Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nenorintiems gaišti laiko virtuvėje: 3 lengvi užtepėlių receptai

Paulius Liškauskas
2023-03-18
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Vasarą vis daugiau laiko norime praleisti lauke, o kartu su šeima namuose mėgautis lengvais ir paprastai pagaminamais užkandžiais. Anot „Rimi“, skanus ir labai greitai paruošiamas skanėstas, tinkantis dalintis su draugais, yra užtepėlės. Joms prireiks vos kelių ingredientų, o jų pagrindui – alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, varškės, avokadų ar įvairių ankštinių daržovių. Be to, užtepėles galima pasiruošti iš anksto, o jų likučiais dar kelias dienas skaninti pusryčių sumuštinius ar tortilijas.

 

Pasigaminti rekomenduoja iš anksto

Įvairios užtepėlės puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek ir šventiniam stalui, o jas mėgsta ne tik suaugę, bet ir vaikai. Laukiant draugų ar šeimos būrio namuose skirtingų užtepėlių vertėtų pasiruošti ir pasigaminti iš anksto, o tai padaryti greičiau padės keletas patarimų.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

„Gaminant užtepėlės ir norint sugaišti kuo mažiau laiko, geriausia turėti virtuvinį trintuvą, kuriuo greitai ir patogiai sutrinsite užtepėlių ingredientus į vientisą masę. Žinoma, galima naudoti ir šakutę ar dalį ingredientų susmulkinti peiliu, tačiau tokiu atveju užtruksite daug ilgiau, o užtepėlė bus mažiau kreminės bei šilkinės tekstūros. Toliau viskas priklauso nuo fantazijos ir skonio. Užtepėlės pagrindu gali būti žaliosios ar juodosios alyvuogės be kauliukų, saulėje džiovinti pomidorai, varškė, konservuotas tunas, avokadai ar įvairios ankštinės daržovės. Tiesa, svarbiausia – pasirinkti kokybiškus ir šviežius ingredientus ir nenaudoti daugiau 3–4 ingredientų, kad skoniai vieni kitų neužgožtų“, – pataria maisto technologė.

Kulinarijos ekspertė priduria, kad gaminant užtepėles, kaip ir bet kurį kitą patiekalą, gamybos metu svarbu viską ragauti: „Taip greičiausiai pajausite, ko užtepėlei dar trūksta ar, priešingai, ko įdėjote per daug ir galėsite pakoreguoti patiekalo skonį.“

 

Patarimai, ruošiant skirtingas užtepėles

Gaminant užtepėles reikėtų nebijoti eksperimentuoti, nes geriausi skoniai atrandami tik bandymų būdu. Tiesa, tam tikrų gudrybių, naudojant skirtingus užtepėlių pagrindus, yra.

„Gaminant daugelį užtepėlių tikrai prireiks kokybiško alyvuogių aliejaus ar šlakelio vandens, kuris padės sureguliuoti užtepėlės konsistenciją. Taip pat – druskos ir šviežiai maltų pipirų, šiek tiek citrinos sulčių, o kvapnumui ir papuošimui užtepėlę galima paskaninti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: raudonėliais, petražolėmis, kalendromis ar bazilikais. Dažnai užtepėlėms naudojami ir svogūnai bei česnakai, suteikiantys daugiau pikantiškumo. Eksperimentuoti su šiais ingredientais ir juos derinti tarpusavyje paprasta, tačiau užtepėlei daugiausia skonio vis tiek suteiks jos pagrindui naudojamas produktas“, – sako maisto technologė.

Jei gaminate užtepėlę su juodųjų alyvuogių pagrindu, prie jau minėtų ingredientų galite pridėti šaukštelį medaus, o jei mėgstate aštriau – šios užtepėlės tikrai nesugadins šviežias arba maltas aitrusis pipiras. „Su saulėje džiovintais pomidorais juodosios alyvuogės taip pat puikiai dera. Tiesa, jei gaminate užtepėlę iš saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, papildomai nei aliejaus, nei druskos šiai užtepėlei neturėtų trūkti. Tačiau jei sūrumo neužtenka, vietoje druskos galima sutrinti keletą konservuotų ančiuvių. Labai greitai bei nesunkiai pasigaminsite ir užtepėles iš varškės, tunų ar avokadų. Naudojant avokadus, kaip užtepėlės pagrindą, svarbiausia pasirinkti gerai prinokusius vaisius, o juos trinant įlašinti šiek tiek geltonosios ar žaliosios citrinos sulčių“, – rekomenduoja kulinarijos ekspertė.

 

Su kuo skaniausia valgyti?

Užtepėlės puikiai dera su įvairiais sūriais, krekeriais bei duoniukais, taip pat šviežia šviesia duona – paskrudintais prancūziško batono gabaliukais ar itališkos „čiabatos“ riekelėmis. Be to, užtepėles skanu valgyti su traškiomis daržovių juostelėmis, pavyzdžiui, stambiai pjaustytomis morkomis, agurkais, cukinijomis bei salierų stiebais.

Nors užtepėlės skaniausios šviežios, likučius L. Barčaitė rekomenduoja panaudoti vėliau: „Sudėkite likučius į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve. Užtepėlės bus tinkamos vartoti dar kelias dienas, o prireikus jomis bus galima pagardinti tortilijas, vietoje sviesto tepti ant pusryčių sumuštinių ar tiesiog įsidėti kaip užkandį ir kramsnoti kartu su stambiai pjaustytomis daržovių lazdelėmis.“

„Rimi“ kulinarijos technologė kviečia išbandyti skirtingas užtepėles ir dalijasi 3 jų receptais, kuriuos greitai pasigaminsite namuose.

 

Pupelių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Užtepėlei reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1 vnt. svogūno

2 skiltelių česnako

100 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje

300 g konservuotų baltųjų pupelių

0.5 vnt. citrinos

2.5 šaukšto petražolių

0.25 šaukštelio čiobrelių

60 ml šalto virinto vandens

Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol įgaus auksinį atspalvį. Tada į keptuvę sumeskite kapotus česnakus (2 skilteles) ir pakepinkite dar apie pusę minutės.
Prieš dėdami viską į trintuvą, supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus.
Išspauskite pusės citrinos sultis. Sumaišykite visus užtepėlės ingredientus su pakepintais svogūnais bei česnakais ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite šiek tiek vandens (reguliuokite vandens kiekį pagal užtepėlės konsistenciją). Pabarstykite druska, pipirais ir gerai išsukite. Skanaus!

 

Varškės sūrio užtepėlė, papuošta granatų sėklomis

Užtepėlei reikės:

2 šaukštų „ghi“ sviesto

10 vnt. šviežių šalavijų lapelių

220 g varškės sūrio

120 g minkšto varškės kremo

30 g migdolų drožlių

1 vnt. granato

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Ant vidutinės ugnies pakaitinkite keptuvę ir į ją sudėkite sviestą. Jam tirpstant suberkite į keptuvę šalavijų lapelius ir pakepinkite juos apie 2 minutes, kol taps traškūs. Kol kas sviestą su šalavijais padėkite į šalį.
Į elektrinio maišytuvo indą sudėkite minkštąjį ir sutrupintą varškės sūrius. Sumalkite juos iki vientisos masės. Tada į gautą masę suberkite migdolų drožles, šalavijų lapelius, supilkite likusį sviestą, įdėkite druskos ir pipirų. Nustatę mažiausia greitį, maišykite viską maišytuve apie 1 minutę, iki vientisos masės. Sūrio masę išimkite iš indo ir suformuokite gražų rutulį. Suvyniokite jį į plastikinį maišelį ar vaškinį popierių ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
Tuo metu granatų sėklas paskleiskite ant patiesto popierinio rankšluosčio. Tegul jo apdžiūsta, kol vėsta sūrio rutulys.
Po pusvalandžio išimkite sūrio rutulį iš šaldytuvo ir kruopščiai apsmaigstykite jį granatų sėklomis, kas jomis būtų padengtas visas rutulio paviršius. Granatų sėklytes įspauskite pirštais, kad jos tvirčiau prisitvirtintų.
Šią užtepėlę galite patiekti tuojau pat arba palaikyti šaldytuve, kad labiau atvėstų. Skanaus!

 

Žaliųjų žirnelių ir pistacijų užtepėlė

Užtepėlei reikės:

300 g šaldytų arba šviežių žirnelių

0.5 vnt. citrinos

150 g pistacijų

40 g kapotų petražolių

2 šaukštų kapotų krapų

60 ml šalto virinto vandens

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Žirnelius išvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens (kad vos apsemtų). Virkite 5 min. – jie turi likti traškūs ir nepakeitę spalvos. Nukoškite.
Išspauskite pusės citrinos sultis.
Išlukštenkite pistacijas ir sumaišykite visus užtepėlės ingredientus bei elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei per tiršta, įpilkite daugiau šalto virinto vandens. Skanaus!

 

Pranešimas spaudai

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti