Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pasaldinkite paskutinį vasaros grilio savaitgalį: 3 paprasti ir nebrangūs desertų ant žarijų receptai

Paulius Liškauskas
2020-07-19
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus.

„Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.

Saldumo derinimas su dūminiais aromatais – vis dažnesnis kelias, kuriuo pasirenka eiti grilinti taip mėgstantys lietuviai. Dažnas jau yra išbandęs ant grotelių pakepti vaisius: arbūzo „kepsnį“, persiko puselę ar ananaso riekeles. Šiek tiek pagardinti prieskoniais ir patiekti su ledų kauburėliu jie tampa gaiviu ir išraiškingo skonio desertu.

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

„Prancūzijoje taip pat labai populiaru grilio vakarėlį užbaigti su keptais vaisiais. Tikra klasika yra kepti persikai ar nektarinai, kurie paskaninami cinamonu ir cukrumi arba patiekiami su romo padažu. Be to, prancūzai yra tikri iešmelių ekspertai. Be galo populiaru kepti mėsos ir daržovių iešmelius, kurie vadinami „brochettes“. Ant jų taip pat veriami ir vaisiai bei uogos“, – pasakoja Th. Lauvray.

Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atkreipia pirmąkart vaisius ant grilio kepti susiruošusių dėmesį – taisyklės, kaip tą daryti, skiriasi nuo mėsos kepimo.

„Sukepta mėsa paprastai priverčia suraukti nosį, tuo tarpu visas ant grotelių keptų vaisių skonis atsiskleidžia būtent dėl jų karamelizacijos. Prireiks atidumo – vaisius reikia kepti atsargiai, 6-8 minutes ant vidutinės ugnies, kad jie gerai karamelizuotųsi, tačiau nesudegtų“, – sako ji.

Taip pat nevertėtų naudoti pernokusių vaisių, nes kepant jų struktūra dar silpnės, tad jie gali suirti. Kad skonis būtų geriausias, naudokite šviežius, sezoninius vaisius.

„TOP 3 perkamiausi vasaros vaisiai – arbūzai, bananai ir trešnės. Tačiau gausus asortimentas lietuvius paskatina išbandyti įvairių šviežių gėrybių: noriai perkami nektarinai, persikai, mangai, kiviai, ananasai. Nuo populiarumo olimpo jau ne vienerius metus nenusileidžia ir avokadai, kurių lietuviai perka įvairių rūšių, kad atrastų savo mėgstamiausią“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Th. Lauvray siūlo paskutinį šį savaitgalį pasisaldinti: vasarą išlydėti užkūrus grilį, o ant jo pasiruošus paprastų, nebrangių, bet neįtikėtinai gardžių desertų.

Ypač greita: zefyrų ir vaisių iešmeliai

Reikės: 12 kepamųjų zefyrų, 18 gervuogių, 18 melionų rutuliukų, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų skysto medaus, 1/2 šaukštelio malto cinamono, skrudintų kokoso drožlių.

Gaminame: medinius iešmelius 20-30 minučių pamirkykite vandenyje, kad jie nesudegtų ant grilio. Ant šešių iešmelių suverkite po 1 zefyrą ir 3 gervuoges. Ant kitų šešių – po 1 zefyrą ir 3 meliono rutuliukus. Jeigu norite – galite naudoti ir kitas uogas arba vaisius. Ištirpdykite sviestą, į jį dėkite medų ir maltą cinamoną. Šiais mišiniu aptepkite iešmelius. Kepkite ant aliejumi pateptų įkaitintos kepsninės grotelių 1-2 minutes. Pabarstykite iešmelius skrudintomis kokoso drožlėmis.

Nustebins visus: brauniai apelsinuose

Reikės: 10-12 apelsinų, 100 g nesaldinto juodojo šokolado, 185 g sviesto, 300 g cukraus, 90 g rudojo cukraus, 1 šaukto apelsinų žievelės, 2 šaukštų vanilės, 4 kiaušinių, 1,5 šaukštelio kakavos miltelių, 180 g miltų, 1/2 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos

Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180° C temperatūros. Nupjaukite apelsinų viršų ir išskobkite minkštimą. Viršūnėlių neišmeskite. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sviestą – tą galite padaryti mikrobangų krosnelėje ar inde virš verdančio vandens.

Stovimo mikserio dubenyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, apelsinų žievelę, vanilę ir kiaušinius. Plakite nedideliu greičiu, kad ingredientai gerai susimaišytų. Tada supilkite šokolado ir sviesto mišinį. Toliau plakite nedideliu greičiu, kol masė taps vientisa. Kitame dubenyje sumaišykite kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius ir druską. Lengvai mentele įmaišykite į cukraus ir kiaušinių mišinį, kol masė taps vientisa.

Į apelsinų vidų supilkite braunių mišinį (maždaug iki 3/4 talpos). Uždenkite apelsino viršų nupjauta viršūnėle ir suvyniokite į foliją. Dėkite suvyniotus apelsinus į kepsninę, bet ne tiesiai ant ugnies. Kepkite 50-60 minučių arba tol, kol į vidų įkištas dantų krapštukas ištrauktas bus švarus, neaplipęs tešla. Išimkite apelsinus iš kepsninės ir, prieš išimdami iš folijos, leiskite jiems kelias minutes atvėsti. Patiekite su ledais.

Prancūziška klasika: sezoninių uogų klafutis (clafoutis) kepsninėje

Reikės: 500 ml pieno, 2 kiaušinių, 120 g miltų, 65 ml lydyto sviesto, 2 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, 1/2 šaukštelio vanilės esencijos, 190 g vyšnių be kauliukų. Vyšnias galima pakeisti avietėmis, abrikosais, slyvomis ar šokolado gabalėliais.

Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Plaktuvu arba elektriniu maišytuvu sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vyšnias, kol susidarys vienalytė masė. Ištepkite sviestu aliumininę pyrago formą, didelę ketaus keptuvę arba kelias mažesnes. Supilkite mišinį į indą ir ant viršaus sudėkite vyšnias, pabarstykite cukrumi.

Jei naudojate mažas keptuves, grilyje kepkite 20-25 minutes, jei naudojate didelę keptuvę ar formą – 35-40 minučių. Jei viršus pradeda per daug ruduoti, uždenkite aliuminio folija. Išimkite, kai viršus bus aukso spalvos, o vidurys iškepęs (į vidurį įkištas dantų krapštukas ištrauktas turi būti švarus).

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

2025-09-16
„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba
Laisvalaikis

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti