svogūnų, česnakų, salierų, morkų, žolelių stiebų, porų), vištos kaulų ir skerdenos likučių, druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų pagal skonį bei 2 litrų vandens.

Gaminame: Vištienos kaulus užpilkite vandeniu tiek, kad apsemtų, ir užverkite. Užvirusį vandenį nupilkite, o kaulus ir mėsos likučius nuplaukite. Sudėkite daržoves, įberkite šaukštelį druskos, kelis lauro lapus, keletą juodųjų pipirų ir užpilkite vandeniu. Kai vanduo užverda, sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengę dangčiu apie 3 valandas. Išvirusį sultinį perkoškite per sietelį. Atvėsusį sultinį pilkite į didesnio tūrio ledo padėklus arba didesnius šaldymui tinkamus indelius ir dėkite į šaldymo kamerą. Vėliau šiais sultinio kubeliais gardinkite padažus, o didesni indeliai puikiai tiks paskaninti sriubas arba tiesiog pasimėgauti puodeliu karšto sultinio.

Aromatingas jautienos sultinys

Reikės: 4 puodelių šaldymo maišelyje sušaldytų daržovių likučių (svogūnų, česnakų, salierų, morkų, pastarnoko, petražolių, čiobrelių), 1 kg jautienos kaulų ar mėsos likučių, druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų pagal skonį bei vandens.

Gaminame: Į gilią skardą sudėkite nuplautus ir nusausintus jautienos kaulus, mėsos likučius ir kepkite orkaitėje kol gražiai apskurs. Tada į didelį puodą sudėkite išsaugotų daržovių likučius, įmeskite lauro lapus, pipirus ir uždengę puodą dangčiu virkite ant mažos ugnies apie 4-5 valandas. Nukoškite išvirusį sultinį per sietelį, kaulus ir daržoves išmeskite. Sultinį atvėsinkite kambario temperatūroje, tada padėkite šaltai arba užšaldykite. Skanaus!

Klasikinis sezoninių daržovių sultinys

Reikės: 4 puodelių šaldymo maišelyje sušaldytų daržovių likučių (svogūnų, česnakų, salierų, morkų, grybų, česnakų, pastarnoko, žolelių stiebų), saujos šviežių žolelių (lauro lapų, čiobrelių, šalavijų ir rozmarinų), druskos, pipirų bei vandens. Grybus, žinoma, galite naudoti džiovintus – jie suteiks sodresnį skonį.

Gaminame: Įdėkite visus išsaugotus daržovių likučius į puodą. Tada įpilkite tiek vandens, kad visiškai apsemtų daržoves, kol jos pradės plūduriuoti. Įberkite druskos, pipirų ir virkite ant mažos ugnies apie valandą. Kuo ilgiau virsite, tuo daugiau skonio išgausite!

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Kiti straipsniai

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31
Futbolas

A lygos turo apžvalga: „Sūduva“ ir „Žalgiris“ kovoja dėl bronzos

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

Būkite kantrūs – Vėlinių savaitgalį kelyje bus ir ypač retai vairuojantys

2025-10-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų
Lietuva

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti