Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pyragų diena – šventė, skatinanti dalintis gerumu: Gian Luca Demarco pataria, kaip iškepti tobulą pyragą ir dalinasi jo receptu

Paulius Liškauskas
2022-10-03
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Lapkričio 6-ąją minima Pyragų diena Lietuvoje yra dar gan nauja tradicija, tačiau daugelio jau pamėgta.

Pasak italo virtuvės šefo, „Maximos“ kulinarijos idėjų partnerio Gian Luca Demarco, kurio šeimai ši diena – ypatinga, tai nėra vien šventė, kai kepame skanėstus. Tai diena, kai susitinkame su savo mylimais žmonėmis ir kažkuo su jais dalinamės – atsiminimais, pyragais, gerumu.

Šventė, skatinanti dalintis gerumu

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Gian Luca šeimoje pyragai – saldūs ir nesaldūs – labai mėgstami ir kepami itin dažnai, o Pyragų diena yra ypatinga šventė, mat per ją virtuvės šefas ne tik gamina, bet ir susitinka su artimaisiais bei ragina aplinkinius dalintis gerumu.

„Šeimoje visada minime Pyragų dieną, jos metu kepame skanėstus ir važiuojame jais vaišinti savo artimuosius, draugus. Pyragų diena yra gan nauja tradicija, bet tai yra proga, kai galime susitikti pabendrauti su savo mylimais žmonėmis bei su jais kažkuo dalintis, šiuo atveju – pyragu. Nesvarbu, net jei ir kartais kepinys  nepavyks – artimųjų rate bus tik linksmiau. Taip pat tai yra proga skleisti gerumą, tad šią dieną man labai svarbu paaukoti „Išsipildymo akcijai“, – sako Gian Luca.

Pyragų diena Lietuvoje švenčiama daugiau nei dešimtmetį, o jos esmė – ne tik susiburti malonioms bendravimo akimirkoms šeimose, mokslo ar darbo kolektyvuose, bet visiems kartu prisidėti prie socialiai pažeidžiamų, silpnesnių, sergančių svajonių išsipildymo.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės, Pyragų diena yra itin mylima „Maximos“ darbuotojų tradicija – kolegos patys kepa pyragus, vieni kitus jais vaišina, dalinasi receptais ir aukoja pasirinktoms socialinėms iniciatyvoms bei nevyriausybinėms organizacijoms.

„Ši skani diena stiprina mūsų tarpusavio ryšius, leidžia pajusti bendruomeniškumą, o kartu – tai priminimas, kaip susitelkę galime nuveikti daug gero. Šiais metais minėdami Pyragų dieną kviesime savo kolegas paaukoti lėšų bet kuriai ne pelno siekiančiai organizacijai, besirūpinančiai vaikais, pvz.: „Ankstukams“, Lietuvos Raudonajam Kryžiui, „Mamų unijai“ ir kitoms, su kuriomis bendradarbiaujame ne vienerius metus. Taip pat tapome ir TV3 „Išsipildymo akcijos” globėjais, tad pirmadienį kolegas biure bei parduotuvėse kviesime aukoti ir šiam projektui“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Patarimai, kaip iškepti tobulą pyragą

Slyvų pyragas yra vienas mėgstamiausių Gian Luca šeimos kepinių, kurį šefo žmona gamina pagal „Beatos virtuvės“ receptą.

„Po jo rikiuojasi mano kepamas rikotos sūrio pyragas, o vėliau – įvairūs mėsos pyragai, kuriuos dažniausiai gaminu su jautiena. Taip pat labai mėgstame bulvių, morkų pyragus“, – vardina Gian Luca.

Tobulu pyragu šefas vadina neperkeptą, minkštą ir drėgną kepinį. Taip pat, anot jo, svarbu, kad jis nebūtų per saldus ar per sūrus – visada būtina išlaikyti skonių pusiausvyrą. O kad pyragai visada gerai pavyktų, šefas dalinasi keliomis taisyklėmis.

„Orkaitėje visada reikia naudoti kaitinimo funkciją „viršus-apačia“. Tada pyragas kyla lėčiau ir dėl to geriau kepa. Prieš kepant, orkaitės vidų geriausia apšlakstyti vandeniu – tada pyragas geriau kils ir jo paviršius nesuskeldės. Taip pat svarbu naudoti tinkamus, pavyzdžiui, 405D tipo miltus, kurie dar vadinami „karališkais“, – aiškina Gian Luca ir dalinasi vienu mėgstamiausių savo pyragų receptu – itin paprastu ir gardžiu.

Torta tenerina (itališkas šokoladinis pyragas)

Reikės: 200 g šokolado (nemažiau nei 55 proc. kakavos), 100 g sviesto, 4 vnt. kiaušinių, 150 g cukraus, 50 g miltų.

Gaminame: susmulkiname šokoladą ir kartu su sviestu išlydome vandens garų vonelėje. Kitame inde iki standumo išplakame kiaušinių baltymus ir juos sumaišome su cukrumi. Kitame inde plakame trynius su cukrumi iki kol pabals ir ištirps cukrus. Ištirpintą ir atvėsintą šokoladą sumaišome su plaktais baltymais iki vientisos masės. Trynius sumaišome su miltais. Galiausiai viską sumaišome. Ištepame skardą sviestu, apibarstome miltais. Pilame į ją tešlą ir kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 minutes. Iškepusį ir atvėsusį pyragą pabarstome cukraus pudra ir ragaujame!

Žymos: Gian Luca DemarcoPyragų diena

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

Lietuva traukiasi iš priešpėstines minas draudžiančios Otavos konvencijos

2025-05-08
„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

„Laimingo jaunimo dienos“ koncertas – jau kitą savaitę: atskleistas žvaigždžių sąrašas

2025-05-08
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti
Kinas

„Konklava“ (2024) jau transliuojama per „Amazon Prime“: ką pravartu žinoti

2025-05-08

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti