Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

Paulius Liškauskas
2025-04-21
Aktualijos, Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Aktualijos
Dalintis FacebookDalintis X

Per Velykas prie stalo susiburia artimiausi žmonės, o vaišių gausa tampa neatsiejama šventės dalimi – nuo margučių ir keptos mėsos iki mišrainių bei desertų. Visgi pasibaigus šventėms, dažnai tenka sukti galvą, ką daryti su likučiais: šaldytuve vietos mažai, o ir svečiams į namus pavyko įdėti tik dalį vaišių. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius pasakoja, kaip jo šeima planuoja Velykų stalo patiekalus ir dalijasi receptu, padėsiančiu sunaudoti šventinių patiekalų likučius.

Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro, jo šeima itin atsakingai planuoja šventinio stalo vaišes, o dažniausiu sprendimu tampa vienas universalus, tačiau sotus pagrindinis patiekalas.

„Mano šeimoje tai būna keptas paukštis – višta, žąsis ar antis. Tai labai patogu, kadangi patiekalo užtenka visiems, o ir paruošimas nereikalauja daug laiko ir pastangų. Taip pat galima orkaitėje kepti didesnį gabalą kiaulienos arba jautienos. Puikiu pasirinkimu gali tapti ir virta arba kepta kiaulienos karka. Visus šiuos patiekalus paprasta ruošti – užtenka įtrinti prieskoniais ir palikti orkaitėje ar krosnyje ilgesniam laikui. Mes taip pat dažnai verdame rūkytą kiaulienos kumpį – tai tradicinis, iš kartos į kartą keliaujantis Velykų patiekalas“, – pasakoja kulinaras.

Kiti straipsniai

Šeštadienį bus atidarytas eismas Sargėnų estakada

Šeštadienį bus atidarytas eismas Sargėnų estakada

2025-06-27
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22

Likučiai gali atgimti naujai

Jei net ir kruopščiai suplanavus šventinį meniu, maisto likučių išvengti nepavyko, svarbu pasirūpinti tinkamu jų sandėliavimu ir laikymu.

„Patiekalų nereikėtų laikyti ant stalo kambario temperatūroje pernelyg ilgai, geriau sudėkite į sandarius indus ir padėkite šaltai – rūsį ar šaldytuvą. Kai kuriuos patiekalus – keptą mėsą, paukštieną ar troškinius – galima ir užšaldyti. Visgi geriausia gaminti tiek, kiek suvalgysite arba po švenčių pasikviesti ką nors į svečius“, – teigia V. Radzevičius.

Po Velykų likusią pagamintą mėsą ir virtus kiaušinius saugu vartoti iki 3–4 dienų, jei jie laikomi sandariuose induose šaldytuve. Mišraines su majonezu ar grietine rekomenduojama suvalgyti per 1–2 dienas. Desertai, ypač su pieno produktais, taip pat turėtų būti laikomi šaltai ir būti suvartoti per 2–3 dienas.

Radzevičius sako, kad velykinių patiekalų likučius taip pat galima panaudoti kitiems patiekalams ir dalijasi receptu, kurio ingredientus visi greičiausiai ras po švenčių ras savo šaldytuve:

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Reikės:

  • 300 g nuo Velykų stalo likusios keptos mėsos (supjaustytos arba suplėšytos);
  • 4 virtų kiaušinių (supjaustytų griežinėliais);
  • 4 nevirtų kiaušinių;
  • 200 ml pieno arba grietinėlės;
  • 100 g tarkuoto sūrio;
  • 1 vnt. smulkinto svogūno;
  • Druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį;
  • Aliejaus arba sviesto kepimo indui patepti.

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo indą ištepkite aliejumi arba sviestu. Tuomet mėsą ir virtus kiaušinius sudėkite į kepimo indą. Nevirtus kiaušinius išplakite su pienu arba grietinėle, suberkite sūrį ir prieskonius. Gautą masę pilkite į kepimo indą ant mėsos ir kiaušinių. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-40 minučių, kol apkepas taps auksinės spalvos.

Prie maisto švaistymo mažinimo prisideda ir prekybos tinklai

Mažinti maisto švaistymo problemą – ne tik pavienių gyventojų tikslas, tačiau ir maistu prekiaujančių prekybos tinklų siekis. „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovės Monikos Anilionės teigimu, „Lidl Lietuva“ ne tik aktyviai prisideda prie maisto tausojimo, bet ir ragina pirkėjus priimti aplinkai draugiškesnius sprendimus.

„Nuo 2018 metų bendradarbiaujame su paramos ir labdaros fondu „Maisto bankas“ – perduodame vartojimui tinkamas bakalėjos prekes, duonos gaminius, įvairias kosmetikos ir higienos priemones. Taip pat prisidedame ir finansiškai – skiriame paramą produktų surinkimo, vežimo, paskirstymo kaštams padengti. Be to, praėjusiais metais „Maisto bankui“ įteikėme specialų autobusiuką, kuriuo organizacija gali efektyviau išvežioti paaukotus maisto produktus ir užtikrinti, kad parama pasiektų kuo daugiau maisto stokojančių gyventojų visoje Lietuvoje“, – pasakoja M. Anilionė.

Jos teigimu, ne visi nurašyti maisto produktai dar yra tinkami vartoti žmonėms, todėl prekybos tinklas maisto švaistymą taip pat mažina bendradarbiaudamas su ūkininkais. Nuo 2018 metų „Lidl“ gyvulių šėrimui perduoda gyvūnų pašarui vartoti tinkamus kepinius, dalį vaisių ir daržovių. Visiškai nebetinkamus vartoti maisto produktus „Lidl Lietuva“ perduoda biodujas gaminantiems atliekų tvarkytojams.

„Šiais metais taip pat pristatėme naujovę – galimybę pigiau įsigyti praėjusią dieną iškeptus ir neparduotus duonos gaminius bei kepinius. Taip pat mūsų parduotuvėse galima įsigyti ir „Geradarių maišelius“, kuriuose – netobulos išvaizdos, bet puikiai vartoti tinkami švieži vaisiai ir daržovės už mažesnę kainą“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Žymos: Velykos

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Po padidinto akcizo mokesčio degalams – milijonai prarastų litrų ir mažiausiai 100 mln. eurų nuostolis valstybės biudžetui
Aktualijos

Plečiamas mokamų kelių tinklas: ką reikia žinoti transporto priemonių valdytojams?

2025-06-17
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais
Aktualijos

Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

2025-06-09
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti