„Pølse“ – tai Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyse populiari dešra. Ji gali būti gaminama iš įvairios mėsos, įskaitant kiaulieną, jautieną arba jų derinį, ir paprastai pagardinama prieskoniais, pavyzdžiui, druska, pipirais, česnakais, o kartais – ir žolelėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad renkantis dešreles, derėtų atsižvelgti į jų sudedamųjų dalių sąrašą: kuo daugiau jose mėsos, tuo produktas sveikatai palankesnis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti aukštos kokybės dešreles grilinimui, o mėsos technologas Vidas Nadzeika aiškina, kaip geriausiai jas išsikepti ant grotelių.
Kad būtų ne tik skanu, bet ir sveikatai palanku
Dešrelės – skubančiųjų mėgstamas produktas: jas lengva išsivirti ir valgyti su greitai paruoštu garnyru, supjaustyti į makaronus ar troškinius bei dėti į dešrainius. Vis dėlto, net ir labiausiai laiko neturintiems žmonėms gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria vadovautis sveikatai palankios mitybos principais: dešrelės neturi pakeisti liesos mėsos ar paukštienos.
„Visų rūšių dešrelės yra priskiriamos perdirbtiems mėsos gaminiams, tad jų vartoti turėtume išties saikingai. Bendrai jų savaitės norma tiek vaikams, tiek suaugusiems yra ta pati – 50 g. Taip pat svarbu nepamiršti, kad visuomet palankiausia sveikatai valgyti natūralius maisto produktus ir rečiau rinktis apdorotus, pramoniniu būdu pagamintus“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad renkantis sveikatai palankiausias dešreles, visuomet vertėtų atsižvelgti į jų sudėtį: aukščiausios rūšies turi būti gaminamos tik iš mėsos, jų gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, krakmolo, sojos ar kitų grūdinių kultūrų skaidulų bei mechaniškai atskirtos mėsos.
Dar daugiau aukštos kokybės kriterijų
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taip pat teigia, kad vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis aukštos kokybės dešreles – tai perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą: reikėtų ieškoti ne tik didžiausios mėsos dalies sudėtyje, bet ir žiūrėti, kad nebūtų papildomų užpildų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų, dažiklių ar konservantų.
„Venkite dešrelių, kurių pagrindiniai ingredientai yra mechaniškai atskirta mėsa arba šalutiniai produktai, nes jos paprastai būna prastesnės kokybės ir mažiau aromatingos. Be to, rinkitės dešreles, pagamintas natūraliuose, o ne sintetiniuose apvalkaluose, nes natūralūs apvalkalai gali būti geresnės tekstūros ir skonio“, – pataria ekspertė.
Ji priduria, kad visuomet verta atsižvelgti ir į mėsos produkto išvaizdą: aukštos kokybės dešrelės turi būti šviežios, ryškios spalvos ir drėgnos, bet ne per daug riebios, o jas palietus, turi jaustis tvirta tekstūra. Be to, perkant fasuotas, visuomet reikėtų nepamiršti patikrinti galiojimo datos ir pasižiūrėti, kad būtų supakuotos sandariai, pakuotė nebūtų pažeista.
„Be to, prieš ruošiant patiekalus su dešrelėmis, tiek namuose, tiek lauke ant griliaus, verta tiksliai susiplanuoti pirkinių krepšelio turinį, kad pavyktų pigiau įsigyti visų reikiamų produktų, sekant skelbiamas akcijas bei naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas“, – primena O. Suchočeva.
Kuo ypatingi daniški dešrainiai ir kaip skaniausiai iškepti jiems dešrelę?
Danijoje „Pølse“ paprastai laikomas gatvės maistu ir pardavinėjamas „Pølsevogn“ (dešrainių vagonėliuose) arba dešrainių kioskuose visoje šalyje. Dešrelė paprastai dedama į minkštą bandelę (panašią į dešrainių bandelę) ir papildoma įvairiais pagardais ir priedais, pavyzdžiui, kečupu, garstyčiomis, remuladu (panašiu į majonezą padažu), traškiais keptais svogūnais ir marinuotais agurkais. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kai kurie taip pat populiarūs daniškos „Pølse“ variantai yra „Rød Pølse“ (raudonoji dešrelė), „Frankfurter Pølse“ (Frankfurto dešrelė) ir „Medisterpølse“ (pagardinta kiaulienos dešrelė).
Mėsos technologas teigia, kad norėdami gardžiai paruošti šių daniškų dešrelių ir su jomis pasigaminti skandinaviškų dešrainių, šiltesniais orais galima pasitelkti lauko kepsninę: ją pirmiausia reikės įkaitinti nuo 190 °C iki 200 °C, o tada teliks mėgautis kepimo procesu.
„Verta paminėti, kad jei daniškų dešrelių kepimui naudojate medžio anglis, palaukite, kol jos pasidengs lengvu pelenų sluoksniu. Tada užsiimkite dešrelių ruošimu: keliose vietose jas subadykite šakute, kad kepdamos nesprogtų. Sudėkite dešreles ant grotelių, kad tarp jų liktų vietos ir jos tolygiai iškeptų. Kepkite maždaug 15–20 min. priklausomai nuo dešrelės storio (kuo plonesnė, tuo trumpiau kepa), retkarčiais apversdami žnyplėmis, kol jos paruduos, o vidinė temperatūra, išmatuota mėsos termometru, bus nuo 75 °C iki 80 °C“, – rekomenduoja ekspertas ir priduria, kad pabaigus kepti daniškas dešreles, jas reikėtų palikti pailsėti kelias minutes prieš patiekiant, kad išsiskirtų mėsos sultys ir sustiprėtų jos skonis.
Nadzeika primena skubantiems, bet vis tik norintiems pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, kad galima pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, medaus ir garstyčių padaže paruošti kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Be to, grilinimo sezonui galima pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams balandžio 9–22 d. taikoma 30 proc. nuolaida.
Išsisaugokite šį receptą saulėtam savaitgaliui: tradiciniai daniški dešrainiai taps vienu mėgstamiausiu griliaus patiekalu.
Skanaus!