Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Paprasta, bet sveikatai palanku: bolivinės balandos salotos su tofu sūriu šeimai nekainuos nė 5 eurų

Paulius Liškauskas
2022-10-06
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Savaitgalio rytais, kai leidžiame sau ilgiau pamiegoti, norisi lengvų, bet sočių vėlyvųjų pusryčių. Dar geriau, kai jie kitokie nei kasdienės rytinės košės, kiaušinienė ar sumuštiniai. Pavyzdžiui, salotos su rečiau naudojamomis bolivinėmis balandomis ir keptu tofu sūriu, kuris neapsunkins bei suteiks energijos visai dienai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bolivinės balandos priskiriamos itin vertingų maisto produktų grupei, tad jas verta įtraukti į savo kasdienį mitybos racioną. Geros savijautos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šias maistingas kruopas kūrybingai panaudoti įvairiems patiekalams.

Bolivinės balandos laikomos super maistu

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Nors bolivinės balandos priskiriamos kruopų kategorijai, iš tiesų jos yra Andų kalnuose itin paplitusio laukinio augalo sėklos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad, lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties augalinės kilmės baltymų. Jie suteikia gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų. „Mitybos plane pirmenybę reikėtų teikti maisto produktams, turtingiems kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei“, – pažymi E. Gavelienė.

Taip pat gydytoja atkreipia dėmesį, kad bovinėse balandose nėra glitimo. Dėl šios savybės jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui. Be to, sergantys anemija, širdies, kraujagyslių ir lėtinėmis ligomis, turėtų dar labiau atkreipti dėmesį į šias kruopas. Dar bolivinės balandos naudingos sergantiems nutukimu bei antro tipo cukriniu diabetu. Nepaisant to, E. Gavelienės nuomone, bolivines balandas į racioną vertėtų įtraukti kiekvienam, nes jos yra puikus baltymų ir geležies šaltinis.

Bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis

Šios kruopos yra puikus salotų, troškinių, sriubų ir net desertų ingredientas. Bolivinės balandos tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, o dabar vis daugiau pirkėjų jas atranda ir įvairias rūšis naudoja gamindami maistą.

„Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus dar šiek tiek palikti uždengtas, kad gerai išbrinktų. Tuomet kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą ir jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais“, – patarimais dalinasi ekspertė.

Taip pat, anot O. Suchačevos, bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Specialistė pažymi, jog šios kruopos naudojamos net desertų gamyboje: „Spraginta bolivinė balanda yra puikus ingredientas ruošiant energinius batonėlius, be to, jomis galima pakeisti ryžius sušių gamyboje. Šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas.“

O. Suchačeva primena, kad daugiausia apsiperkant galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto. „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais asmeniniais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums tikrai reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“, – atkreipia dėmesį komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologės Linos Barčaitės nuomone, sutaupyti galima ir improvizuojant, kai į receptus dedame tai, ką turime šaldytuve. „Vienus ingredientus galima keisti kitais, paliekant tik pagrindinius. Pavyzdžiui, jei neturite konservuotų ar šviežių paprikų, į salotas galite įpjaustyti saulėje džiovintų konservuotų pomidorų ar kitų konservuotų daržovių. Žalumynus taip pat panaudokite tokius, kokių turite namuose“, – rekomenduoja technologė.

RECEPTAS 

Bolivinių balandų salotos su tofu sūriu

Patiekalui reikės: 

200 g bolivinės balandos – baltos bolivinės balandos „Rimi“ 3,39 € / 400 g;

200 g tofu sūrio – „Tofu ICA“ 2,39 € / 230 g;

Šiek tiek petražolių ar kitų turimų žalumynų;

3 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 vnt. raudonojo svogūno;

1 konservuotos arba šviežios paprikos;

500 ml daržovių sultinio;

1 vnt. citrinos;

Žiupsnelio druskos, cukraus, mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti:

Keptuvėje ar puode įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus. Kelias minutes pakepinkite svogūną ir papriką, tada suberkite bolivinės balandos kruopas ir pakepinkite dar 3 min. Supilkite sultinį, uždenkite ir sumažinkite kaitrą. Patroškinkite 15 min., tada įmaišykite petražoles, įtarkuokite citrinos žievelę ir palikite kelias minutes, kad išbrinktų.
Ant likusio aliejaus, prieš tai pašlakstę citrinos sultimis, pabarstę druska, cukrumi ir prieskoniais, pakepinkite riekelėmis supjaustytą tofu sūrį ir patiekite jį su bolivinėmis balandomis.
Skanaus! 

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

E komercija

AI SEO mažmeninėje prekyboje: kaip dirbtinis intelektas keičia pirkėjų elgseną ir prekybininkų matomumą

2025-11-17
Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas

Iškilmingai užbaigtas „Scanoramos“ festivalis: paaiškėjo pagrindinio konkurso laimėtojas

2025-11-17
Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“

Metų knygos vaikams autorė Eglė Jasė: „Man rašymas – galimybė žaisti“

2025-11-17
Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

2025-11-17
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

E komercija
Aktualijos

AI SEO mažmeninėje prekyboje: kaip dirbtinis intelektas keičia pirkėjų elgseną ir prekybininkų matomumą

2025-11-17

Lankoma

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais
Technologijos

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti