Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2021-03-04
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį – juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnai demonizuojamos bulvės saikingai valgomos teikia nemažai naudos mūsų organizmui, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog gamindami bulvių patiekalus galime nemažai sutaupyti. Štai bulvių gratinas visai šeimai nekainuos nė 4 eurų.

Bulvėse yra net vitamino C 

Kiti straipsniai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15

Nors tradiciškai bulvės Lietuvoje visais laikais buvo itin mėgstamos, o jų patiekalai suburdavo šeimas prie stalo tiek kasdienybėje, tiek per šventes, paskutiniu metu jų dažnai atsisakoma. Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu produktu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors bulves sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o bulvėse esantis krakmolas – gerai virškinamas ir suteikia energijos.

„Bulvės turi daug naudingų savybių. Pavyzdžiui, jose nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų,  skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg. Geriausia bulves valgyti virtas arba keptas orkaitėje be papildomų riebalų. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų“, – sako ekspertė.

Tiesa, reikėtų vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų. „Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. Net lietuvių mėgstamas plokštainis gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisime dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesime spirgučių padažu: geriau rinkimės graikišką jogurtą ar liesą grietinę“, – pataria gydytoja dietologė.

Pažinkime bulvių įvairovę 

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos centruose gausu skirtingų veislių bulvių, o gaminant jų patiekalus galima nemažai sutaupyti. Net turint itin ribotas finansines galimybes, galima iš bulvių bei kitų daržovių pasigaminti įvairių patiekalų: „Pačios pigiausios yra sveriamos lietuviškos rudens derliaus bulvės – jų kilogramas tekainuoja 0,59 euro centus. Turime ir krakmolingų veislių bulvių, kurios itin tinkamos lietuviškiems patiekalams, bei mažai krakmolingų, skirtų salotoms.“

Lentynose jau atsirado ir šviežio derliaus fasuotų bulvių iš Egipto, o nuo balandžio pradžios bus galima įsigyti sveriamų bulvių iš Graikijos ir Italijos. „Pasiilgę jaunų bulvių pirkėjai jas valgo su šaltibarščiais. Nors manoma, kad šviežio derliaus bulvės netinkamos lietuviškiems cepelinams, nes jos mažai krakmolingos, sumaišius su rudens derliaus krakmolingomis bulvėmis patiekalas bus kur kas įdomesnio skonio. Ieškantiems naujų skonių patiks sviestinės švediškos bulvės „Amandine Rimi“ – jos puikiai tinka virimui, kepimui keptuvėje ar orkaitėje, jas galima valgyti ir neluptas. O švediškos gurmanų bulvės „Delikatess Rimi“ taps ne tik gardžiu, bet ir puošniu garnyru šventiniams mėsos ar žuvies patiekalams, be to, išvirs vos per 15 minučių. Taip pat galima nusipirkti ir apvirtų bulvių su žolelėmis ir prieskoniais, skirtų kepti orkaitėje ar grilyje“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti burnoje tirpstantį prancūzišką bulvių apkepą – bus skanus ir su salotomis, ir su mėsos patiekalais.

Klasikinis prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“

RECEPTAS

Apkepui* reikės:

1 kg krakmolingų bulvių – lietuviškos bulvės 45+mm 0,59 eur/1kg;

200 ml grietinėlės – grietinėlė „Rimi Basic“ ,10 proc., 0.95 eur/ 200 ml.;

250 ml pieno – pienas „Rimi Basic“ 2,5 % rieb; 0,77 eur/0,9 l;

80 g tarkuoto fermentinio sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,35 eur/80g;

2  česnako skiltelių;

1 šaukštelio rupios druskos;

1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto.

Kaip gaminti: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C. Kepimo indo dugną ir šonus ištepkite sviestu.
Nuluptas bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais. Suberkite juos į didelį dubenį su šaltu vandeniu, kiek palaukę išgriebkite ir gerai nusausinkite.
Plačiame puode užvirinkite grietinėlę, pieną ir česnaką. Sudėkite bulves, druską ir pipirus ir, retkarčiais pamaišydami, virkite, kol bulvės truputį suminkštės.
Perkelkite pusę bulvių į paruoštą kepimo indą ir apibarstykite puse sūrio. Į kepimo indą sudėkite likusias bulves ir užpilkite tiek grietinėlės mišinio, kad tik apsemtų bulves. Pabarstykite likusiu sūriu, kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos, apie 40-45 minutes.
Prieš pat patiekdami išimkite iš orkaitės ir ant viršaus užberkite muskato riešuto.
Skanaus! 

Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

2025-12-22
5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

2025-12-22
Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Xiaomi 17 Ultra
Technologijos

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti