Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Peruietiška sevičė – gardus patiekalas iš Pietų Amerikos: nustebinkite artimuosius egzotiškais skoniais (receptas)

Paulius Liškauskas
2021-05-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Sevičė – peruietišku temperamentu dvelkiantis patiekalas, paruoštas iš šviežios žuvies arba jūros gėrybių, marinuotų su žaliosiomis citrinomis ir aštriais padažais.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dažnas sevičės ingredientas – avokadas – yra vitaminų, mineralų bei nepakeičiamų riebalų, būtinų gerai savijautai, šaltinis. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti tinkamą avokadą parduotuvėje, greičiau jį sunokinti namuose bei panaudoti egzotiškų patiekalų gaminimui.

Sevičę verta paskaninti avokadais

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Nors sevičės kilmė nėra tiksliai žinoma, šis patiekalas dažniausiai priskiriamas Peru šalies virtuvei. Tai – vienas populiariausių šios valstybės valgių. Tačiau ir kitos Pietų Amerikos šalys perėmė sevičės receptą bei pritaikė jį savo skoniams, panaudodamos vietinius ingredientus.

Skirtingų sevičės recepto variacijų yra ir Peru. Šio patiekalo pagrindą įprastai sudaro šviežia žuvis arba jūros gėrybės, žaliosios citrinos sultys ir kelios aitriosios paprikos, tačiau į sevičę galima dėti ir šiek tiek raudonųjų svogūnų, smulkintos kalendros. Taip pat patiekalas skaninamas ir gerai sunokusiais avokadais.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avokaduose gausu gerųjų riebalų, yra mažai angliavandenių bei daug skaidulinių medžiagų. „Avokadai padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir neleidžia jam didėti, todėl šį vaisių rekomenduojama įtraukti į diabetu sergančių žmonių mitybos racioną. Taip pat avokadai gali būti vartojami laikantis dietos, nes juose gausu skaidulų, didinančių sotumo jausmą bei reguliuojančių cukraus įsisavinimą žarnyne“, – avokadų naudą sveikatai vardija gydytoja dietologė.

E. Gavelienė sako, kad avokaduose galima rasti ir eilę vitaminų bei mineralinių medžiagų. „Avokaduose gausu vitaminų C ir E ir mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno bei folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai ir yra būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams ar suaugusiems. Be to, avokaduose yra augalinių sterolių, kurie organizme slopina lėtinius uždegimus“, – pažymi gydytoja dietologė, bet perspėja, kad avokadai yra kaloringas vaisius, tad jį geriausia valgyti nedidelėmis porcijomis.

Pataria, kaip greičiau sunokinti

Avokadų medžiai gali užaugti net iki dvidešimties metrų aukščio, o vaisius jie duoda tik sulaukę 4–7 metų. Dažniausiai avokadai būna kriaušės formos, tačiau pasitaiko ir agurko ar obuolio formos vaisių. Nors avokado oda yra žalia, tačiau vaisiaus spalva ir tekstūra gali skirtis, priklausomai nuo veislės. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pastebi, kad per pastaruosius keletą metų avokadai smarkiai išpopuliarėjo, tačiau šie vaisiai naudojami ne tik kulinarijoje. Iš avokadų spaustas aliejus ar jo ekstraktai naudojami ir įvairių grožio priemonių gamyboje.

Parduotuvėje R. Genienė avokadus rekomenduoja rinktis pagal tai, kada ketiname juos valgyti. „Kietesni avokadai paprastai būna šviesiai žalios spalvos ir nokdami įgauna tamsiai žalią atspalvį, o visiškai sunokę tampa tamsiai rudos spalvos. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog savo spalvą iš žalios į rudą pakeičia tik „Hass“ veislės avokadai, o kitos rūšies avokadai būna lygios odos, pailgos formos ir sunokę tik suminkštėja, bet išlieka žalios spalvos. Jei planuojate sunokusius avokadus laikyti ilgiau – dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite nokimą. O jei norite, kad avokadai sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba šalia obuolių, bananų ar pomidorų – susidariusios etileno dujos paspartins jų nokimą“, – pataria specialistė.

Pasak kategorijos vadovės, jei suvalgome tik pusę avokado, kitą pusę galime pasilikti kitai dienai, tačiau tam, kad avokadas nepajuoduotų, jo minkštimą patariama apšlakstyti citrinų ar laimo sultimis ir įdėti į šaldytuvą. „Avokadą taip pat galime užšaldyti, bet pirmiausia turime išimti jo kauliuką, o  minkštimą gerai sutrinti bei sumaišyti su trupučiu laimo ar citrinos sulčių.  Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug maisto likučių namuose neliktų, o sutaupyti apsiperkant padės tikslesnis planavimas bei oranžiniais lipdukais pažymėtų prekių pirkimas. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos“, – primena R. Genienė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia į savo virtuvę įsileisti pasaulio skonius ir namuose pasigaminti gardžią peruietišką sevičę.

RECEPTAS

Sevičė su avokadu ir mangu 

Sevičei reikės: 

350 g sunokusių mangų;

2 vnt. avokadų;

1 vnt. aitriosios paprikos;

1 vnt. česnako;

40 vnt. krevečių;

1 šaukšto „Rimi Basic“ aliejaus;

1 vnt. žaliosios citrinos;

Druskos;

Juodųjų pipirų;

0.5 ryšulėlio fasuotos kalendros.

Gaminimo eiga: 

Mangą ir avokadą nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklas ir susmulkinkite. Nulupkite ir sutarkuokite česnaką. Nulupkite krevetes.
Sumaišykite mangą, avokadą, aitriąją papriką, česnaką, krevetes, aliejų ir žaliųjų citrinų sultis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Sevičę paskleiskite lėkštėse arba dubenėliuose. Papuoškite kalendrų lapeliais.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų
Grožis

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti