Saulėgrąžų aliejus pasižymi itin švelniu skoniu, tad jis plačiai mėgstamas tiek profesionalių virėjų, tiek gaminančių pigesnius dienos patiekalus namuose. Be to, šis aliejus įvairiai pritaikomas nuo gardžių kepinių iki pikantiškų salotų užpilų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad saulėgrąžų aliejus, jei vartojamas pagal sveikatai palankios mitybos principus, yra vienas iš rekomenduojamų į racioną įtraukti aliejų.
Sveikatai palankūs riebalai ir vitamino E šaltinis
Saulėgrąžų aliejus yra populiarus augalinės kilmės aliejus, gaunamas iš saulėgrąžų sėklų. Jis plačiai naudojamas maisto ruošimui dėl švelnaus skonio bei aukštos dūmingumo temperatūros. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad šį aliejų daugiausia sudaro nesotieji riebalai (daugiausia mononesotieji ir polinesotieji), kurie ženkliai palankesni širdies sveikatai nei gyvūniniai riebalai: saikingai vartojant jie nedidina MTL (blogojo) cholesterolio koncentracijos, kaip vyksta valgant sočiaisiais ar transriebalais turtingą maistą.
„Be sveikatai palankių riebalų, saulėgrąžų aliejuje yra vitamino E – antioksidanto, padedančio apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šis vitaminas taip pat svarbus imuninei funkcijai, odos sveikatai ir sveikam regėjimui. Saulėgrąžų aliejus yra ypač gausus vitamino E šaltinis – viename jo valgomajame šaukšte yra apie 28 % rekomenduojamos paros normos. Taigi saikingas šio aliejaus įtraukimas į savo mitybą gali prisidėti prie bendros sveikatos ir geros savijautos“, – teigia gydytoja dietologė.
Anot dr. E. Gavelienės, taip pat svarbu pažymėti, kad kaip ir visi aliejai, jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra apie 120 kalorijų, todėl per didelis jo vartojimas gali prisidėti prie svorio augimo, jei jis nėra suderintas su bendru kalorijų suvartojimu ir fiziniu aktyvumu. „Tačiau vienas kitas šio aliejaus šaukštas prisidės prie raciono įvairovės, o tai ir yra sveikatai palankaus maitinimosi pagrindas.“
Saulėgrąžų aliejaus kokybės kriterijai – trys
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad renkantis aukštos kokybės, nors ir pigesnį saulėgrąžų aliejų, reikia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip jo apdorojimo būdas, pakuotė ir ženklinimas.
„Pirmiausia rinkitės saulėgrąžų aliejų, pagamintą naudojant šalto spaudimo ar spaudimo iš išspaudų metodą: tokiu būdu naudojama minimali šiluma ir mechaninis spaudimas, todėl aliejus išsaugo natūralų skonį, daugiau savo pirminių savybių, palyginti su aliejumi, pagamintu naudojant cheminius ekstrahavimo procesus, todėl produktas yra kokybiškesnis“, – teigia ekspertė.
Ji taip pat siūlo atkreipti dėmesį į saulėgrąžų aliejaus pakuotę: vertėtų rinktis supakuotą į tamsius, nepermatomus butelius ar indus, kurie apsaugo nuo šviesos poveikio. „Šviesa gali pabloginti aliejaus kokybę skatindama oksidaciją, dėl kurios jis genda bei praranda skonį. Be to, ieškokite sandarių butelių, kad į juos nepatektų oro, nes oro poveikis taip pat gali pagreitinti aliejaus gedimą.“
„Neverta pro akis praleisti ir etiketės: joje turėtų būti nurodyta, jog aliejus yra „100 % grynas“ arba „100 % natūralus“, be jokių priedų ar konservantų. Be to, pigiau įsigyti aukštos kokybės saulėgrąžų aliejaus padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas“, – pataria ekspertė ir primena, kad iki gegužės 6 d. „Rimi“ saulėgrąžų aliejaus (1l) taip pat bus galima įsigyti pigiau: perkant su lojalumo kortele jam bus taikoma 52 proc. nuolaida, tad jis tekainuos 1,29 Eur.
Išmėginkite šiuos tris pigius, bet gardžius salotų užpilus ir išsirinkite mėgstamiausią: jiems teprireiks šlakelio švelnaus skonio saulėgrąžų aliejaus.
RECEPTAS
Klasikinis balzaminis salotų užpilas
Užpilui reikės:
60 ml saulėgrąžų aliejaus;
30 ml balzaminio acto;
5 g Dižono garstyčių;
1 mažos česnako skiltelės, susmulkintos;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Nedideliame dubenėlyje suplakite balzaminį actą, Dižono garstyčias, smulkintą česnaką, druską ir pipirus.
- Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas taps vientisas ir kreminis.
- Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius.
- Patiekite iš karto užpylę ant mėgstamų salotų arba laikykite šaldytuve sandariame inde iki vienos savaitės.
Skanaus!
RECEPTAS
Kreminis medaus garstyčių salotų užpilas
Užpilui reikės:
60 ml saulėgrąžų aliejaus;
30 g medaus;
30 g Dižono garstyčių;
30 g paprasto graikiško jogurto;
15 ml obuolių acto;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Išmaišykite medų, Dižono garstyčias, graikišką jogurtą, obuolių actą, druską ir pipirus iki vientisos masės.
- Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas gerai susimaišys ir taps kreminės konsistencijos.
- Paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius, įpilkite daugiau druskos, pipirų arba medaus pagal savo skonį.
- Prieš patiekdami padažą bent 30 minučių palaikykite šaldytuve sandariame inde, kad ingredientų skoniai susilietų.
- Patiekite ant mišrių žalumynų, keptos vištienos arba kaip padažą prie daržovių.
Skanaus!
RECEPTAS
Citrinų ir žolelių užpilas
Užpilui reikės:
60 ml saulėgrąžų aliejaus;
1 citrinos sultys;
5 ml medaus arba klevų sirupo (nebūtina);
5 g Dižono garstyčių;
15 g smulkintų šviežių žolelių (pavyzdžiui, petražolių, bazilikų arba krapų);
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Į nedidelį dubenėlį suplakite citrinos sultis, medų arba klevų sirupą, Dižono garstyčias, susmulkintas šviežias žoleles, druską ir pipirus, kol gerai susimaišys.
- Nuolat plakdami lėtai pilkite saulėgrąžų aliejų, kol užpilas taps vientisas ir kreminis.
- Paragaukite ir pakoreguokite prieskonius, jei reikia, įberkite daugiau druskos, pipirų arba įpilkite citrinos sulčių.
- Patiekite iš karto ant traškių salotų iš žalumynų mišinio, agurkų, vyšninių pomidorų ar kitų pasirinktų daržovių.
Skanaus!