Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Skonių receptorius stulbinantys grilio skoniai: skirtingi pigūs marinatai atskleis vis kitokį mėsos skonį

Paulius Liškauskas
2024-05-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Kiauliena yra viena universaliausių mėsų, naudojamų viso pasaulio grilio virtuvėse: nuo tradicinių kepsnių JAV pietuose, kinų kulinarijos „Char Siu“ gabalėlių iki vokiškų „Bratwurst“ dešrelių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiauliena yra ne tik geras baltymų šaltinis, bet taip pat pasižymi svarbiais vitaminais bei mineralais: tai svarbus tiamino, niacino, vitamino B6, B12, geležies, cinko, fosforo ir seleno šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad prieš ant grotelių kepant kiaulieną, įvairūs, net ir pigesni marinatai gali pagerinti jos skonį, minkštumą ir sultingumą. Taip pat šiuo metu grilio klasika tapusiai mėsai ir grilio reikmenims nuolaidos „Rimi“ – iki 40 proc.

 

Žvalgykitės liesų kiaulienos dalių

Kiti straipsniai

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14

 

Kiauliena yra viena iš labiausiai paplitusių mėsos rūšių pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – gausus aukštos kokybės baltymų šaltinis, būtinas organizmo audinių statybai ir atstatymui.

 

„Mėsos baltymai turtingi visomis devyniomis būtinosiomis aminorūgštimis, šį mėsa – ne išimtis. Visaverčių baltymų šaltinis yra vertingas subalansuotos mitybos priedas. Tačiau, norint sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, būtina rinktis liesus kiaulienos gabalus, pavyzdžiui, nugarinę. Taip pat prieš gamindami nupjaukite matomus kiaulienos riebalus, kad sumažintumėte bendrą riebalų kiekį ir nepakenktumėte savo sveikatai, visų pirma – kraujagyslėms ir širdžiai“, – perspėja dr. E. Gavelienė.

 

Ji priduria, kad šioje mėsoje slypi ir svarbiausių vitaminų bei mineralų: ji turtinga B grupės vitaminų, įskaitant tiaminą, niaciną, B6 ir B12, kurie atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, nervų veikloje ir raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. „Be to, kiaulienoje yra tokių mineralų kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, kurie gyvybiškai svarbūs įvairiems fiziologiniams procesams, pavyzdžiui, imuninei funkcijai, kaulų būklei ir antioksidacinei apsaugai.“

 

Vis dėlto, gydytoja dietologė pažymi, kad nepaisant maistinės naudos, kiaulieną svarbu vartoti saikingai dėl joje esančio didesnio riebalų kiekio, palyginti su kita liesa mėsa, pavyzdžiui, vištiena ar kalakutiena.

 

„Per didelis sočiųjų riebalų kiekis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl kiaulienos įtraukimas į subalansuotą mitybą kartu su reikiamu kiekiu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir kitų liesų baltymų šaltinių gali padėti palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą. Taip pat ruošiant šią mėsą svarbu naudoti tokius gaminimo būdus, kurie sumažina pridėtinių riebalų kiekį, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

 

Grilintų skonių įvairovė su pigesniais marinatais

 

Naudojant aromatingus marinatus ant grotelių keptos kiaulienos skonį galima pakelti į kitą lygį: prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kasmet grilinama kiauliena gali pabosti, tačiau pasitelkus vis kitokį, kad ir pigesnį marinatą, gebėsite nustebinti ir save, ir artimuosius vis kitokiais skonių niuansais.

 

„Paįvairindami grilio sezoną su kiaulienos patiekalais, galite paįvairinti meniu skonius, pasitelkdami pigesnių marinatų variantų. Pavyzdžiui, jei mėgstate Azijos virtuvės skonius, verta pasirūpinti sojų padažu, šviežiu tarkuotu imbieru ir smulkintu česnaku. Taip pat marinatui reikėtų rudojo cukraus, šiek tiek sezamo aliejaus ir trupučio ryžių acto. Marinato ingredientus sumaišykite tarpusavyje, atitaikydami proporcijas pagal savo skonį“, – pataria V. Nadzeika.

 

Mėsos technologas dar siūlo išmėginti europietiškos virtuvės marinatą, pasitelkus Viduržemio jūros regiono prieskonines žoleles: „Susmulkinkite raudonėlius, bazilikus ir petražoles, su smulkintu česnaku, citrinos žievele, raudonojo vyno actu, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šis marinatas suteikia kiaulienai gaivaus žolelių skonio ir ryškios rūgšties, todėl ji, kepama, tampa natūraliai sultinga.“

 

Nadzeika primena apie dar vieną kiaulienos marinatą, kuris sulaukia bene daugiausiai simpatijų tarp valgytojų, tai – medaus ir garstyčių derinys. „Tam, kad grilinta kiauliena turėtų tiek saldaus, tiek aitresnio skonio, verta tarpusavyje marinatui sumaišyti Dižono garstyčias, medų, obuolių actą, smulkintą česnaką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Dar šis marinatas ant grilintos kiaulienos sukuria karamelizuotą, žvilgančią plutelę, todėl ne tik patiekalo skonis, bet ir vaizdas kaipmat sužadins apetitą.“

 

Grilio technologas priduria, kad šiuo metu, iki gegužės 27 d. dienos 1 kg fasuoto vakuume kiaulienos kumpio be kaulo bus galima įsigyti pigiau – su 22 proc. nuolaida, už 3,49 Eur. Taip pat iki birželio 3 d. pavyks grilio vakarėliui pasirūpinti pigesniais įrankiais ir priedais „Mustang“ ar „Texas Club“, kuriems dabar taikoma 40 proc. nuolaida, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.

 

Ekspertas primena, kad net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų.

 

Grilintas kiaulienos pjausnys su obuolių čatniu

Ruošimo laikas: 60 min
Lygis: Vidutinis
Spausdinti receptą

Ingridientai

  • Pjausniui reikės:   1 vnt. kiaulienos nugarinės pjausnio be kaulų (2–2,5 kg);
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 a. š. česnako prieskonių;
  • 2 a. š. druskos;
  • 2 a. š. rudojo cukraus;
  • 1 a. š. svogūnų prieskonių;
  • 1 a. š. rūkytos paprikos prieskonių;
  • 1/2 a. š. Kajeno pipirų.
  • Obuolių čatniui reikės:   1 v. š. alyvuogių aliejaus, padalyto;
  • 120 g smulkiai supjaustytų askaloninių česnakų;
  • 480 g pjaustytų obuolių;
  • 120 g spanguolių;
  • Mažo imbiero gabalėlio;
  • 1 a. š. druskos (daugiau arba mažiau, pagal skonį);
  • 120 ml obuolių sidro acto;
  • 120 ml obuolių sidro acto;
  • 50 ml klevų sirupo;
  • 1 vnt. česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 1 a. š. Kajeno pipirų (daugiau arba mažiau, pagal skonį).

Instrukcijos

  1. Kiaulienos nugarinę nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi.
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pipirus, česnaką, druską, rudąjį cukrų, svogūnų miltelius, papriką ir Kajeno pipirus. Šiuo prieskonių mišiniu gausiai apibarstykite kiaulienos nugarinę. Likusius prieskonių mišinio likučius pasilikite vėlesniam naudojimui.
  3. Išprieskoniuotą kiaulienos nugarinę sudėkite ant kepimo skardos ir palikite bent 20 minučių kambario temperatūroje.
  4. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio.
  5. Dėkite kiaulienos nugarinę ant grotelių ir kepkite apie 15 minučių, retkarčiais apversdami, kad iškeptų tolygiai.
  6. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo ir kepkite kiaulieną dar apie 45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks apie 63 °C.
  7. Prieš pjaustydami kiaulienos nugarinę leiskite jai 10 minučių pailsėti.
Žymos: Kiauliena

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

Ketvirtojo „Raganiaus“ sezone anonse matome Liamą Hemsworthą, perėmusį Geralto iš Rivijos vaidmenį

2025-10-09
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07
Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

Nuo Ganos būgnų iki indiškų rangoli: pajuskite pasaulį Vilniuje du lapkričio savaitgalius

2025-11-06
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija
Aplinka

Ant Vilniaus kolegijos sienos atgimė Algirdo Petrulio šilkografija

2025-11-07

Lankoma

K-POP demonų medžiotojos
Kinas

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti