Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Paulius Liškauskas
2025-01-22
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Po buvusių sočių žiemos švenčių dažnai jaučiamės apsunkę, todėl ieškome, kaip mitybą praturtinti nekaloringomis, bet maistingomis daržovėmis. Be to, populiarus augalinių iniciatyvų iššūkis „Augalinis sausis“ (angl. „Veganuary“) skatina išnaudoti augalinės mitybos privalumus. Tad traškūs ir nekaloringi salierų stiebai belaukiant pavasario turėtų atsirasti kiekvienoje virtuvėje. 

 

Viena universaliausių daržovių

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

 

Su salierų stiebais galima paskaninti įvairias salotas, makaronus, troškinius ir sriubas, juos galima valgyti ir kaip užkandį, supjausčius juostelėmis bei skanaujant kartu su humusu, riešutų sviestu ar tzatziki padažu.

 

Pasak  „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, žiemai persiritus į antrą pusę, pirkėjai dažniau ieško žalių daržovių: „Salierai – itin universalūs: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek jų stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Kai į prekybos centrus dar neatkeliavo pasiilgtos šviežio derliaus pavasarinės daržovės, salierų stiebai gali tapti puikiu ir kvapniu ingredientu, praturtinančiu racioną.“

 

Krasauskienė taip pat pasakoja, kaip išsirinkti geriausios kokybės salierus. „Kokybiškiausi salierų stiebai turi ryškiai žalius stiebus ir lapus, todėl vertėtų vengti tokių, kurie yra su nuvytusiomis, pageltusiomis ar parudavusiomis dalimis. Taip pat namuose galite įvertinti jų traškumą švelniai suspausdami daržovės stiebus. Jie turi būti tvirti ir lengvai lūžinėti, kai yra sulenkiami. Rinkitės salierus su minimaliomis matomomis gijomis arba be jų“, – pataria ekspertė.

Kaip stiebus ilgiau išlaikyti traškius

 

Parsinešti iš parduotuvės salierų stiebai kartais suglemba ir apvysta, tad pirmiausia reikėtų juos apsaugoti tiek nuo perteklinės drėgmės, tiek nuo visai sausos aplinkos. Tad jei pigiau nusipirkote didesnį kiekį salierų stiebų, būtina juos sudėti į šaldytuvą.

 

Nors daugelis salierų neišima iš pakuotės, E. Krasauskienė pataria stiebelius išpakuoti, suvynioti į aliuminio foliją arba įdėti į perforuotą maišelį, kad būtų užtikrinta oro cirkuliacija.

 

„Prieš dėdami salierų stiebus į maišelį, galite juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį. Salierus laikykite šaldytuvo stalčiuje, kur temperatūra yra šiek tiek žemesnė ir stabilesnė, geriausiai apie 0–4 °C . Prieš dėdami salierus į šaldytuvą, pašalinkite sudžiūvusius išorinius stiebus, nupjaukite šaknies galą. Taip pat galite salierus švelniai nušveisti su daržovių šepetėliu“, – pataria ekspertė.

 

Ji priduria, kad salierus taip pat galima laikyti pamerktus šaldytuve, įstačius į šalto vandens pripildytą indą: „Vandens jame turėtų būti tiek, kad apsemtų nupjautus salierų galus, bet neužlietų viso stiebo. Kas kelias dienas keiskite vandenį, kad salierai išliktų šviežūs ir būtų užkirstas kelias bakterijų dauginimuisi. Be to, svarbu atkreipti dėmesį, kad vandenyje laikomi salierai laikui bėgant gali prarasti šiek tiek skonio, todėl geriausia juos sunaudoti per savaitę.“

 

Siūlome panaudoti salierus pusryčiams, pietums ir vakarienei – pasigaminti maistingą glotnutį, salotas, pagardinti jais vištienos sriubą – nustebsite atsiskleidusiais skoniais.

 

Maistingas glotnutis su salierais

 RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 0,5 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 2 vnt. salierų stiebų;
  • 1 vnt. banano;
  • 1 vnt. datulės be kaulo;
  • 1 vnt. obuolio;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 1 šaukštelio smulinto šviežio imbiero;
  • Šiek tiek špinatų.

Kaip gaminti:

 Daržoves ir vaisius supjaustykite, sudėkite į elektrinę trintuvę drauge su kitais produktais ir sutrinkite. Jei kokteilis per tirštas, įpilkite dar truputį vandens.

 

 Salotos su kumpiu, salierais ir mandarinais

 RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 240 g kiaulienos kumpio;
  • 2 vnt. saliero stiebų;
  • 1 vnt. pankolio;
  • 4 vnt. mandarinų;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. apelsino (sultimis).

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite mandarinų žievelę, juos supjaustykite griežinėliais.
  2. Iš aliejaus ir apelsino sulčių sumaišykite užpilą.
  3. Pankolį ir saliero stiebus supjaustykite labai plonais griežinėliais. Panardinkite juos į šaltą vandenį su šlakeliu citrinos sulčių, kad jų krašteliai neimtų ruduoti.
  4. Apdžiovinę salierus ir pankolius, lėkštėje sumaišykite juos su užpilu. Ant viršaus išdėliokite kumpio ir mandarinų griežinėlius.

Vištienos sriuba su salierais

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  •  3 vnt. broilerių blauzdelių;
  • 2 vnt. morkų;
  • 3 vnt. salierų stiebų;
  • 1 vnt. česnako;
  • 1 vnt. poro;
  • 200 g trintų pomidorų;
  • 230 g konservuotų pupelių;
  • 100 g lapinių kopūstų;
  • druskos – pagal skonį;
  • aliejaus kepimui.

 Kaip gaminti:

  1. Vištieną apkepkite puode alyvuogių aliejuje ir suberkite per pusę perpjautas, bet nenuluptas morkas bei poro stiebus ir patroškinkite 2 minutes.
  2. Sudėkite pomidorus ir įpilkite 2-3 l vandens.
  3. Kai sriuba pradės virti, kaitrą sumažinkite per pusę, leiskite garuoti.
  4. Sudėkite česnaką ir suberkite druską.
  5. Sultinį virkite mažiausiai valandą, kad paukštiena lengvai atsiskirtų nuo kaulo.
  6. Jį nukoškite ir vėl supilkite į puodą.
  7. Sudėkite nuo kaulų nuimtą mėsą ir morkas, supjaustytas mažesniais gabalėliais.
  8. Taip pat suberkite smulkintus salierų stiebus, pupeles ir kopūstų lapus.
  9. Virkite sriubą dar 10 minučių.

 

Skanaus!

 

Kiti straipsniai

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

2025-09-16
„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti