Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pigus ir greitai paruošiamas troškinys – kiekvienos mamos išsigelbėjimas (receptas)

Paulius Liškauskas
2021-10-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ankštinių daržovių karis kokosų padaže tiks tiek pietums, tiek vakarienei: kai už lango pilka, tebūnie daugiau spalvų mūsų lėkštėse. Jį lengvai ir greitai pasigaminsite, nes raudonieji lęšiai greitai išverda, be to, skubant galima panaudoti ir konservuotus, o šaldytiems žirneliams paruošti reikės tik kelių minučių.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lęšiai turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis svarbiomis maisto medžiagomis kaip folatai, geležis ir kalis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasidomėti ankštinių daržovių asortimentu – jie yra pigesnė alternatyva mėsai ir kiaušiniams.

Kario patiekalai – puikus būdas papildyti mitybą ankštinėmis daržovėmis

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Karis – tai su ryžiais valgomas troškinys ar tiršta sriuba, pagardinta specifiniais prieskonių mišiniais, suteikiančiais nepakartojamą skonį. Toks patiekalas išpopuliarėjo daugybėje šalių: mėgstami tiek vegetariški, su daržovėmis ir kokosų gėrimu, tiek su mėsa ar žuvimi.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnas lietuvis vartoja per mažai ankštinių daržovių, o šaltuoju metų laiku jos gali aprūpinti baltymais, pasotinti ir tapti gera mėsos patiekalų alternatyva. „Lęšių būna įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, kai kurios spalvos teikia ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau įtraukti į mitybą skirtingas lęšių rūšis. Nors ankštinių daržovių kartais vengiama dėl savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę to turėtų pavykti išvengti“, – pastebi gydytoja dietologė.

Lęšiai, kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje augaliniais baltymais turtingų maisto produktų grupėje, tad dr. E. Gavelienė rekomenduoja nepamiršti jų įtraukti į savaitės meniu. „Visų pirma, lęšiai yra turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ar kalis. Be to, jie puikus tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, šaltinis, o ląsteliena padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoti svorį, nes skatina sotumo jausmą“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Ji pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiuose gausu folatų, kurie labai svarbūsmūsų nervų sistemai, kraujodarai. „Folatai – augaliniame maiste esanti folio rūgšties forma. Folio rūgštis – tai B9 vitaminas, kuris yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Stokojant folio rūgšties, nukenčia daug gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų“, – įspėja gydytoja dietologė.

Ir pagrindiniam patiekalui, ir garnyrui

Lęšiai itin universalūs, todėl neretai atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasidairyti po parduotuvėse randamą ankštinių daržovių asortimentą: „Jei jas vartojate retai, tikrai rasite dar neragautų. Turime įvairių spalvų ir dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių bei įvairių spalvų lęšių ir jų mišinių. Taip pat perkant ankštinius, rekomenduojame atkreipti dėmesį į produktų ženklinimą – turime didelį ekologiškų bei „Rinkis sveikiau“ kriterijus atitinkančių produktų pasirinkimą. Be to, norint apsipirkti pigiau, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti.“

Ji pataria pasidomėti skirtingomis ankštinių daržovių savybėmis ir virimo trukme: „Kai kurios pupelės ar lęšiai išvirę yra kreminės tekstūros, todėl tinka sriuboms ar tyrėms gaminti, o kiti gerai išlaiko savo formą, todėl puikiai tinka salotoms ir troškiniams“, – teigia O. Suchočeva, primindama, kad nusipirktas ankštines daržoves namuose reikėtų laikyti vėsioje, sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde, kad jas apsaugotume nuo drėgmės ir kenkėjų.

Ekspertė informuoja, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kviečiame pasigaminti pigų, aromatingą ir itin gardų karį su lęšiais bei žaliaisiais žirneliais.

RECEPTAS

Karis su lęšiais ir žirneliais kokosų padaže*

Patiekalui reikės: 

400 g skardinės virtų konservuotų lęšių – lęšiai „Rimi“ 1,09 € / 400 g;

220 ml kokosų gėrimo;

200 g šaldytų žirnelių – greitai užšaldyti žirneliai „Rimi“ 1,25 € / 400 g;

200 g virtų rudųjų ryžių;

4 v. š. natūralaus jogurto – graikiškas jogurtas „Rimi“ be priedų 0,79 € / 400 g;

1 vnt. stambiai supjaustyto svogūno;

2 vnt. stambiai supjaustytų česnako skiltelių;

1 vnt. raudonosios arba žaliosios aitriosios paprikos;

1 vnt. stambiai supjaustytos morkos;

10 g nulupto ir susmulkinto imbiero gabalėlio;

1 a. š. augalinio aliejaus;

1½ v. š. „Tikka masala“ kario pastos;

150 ml vandens;

10 g stambiai supjaustytų kalendrų.

Gaminimo eiga:

Svogūną, česnaką, aitriąją papriką, morką ir imbierą sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Išvirkite ryžius.
Įpilkite aliejaus į puodą ar į storasienę keptuvę, įkaitinkite ir ant vidutinės kaitros 4-5 min. kepkite daržovių pastą, kol ji taps kvapni ir pradės minkštėti. Sudėkite kario pastą ir pakepinkite dar 1 min., tada suberkite lęšius ir išmaišykite.
Supilkite kokosų gėrimą, 150 ml vandens ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir patroškinkite lęšius apie 10 min., kol jie taps kreminės konsistencijos. Per paskutines 5 min. sudėkite žirnelius ir troškinį pasūdykite.
Įmaišykite didžiąją dalį kalendrų, tada karį padalykite į keturis dubenėlius kartu su ryžiais. Pabarstykite likusiomis kalendromis ir užpilkite jogurtu.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti