Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pigus ir greitai paruošiamas troškinys – kiekvienos mamos išsigelbėjimas (receptas)

Paulius Liškauskas
2021-10-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ankštinių daržovių karis kokosų padaže tiks tiek pietums, tiek vakarienei: kai už lango pilka, tebūnie daugiau spalvų mūsų lėkštėse. Jį lengvai ir greitai pasigaminsite, nes raudonieji lęšiai greitai išverda, be to, skubant galima panaudoti ir konservuotus, o šaldytiems žirneliams paruošti reikės tik kelių minučių.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lęšiai turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis svarbiomis maisto medžiagomis kaip folatai, geležis ir kalis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasidomėti ankštinių daržovių asortimentu – jie yra pigesnė alternatyva mėsai ir kiaušiniams.

Kario patiekalai – puikus būdas papildyti mitybą ankštinėmis daržovėmis

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

Karis – tai su ryžiais valgomas troškinys ar tiršta sriuba, pagardinta specifiniais prieskonių mišiniais, suteikiančiais nepakartojamą skonį. Toks patiekalas išpopuliarėjo daugybėje šalių: mėgstami tiek vegetariški, su daržovėmis ir kokosų gėrimu, tiek su mėsa ar žuvimi.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnas lietuvis vartoja per mažai ankštinių daržovių, o šaltuoju metų laiku jos gali aprūpinti baltymais, pasotinti ir tapti gera mėsos patiekalų alternatyva. „Lęšių būna įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, kai kurios spalvos teikia ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau įtraukti į mitybą skirtingas lęšių rūšis. Nors ankštinių daržovių kartais vengiama dėl savybės sukelti pilvo pūtimą, užtikrinant mitybos ir raciono įvairovę to turėtų pavykti išvengti“, – pastebi gydytoja dietologė.

Lęšiai, kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje augaliniais baltymais turtingų maisto produktų grupėje, tad dr. E. Gavelienė rekomenduoja nepamiršti jų įtraukti į savaitės meniu. „Visų pirma, lęšiai yra turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ar kalis. Be to, jie puikus tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, šaltinis, o ląsteliena padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoti svorį, nes skatina sotumo jausmą“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Ji pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiuose gausu folatų, kurie labai svarbūsmūsų nervų sistemai, kraujodarai. „Folatai – augaliniame maiste esanti folio rūgšties forma. Folio rūgštis – tai B9 vitaminas, kuris yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Stokojant folio rūgšties, nukenčia daug gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų“, – įspėja gydytoja dietologė.

Ir pagrindiniam patiekalui, ir garnyrui

Lęšiai itin universalūs, todėl neretai atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasidairyti po parduotuvėse randamą ankštinių daržovių asortimentą: „Jei jas vartojate retai, tikrai rasite dar neragautų. Turime įvairių spalvų ir dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių bei įvairių spalvų lęšių ir jų mišinių. Taip pat perkant ankštinius, rekomenduojame atkreipti dėmesį į produktų ženklinimą – turime didelį ekologiškų bei „Rinkis sveikiau“ kriterijus atitinkančių produktų pasirinkimą. Be to, norint apsipirkti pigiau, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti.“

Ji pataria pasidomėti skirtingomis ankštinių daržovių savybėmis ir virimo trukme: „Kai kurios pupelės ar lęšiai išvirę yra kreminės tekstūros, todėl tinka sriuboms ar tyrėms gaminti, o kiti gerai išlaiko savo formą, todėl puikiai tinka salotoms ir troškiniams“, – teigia O. Suchočeva, primindama, kad nusipirktas ankštines daržoves namuose reikėtų laikyti vėsioje, sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde, kad jas apsaugotume nuo drėgmės ir kenkėjų.

Ekspertė informuoja, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“

Kviečiame pasigaminti pigų, aromatingą ir itin gardų karį su lęšiais bei žaliaisiais žirneliais.

RECEPTAS

Karis su lęšiais ir žirneliais kokosų padaže*

Patiekalui reikės: 

400 g skardinės virtų konservuotų lęšių – lęšiai „Rimi“ 1,09 € / 400 g;

220 ml kokosų gėrimo;

200 g šaldytų žirnelių – greitai užšaldyti žirneliai „Rimi“ 1,25 € / 400 g;

200 g virtų rudųjų ryžių;

4 v. š. natūralaus jogurto – graikiškas jogurtas „Rimi“ be priedų 0,79 € / 400 g;

1 vnt. stambiai supjaustyto svogūno;

2 vnt. stambiai supjaustytų česnako skiltelių;

1 vnt. raudonosios arba žaliosios aitriosios paprikos;

1 vnt. stambiai supjaustytos morkos;

10 g nulupto ir susmulkinto imbiero gabalėlio;

1 a. š. augalinio aliejaus;

1½ v. š. „Tikka masala“ kario pastos;

150 ml vandens;

10 g stambiai supjaustytų kalendrų.

Gaminimo eiga:

Svogūną, česnaką, aitriąją papriką, morką ir imbierą sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Išvirkite ryžius.
Įpilkite aliejaus į puodą ar į storasienę keptuvę, įkaitinkite ir ant vidutinės kaitros 4-5 min. kepkite daržovių pastą, kol ji taps kvapni ir pradės minkštėti. Sudėkite kario pastą ir pakepinkite dar 1 min., tada suberkite lęšius ir išmaišykite.
Supilkite kokosų gėrimą, 150 ml vandens ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir patroškinkite lęšius apie 10 min., kol jie taps kreminės konsistencijos. Per paskutines 5 min. sudėkite žirnelius ir troškinį pasūdykite.
Įmaišykite didžiąją dalį kalendrų, tada karį padalykite į keturis dubenėlius kartu su ryžiais. Pabarstykite likusiomis kalendromis ir užpilkite jogurtu.
Skanaus!

Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

VU mokslininkų DI sprendimas padės „pamatyti“ žemę iš kosmoso pro debesis

2025-11-06
„Pigus“ dopaminas mūsų kasdienybėje: kaip socialiniai tinklai „apdovanoja“ smegenis?

Telefoniniams sukčiams – galas? Operatoriai blokuos dar daugiau suklastotų skambučių

2025-11-06
Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

Pasiruoškite, netrukus „Facebook“ užtvindys DI generuotas turinys

2025-11-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti