Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pabodo šašlykai? Išbandykite 3 grilio patiekalų receptus: nuo didkepsnio iki vištos „ant sosto“

Paulius Liškauskas
2020-06-26
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Lietingosios dienos baigėsi, o savaitgalio oras lyg užsakytas – saulėtas, šiltas ir sausas. Galbūt svarstote ir vėl lauke užkurti kepsninę, tačiau įprasti šašlykai jau pabodo? Jūsų dėmesiui, maisto ekspertas dalijasi neįprastais, tačiau lengvai pagaminamais vištienos grilio patiekalų receptais – nuo naminių dešrelių su sūriu iki didkepsnio.

„Nors šis pavasaris ilgai nelepino šiluma, tačiau pastarąjį mėnesį, o ypač savaitgaliais, lietuviai aktyviai mėgaujasi grilio patiekalais. Bent jau taip rodo itin išaugę mūsų kepimui jau paruoštų produktų pardavimai. Tačiau, turint laiko, daugelį patiekalų paruošti galima ir patiems. Vištieną gaminti yra paprasta, tereikia žinoti keletą pagrindinių gudrybių“, – sako Raimondas Čironis, Vilniaus paukštyno naujų produktų kūrimo technologas, ir dalijasi grilio receptais bei patarimais.

Naminės dešrelės: net nereikės apvalkalo

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Kepti skirtos dešrelės yra neatsiejamos nuo kepsninių sezono – jas galima valgyti vienas, su daržovėmis ar kitu garnyru – kaip pagrindinį patiekalą arba gaminti dešrainius. Tiesa, maisto technologas atkreipia dėmesį, kad perkant dešreles, svarbu atidžiai perskaityti užrašus ant jų pakuočių.

„Ne visos dešrelės gali būti kepamos tiesioginėje kaitroje. Net jei ant pakuotės nupiešta kepsninė, vis tiek ieškokite užrašo, jog jos yra skirtos kepti. Tik tokių dešrelių sudėtis ir apvalkalas yra pritaikyti aukštai temperatūrai. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad sudėtyje nebūtų nitritinės druskos – ji kepimo metu virsta kancerogeninėmis medžiagomis, kurios yra pavojingos sveikatai“, – teigia R. Čironis.

Jis kviečia dešreles pabandyti pasigaminti ir patiems – anot maisto technologo, tam tereikia šviežios vištienos, prieskonių ir šiek tiek laiko.

„Galite įsigyti jau sumaltos šviežios vištienos arba ją susmulkinti patys. Tada pagardinkite mėsą mėgstamais prieskoniais, žolelėmis, į masę galite įtarkuoti sūrio – itin tinka čederio – ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę dėkite į šaldytuvą ar net šaldymo kamerą, tam kad ji gerai pastingtų. Tuomet iš pastingusios masės formuokite norimo dydžio volelius, forma panašius į dešreles. Jas maukite ant iešmelių, kepkite ir patiekite su mėgstamu garnyru bei padažais“, – dalijasi maisto ekspertas.

Paukštiena, verta sosto – apskrudusi, tačiau sultinga viduje

Pasak maisto technologo, vištiena yra tokia universali ir visame pasaulyje mėgstama mėsa, jog tikrai yra verta sosto.

„Višta ant sosto yra geras senas būdas iškepti visą paukštį taip, kad jo išorė būtų apskrudusi, o mėsa viduje kristų nuo kaulo. Tokio gaminimo esmė – kepti vištą ant indo, pripildyto skysčiu. Jam garuojant, mėsa taps itin sultinga. Indą pripildyti galite obuolių sultimis, alumi ar vandens ir citrinų sulčių mišiniu. Būtent tokiam kepimo būdui yra skirti šiuolaikiški keramikiniai stovai kepsninėms, tačiau sostu gali tapti ir stiklainis, butelis ar skardinė. Tą pačią funkciją puikiai atliks ir kekso forma, jei tik ji viduryje turi bokštelį“, – pasakoja R. Čironis.

Maisto technologo teigimu, taip iškepti vištą paprasta, o kaskart improvizuojant su prieskoniais ir marinatu – galima ragauti vis kitokį patiekalą.

„Prieš maunant paukštį ant indo su skysčiu, mėsą reikėtų įtrinti druska, pipirais, prieskoniais, pavyzdžiui, kuminu, česnakų ir paprikos milteliais, žolelėmis. Jų būtinai reikėtų pakišti ir po odele, tuomet bent porą valandų palikti marinuotis vėsioje vietoje. Kepkite, priklausomai nuo paukščio dydžio, apie valandą maždaug 180 laipsnių temperatūroje. Iškepus, leiskite mėsai pailsėti ir iškart nepjaukite, tuomet vištiena išliks sultinga“, – dalijasi maisto ekspertas.

Ar jau ragavote vištienos didkepsnio?

Pasak R. Čironio, vienas mėgstamiausių jo paties patiekalų yra vištienos didkepsnis.

„Daugelis kepsnio su vištienos mėsa nesieja visai nepelnytai – šios paukštienos filė didkepsnis gali būti ne tik skanus, bet ir itin sultingas. Jis ypač tinka gero steiko gerbėjams, kurie norėtų valgyti liesiau ir suvartoti daugiau baltymų“, – teigia R. Čironis.

Susigundžiusiems šiuo patiekalu, Vilniaus paukštyno maisto technologas pataria vištienos filė supjaustyti 1,5–2 centimetro storio kepsniais, juos aptepti aliejumi ir kepti ant netiesioginės kaitros iš abiejų pusių po 5 minutes.

„Kol kepsniai kepa, pasiruoškite svarbiausiai daliai – į didelį folijos lakštą berkite kapotų petražolių, kalendros, česnako (jeigu mėgstate), dėkite gabalėlį sviesto, užberkite druskos ir pipirų. Ant šių prieskonių sluoksnių dėkite iškeptą vištienos kepsnį ir viską vėl pakartokite: berkite prieskonius, uždėkite sviesto ir pabarstykite žolelių“, – pasakoja R. Čironis.

Tuomet, anot maisto eksperto, teliks didkepsnį įvynioti į foliją ir duoti jam joje pailsėti bent 10 minučių iki valgymo. Po to, tiekti su mėgstamu garnyru ir mėgautis.

Kiti straipsniai

Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

2025-11-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius
Kultūra

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti