Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Minint Tarptautinę makaronų dieną – 5 patarimai, kaip paruošti nepriekaištingą makaronų patiekalą vos iš 5 ingredientų

Paulius Liškauskas
2024-01-03
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Spalio 25-ąją pasaulyje minima Tarptautinė makaronų diena. Makaronai – vienas iš universaliausių produktų, su kuriuo galima paruošti įvairiausius receptus, eksperimentuoti su skoniais ir tekstūromis, derinti makaronus su įvairiais padažais – nuo klasikinių pomidorų ir sūrio iki egzotiškų azijietiškų variacijų, kurios atspindi skirtingus kultūrinius skonius.

Tačiau, kad patiekalas nenuviltų, būtina atkreipti dėmesį į dvi svarbiausias taisykles: tinkamai pasirinkti makaronų rūšį ir nenumoti ranka į jų paruošimo ypatumus. Tinklaraštininkė atskleidžia makaronų receptų paslaptis ir dalinasi patarimais.

1. Atkreipkite dėmesį į makaronų rūšį

Kiti straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

Maisto tinklaraščio „5 produktai” autorė Roma Labžentė makaronų patiekalus šeimoje gamina kiekvieną savaitę. „Labai mėgstame makaronus, todėl taupydama laiką tą patį patiekalą visada gaminu dviem valgymams – vakarienei ir kitos dienos pietums. Per savaitę pagaminu maždaug 2-3 skirtingus makaronų patiekalus, todėl išbandytų receptų sąrašas mano virtuvėje yra tikrai labai ilgas“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Pasak jos, planuojant ruošti makaronų patiekalą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į makaronų rūšį. Lietuvos parduotuvių lentynose dažniausiai sutinkami paprastųjų kviečių ir kietųjų kviečių makaronai, angliškai vadinami „durum“, taip pat galima įsigyti ir kitų grūdų makaronų. Tačiau norint pasigaminti patiekalą, kuris primintų itališką virtuvę, vertėtų rinktis kietagrūdžius makaronus – būtent naudojant kietuosius kviečius gaminami itališki makaronai.

„Kokybiški makaronai – labai svarbus kriterijus, lemiantis patiekalo skonį ir maistines savybes. Šiandien, ieškodami sveikesnės makaronų alternatyvos, žmonės dažnai renkasi visų grūdo dalių makaronus, bet lygiai taip pat svarbu, kad produktas būtų pagamintas iš kietųjų kviečių. Paprastieji ir kietagrūdžiai makaronai yra pagaminti iš skirtingos kviečių rūšies, dėl to skiriasi produkto virškinimo ir jo įsisavinimo savybės“, – dalinasi R. Labžentė.

Tinklaraštininkei antrina ir grūdų perdirbėjų bendrovės „Dobele“ pardavimų vadovas Lietuvoje Romanas Stanislovaitis: „Kietagrūdžiuose makaronuose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų – kalio, geležies, fosforo, kalcio. Svarbiausia – tokie makaronai yra puikus baltymų šaltinis: 100 g sauso gaminio yra 15 proc. paros normos žmogui. Be to, įprastų makaronų gamybai naudojami rafinuoti miltai, o kietagrūdžių – manai, tai lemia didesnį ląstelienos kiekį.“

2. Pasūdykite vandenį ir nepervirkite makaronų

Antrasis tinklaraštininkės patarimas: verdant makaronus visada būtina šiek tiek pasūdyti vandenį. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į virimo trukmę. Ant „durum“ makaronų dažniausiai nurodomi trys makaronų virimo laikai, priklausomai nuo norimo makaronų kietumo. Italai rekomenduoja rinktis aukso viduriuką – virti „al dente“ būdu.

„Tokie makaronai bus puikiai išvirę ir nebus ištižę, tiks įvairiems patiekalams. Taip pat siūlau vandenį, kuriame virė makaronai, panaudoti gaminant padažą“, – pataria R. Labžentė.

3. Pasirinkite sveikesnes pagardų alternatyvas

Jeigu norite, kad makaronai netaptų „kalorijų bomba“, rinkitės maistingus pagardus. „Neskandinkite“ makaronų kečupe ar majonezo padaže. Visi perėjome etapą, kai atrodė, jog makaronai siejami tik su šiais padažais, tačiau dabar yra įvairiausių alternatyvų. Vietoje įprasto kečupo galite pasirinkti trintus arba smulkiai pjaustytus pomidorus su prieskoniais, o vietoje majonezinio padažo puikiai tiks kokosų kremas, pesto ar kreminis sūris. Renkantis kokybiškus ingredientus, makaronai gali tapti maistingu pilnaverčiu dienos maistu“, – kalba R. Labžentė.

4. Improvizuokite su turimais ingredientais

Tinklaraštininkės teigimu, makaronų patiekalai gali tapti puikiu būdu sunaudoti įvairius produktų likučius ir nešvaistyti maisto. „Mėgstu sakyti, kad makaronai yra nuostabi šaldytuvo „šluota“. Į juos galite sudėti visus maisto likučius: kumpio gabaliuką, pamiršto sūrio kampelį, lentynos tolumoje liūdinčias šviežias daržoves, vis nesibaigiančias užtepėles, ir vis tiek visada gausis gardus patiekalas. Tik gaila, kad gaminant iš likučių, kitą kartą skonio atkartoti jau nebepavyks“, – sako receptų kūrėja.

5. Pagalvokite apie makaronų formą

R. Labžentė rekomenduoja išsirinkti mėgstamiausias makaronų formas, kurios labiausiai tiks norimam patiekalui paruošti. „Pavyzdžiui, jeigu mėgstate itališką pomidorų ir rikotos derinį arba norisi „kažko azijietiško“, puikiai tiks spaghetti makaronai. Mėgstantiems patiekale jausti daug padažo, labiausiai patiks rageliai, vamzdeliai ar kriauklytės, o universaliausia forma mano virtuvėje – sraigteliai, kuriuos derinu prie visko“, – atskleidžia tinklaraštininkė.

Tarptautinė makaronų diena suteikia puikią galimybę išbandyti naujus makaronų patiekalus arba pasimėgauti mėgstamais receptais kartu su šeima ar draugais. Tinklaraščio „5 produktai” autorė teigia, kad gardžiam makaronų patiekalui paruošti užteks vos 5 ingredientų ir vienos keptuvės. Kviečiame išbandyti receptą.

Makaronai su vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais

Ingredientai, kurių reikės:

400 g vištienos;

160 g kietagrūdžių makaronų;

2 a.š. aštrių garstyčių;

10 vnt. saulėje džiovintų pomidorų;

saujos špinatų;

mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

-Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus iš saulėje džiovintų pomidorų stiklainiuko. Sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną, suberkite prieskonius (galite naudoti druską, juoduosius pipirus, česnakų granules), sumaišykite ir iškepus vištienai išimkite iš keptuvės.

-Į tą pačią keptuvę suberkite makaronus ir užpilkite juos karštu vandeniu. Uždenkite dangčiu ir palikite virti.

-Makaronams išvirus atidenkite dangtį, padidinkite kaitrą ir palaukite, kol vanduo beveik išgaruos. Tuomet sudėkite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, špinatus, garstyčias ir vištieną. Viską sumaišykite, šiek tiek palaukite, kol sušils ir sudėkite į lėkštes. Patiekimui puikiai tiks tarkuotas sūris. Skanaus!

Žymos: Tarptautinė makaronų diena

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Išsiskyrė keliai su K. Hadji

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04
Vilniaus eglutė 2025

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: suspindėjo laikui nepavaldžia elegancija

2025-11-30
Sniegas ant medžių

Intensyvaus snygio dienos – svarbi informacija gyventojams

2025-11-26
Nuotraukos Sauliaus Žiūros.

„Kaimynų Kalėdos“ grįžta į Vilniaus seniūnijas – nuoširdūs pokalbiai su kaimynais, nemokami saldėsiai ir kitos pramogos

2025-11-26
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Išsiskyrė keliai su K. Hadji
Sportas

Vilniaus „Žalgiris“ pristatė naujokus, išvyko K. Hadji

2025-12-04

Lankoma

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?
Aktualijos

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti