Šiandien, gegužės 2-ąją, visame pasaulyje minima Pasaulinė tuno diena. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos paskelbta diena siekiama atkreipti visuomenės, vyriausybių ir organizacijų dėmesį į tunų populiacijų svarbą pasaulio vandenynų ekosistemoms ir būtinybę užtikrinti jų tausojantį naudojimą.

Tunas – tai ne tik populiarus maisto produktas, bet ir gyvybiškai svarbi jūrų ekosistemų dalis. Šie greiti ir galingi plėšrūnai užima aukštą vietą mitybos grandinėje, o jų būklė atspindi vandenynų sveikatą. Deja, dėl intensyvios žvejybos ir neteisėtos, nedeklaruotos bei nereglamentuojamos (NNN) žvejybos, daugelio tunų rūšių populiacijos pastaraisiais dešimtmečiais smarkiai sumažėjo.
Tunų vartojimo istorija siekia tūkstančius metų. Archeologiniai radiniai liudija, kad tuną maistui naudojo jau senovės Viduržemio jūros civilizacijos, tokios kaip finikiečiai ir romėnai. Ilgus šimtmečius tunai buvo vertinami dėl savo maistingumo ir galimybės juos sūdyti ar rūkyti, taip užtikrinant ilgesnį galiojimo laiką. Komercinė tunų žvejyba ypač išsiplėtė XX amžiuje, ištobulėjus žvejybos technologijoms ir išpopuliarėjus konservuotam tunui, tapusiam greitu ir prieinamu maistu visame pasaulyje. Tunai taip pat užima ypatingą vietą japonų virtuvėje, ypač suši ir sašimi patiekaluose, o didžiausi ir geriausios kokybės egzemplioriai žuvų aukcionuose parduodami už įspūdingas sumas. Kalbant apie rekordus, didžiausias kada nors sugautas tunas buvo Atlantinis mėlynpelakis tunas, sugautas prie Kanados krantų 1979 metais, svėręs įspūdingus 679 kilogramus.