Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nepasimeskite tarp makaronų formų – paprastos taisyklės padės išsirinkti tinkamiausią jūsų patiekalui

Paulius Liškauskas
2024-04-11
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Tikrai nesuklysime sakydami, kad makaronų rasime kiekvienos virtuvės spintelėje – jie gelbėja ir dienas iki stipendijos skaičiuojantį studentą, ir po darbų su šviežiai ruošta vakariene prie stalo susėsti skubančią šeimą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad makaronai nepagrįstai yra įgiję menkaverčio patiekalo reputaciją, nes jie aprūpina žmogaus organizmą būtinais kompleksiniais angliavandeniais, o pasirinkus viso grūdo makaronus tai bus ir vertingas skaidulų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva padės nepasiklysti makaronų formų gausybėje ir pasirinkti tinkamiausią ruošiamam patiekalui. O jų net keletą rūšių šią savaitę bus galima išbandyti pigiau, mat balandžio 9–15 d. makaronams „La Molisana“ taikoma 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele.

Makaronai – energijos šaltinis

Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad angliavandeniai yra pagrindinis žmogaus energijos šaltinis, o esant jų trūkumui organizmas ima deginti baltymus, todėl visiškai atsisakyti angliavandenių nereikėtų. Tiesa, svarbiausia – saikas ir sveikatai palankesnio produkto pasirinkimas.

„Nereikėtų laikytis nuostatos, kad makaronai negali egzistuoti sveikatai palankioje mityboje. Juos tikrai galima įtraukti į savo racioną, tačiau visuomet reikėtų atsižvelgti į tai, iš ko jie pagaminti. Pavyzdžiui, jei makaronai yra viso grūdo, iš kietagrūdžių kviečių, grikių ar praturtinti špinatais bei burokėliais, tai jie išties maistingesni“, – sako dr. E. Gavelienė.

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Gydytoja dietologė pažymi, kad nors tai nebrangus produktas, svarbiausia, jog makaronai netaptų kasdieniu patiekalu: juos rekomenduojama valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę.

Pasak ekspertės, makaronai nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, tačiau juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose makaronų rūšyse – cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti, makaronuose gali būti ir B grupės vitaminų.

Nepervirus glikeminis indeksas bus mažesnis

Dr. E. Gavelienė taip pat atkreipia dėmesį, kad makaronų maistinė vertė priklauso netgi nuo jų paruošimo būdo, tad rinktis sveikatai palankesnį variantą nekainuos nė cento bei nereikalaus papildomų pastangų. Nenukentės ir skonis, o svarbiausia taisyklė – makaronų nepervirti.

„Makaronų nepervirus, t. y. paruošus juos itališku „al dente“ būdu, jie neturės itin aukšto glikeminio indekso, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kils lėčiau. Be to, valgant tokiu būdu paruoštus makaronus ilgiau išsilaikys ir sotumo jausmas, nekils noras užkandžiauti“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, makaronų vengti reikėtų tam tikrų ligų kamuojamiems žmonėms, bet galima rasti ir glitimo netoleruojantiems žmonėms tinkamų variantų.

„Sergantys celiakija arba neceliakinį jautrumą glitimui turintys žmonės turėtų nevalgyti kvietinių, ruginių ar kitų glitimo turinčių makaronų, tačiau esama ir alternatyvių variantų – avinžirnių, grikių miltų makaronų, tad šis produktas tikrai gali tapti puikiu subalansuotos mitybos produktu, jei yra tinkamai ruošiami ir vartojami saikingai“, – pabrėžia ji.

Vamzdeliai ar sraigteliai? Rinkitės pagal patiekalą

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva kviečia nepasiklysti makaronų formų gausybėje ir juos išsirinkti pagal ruošiamą patiekalą.

„Makaronų rūšių yra daugybė, kiekvienas Italijos regionas didžiuojasi unikalia savo „pastos“ forma ir gaminimo technologija, neretai perleidžiama iš kartos į kartą. Spagečiai, vamzdeliai, sraigteliai, lakštiniai, fetučiniai, lingviniai – tai toli gražu ne baigtinis makaronų rūšių sąrašas“, – vardija O. Suchočeva.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės,  svarbiausia kiekvienai makaronų rūšiai pasirinkti tinkamą padažą, kad patiekalo konsistencija džiugintų ir akį, ir gomurį, be to, rekomenduojama jo nepadauginti.

„Stambesniems makaronams siūlyčiau rinktis sodresnį, tirštesnį padažą, kad jis geriau priliptų prie makaronų paviršiaus. O spagečiams geriau tiks lengvesni, slidžios tekstūros padažai, paruošti su alyvuogių aliejaus arba grietinėlės padažu“, – pabrėžia O. Suchočeva ir taip pat rekomenduoja sraigtelius tiekti su pesto ar kreminiais sūrio padažais, o briaunuotas vamzdelių paviršius geriausiai išlaikys tirštus mėsos ir daržovių padažus.

Kreminiai makaronai su burata ir citrina

Porcijos dydis: 4
Ruošimo laikas: 20 min
Lygis: Lengvas
Spausdinti receptą

Ingridientai

  • 2 skiltelių česnako;
  • 400 g pomidorų;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 50 ml pasterizuotos grietinėlės „Rimi“;
  • 1 citrinos;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • Čili dribsnių „I Love Eco“ pagal skonį;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 300 g makaronų „La Molisana Spaghetti“;
  • 1 vnt. sūrio „Burrata Deliziosa“.

Instrukcijos

  1. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką. Pomidorus perpjaukite per pusę. Česnaką pakepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol įgaus šiek tiek spalvos. Sudėkite pomidorus bei pomidorų pastą ir leiskite virti apie 15 min. Pomidorus sutrinkite šaukštu.
  2. Supilkite grietinėlę, įtarkuokite citrinos žievelę, sudėkite cukrų, čili dribsnius ir druską. Leiskite virti apie 5 min.
  3. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Pasilikite apie 100 ml makaronų vandens (4 porcijoms).
  4. Į pomidorų padažą sudėkite makaronus ir supilkite makaronų vandenį, pakaitinkite iki kreminės masės.
  5. Patiekite su plėšyta burrata, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir citrinos žievele.
Žymos: ItalijaMaistas

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

2025-11-22
„Juodasis penktadienis“ artėja: pusė šalies gyventojų ketina apsipirkti internetu – kaip neišlaidauti ir išvengti sukčių

„Juodasis penktadienis“ artėja: pusė šalies gyventojų ketina apsipirkti internetu – kaip neišlaidauti ir išvengti sukčių

2025-11-21
PROJECT HAIL MARY: Ryan Gosling Is Tasked With Saving The World In Extended Trailer

Projektas „HAIL MARY“: Ryanas Goslingas gelbėja pasaulį naujame filmo anonse

2025-11-20
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?
Apžvalgos

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

2025-11-22

Lankoma

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix
Kinas

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti