Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

Paulius Liškauskas
2025-04-28
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Gyvenimas
Dalintis FacebookDalintis X

Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip ir iš ko produktas gaminamas arba kokiomis savybėmis pasižymi. „O kalbėdami apie maisto produktų ar gėrimų vaidmenį šiuolaikiniame gyvenime, galėtume dažniau įvertinti vieną svarbų dalyką – jų vartojimą, siekiant teigiamos įtakos socialinei gerovei“, – sako KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė Aelita Zabulionė.

Tik du ingredientai: kavos pupelės ir vanduo

Mokslininkės teigimu, žmogaus prigimčiai būdinga nepasitikėti tuo, kas atrodo sunkiai suprantama arba nežinoma – tai natūrali apsauginė reakcija: „Gali būti, kad tie, kurie nėra susipažinę su tirpiosios kavos gamybos technologija, laiko šį produktą tarsi netikru, nes tokia forma gamtoje neegzistuoja“, – svarsto A. Zabulionė.

Kiti straipsniai

Gurmanų vertinamam Vilniaus barui – tarptautinis pripažinimas

Gurmanų vertinamam Vilniaus barui – tarptautinis pripažinimas

2025-11-26
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24

Didžiausias mitas, kurį pašnekovė norėtų išsklaidyti kartą ir visiems laikams – apie tariamą tirpios kavos „dirbtinumą“. Iš tiesų tirpioji kava yra gaminama iš natūralių, skrudintų kavos pupelių ir vandens. Skirtumas slypi tik apdorojimo būde, lyginant su tradicine malta kava.

„Pramoninis tirpiosios kavos gamybos procesas labai primena pupelių kavos ruošimą namuose. Tik namie išvirtą kavą vartojame iš karto. O štai gaminant tirpiąją kavą gamykloje tarsi bandoma kavos koncentratą paruošti vėlesniam laikui“, – lengvai paaiškina A. Zabulionė.

Medium Resolution, web, print,A2M, A2BEV, soluble, coffee, NPLAN, nescafe, Nescafé, nescafe plan, Nescafé Plan, NPLAN, agriculture, plantation, sustainability, coffee cherry, NBS, Manila, PHLARAAN

Pirmiausia, kaip ir ruošiant įprastą maltą kavą, žalios kavos pupelės yra skrudinamos, kad įgautų būdingą skonį ir aromatą, o vėliau sumalamos. Tolesnį – ekstrakcijos – etapą specialistė prilygina su labai stiprios kavos virimu dideliuose pramoniniuose įrenginiuose: „Jo metu iš pupelių ištraukiami tirpūs komponentai – kofeinas, rūgštys, cukrūs, mineralinės medžiagos ir aromatinės molekulės.“

Gautas kavos ekstraktas yra koncentruojamas, pašalinant didelę dalį vandens, ir džiovinamas: šaldant arba kaitinant. Priklausomai nuo technologijos, likusi medžiaga virsta granulėmis, kristalais arba milteliais.

„Visais atvejais tai yra ta pati kava, tik vanduo iš jos pašalintas skirtingais būdais. Taigi tirpioji kava – ne „cheminis kokteilis“, o išdžiovintas natūralios kavos ekstraktas“, – apibendrindama akcentuoja A. Zabulionė.

Kokybė be kompromisų ir pasirinkimas, jei ribojate kofeiną

„Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė Milda Žemaitienė savo ruožtu demistifikuoja dar vieną gajų įsitikinimą apie tirpiai kavai naudojamas pupeles – neva jos yra antrarūšės.

„Didieji gamintojai, tokie kaip NESCAFÉ, tirpiąją kavą gamina tik iš aukštos kokybės, dažniausiai – arabikos ir robustos pupelių. Tiesa, kartais maišomos abi pupelių rūšys. Tai aukso viduriukas, kavoje leidžiantis jausti įvairius skonius. Bet kuriuo atveju kokybė sąmoningiems prekių ženklams yra esminis kriterijus ir vertybė, tad kompromisų šiuo klausimu negali būti“, – komentuoja ji.

Be to, „Nestlé“ aktyviai investuoja į kavos ateitį ir jos tvarumą – pagal tarptautinį „Coffee Barometer“ tyrimą įmonė vertinama kaip viena iš lyderiaujančių iniciatyvų, labiausiai prisidedančių prie kavos tiekimo grandinės atsparumo ir išsaugojimo pasauliniu mastu.

M. Žemaitienė taip pat sako neretai išgirstanti visuomenę kamuojančią abejonę, ar tirpi kava gali tonizuoti.

„Jau priminėme skaitytojams, kad tirpioji kava yra tikra kava – gaminama iš tų pačių maltai kavai naudojamų, kruopščiai atrinktų pupelių. Taigi ir kofeino tirpi kava tikrai turi, tik jo kiekis priklauso nuo skirtingų faktorių, – pasakoja „Nestlé Baltics“ kavos verslo vadovė. – Daugiausia – nuo kavos pupelių rūšių ar paruošimo metodo. Pavyzdžiui, kuo ilgiau kava kontaktuoja su vandeniu, tuo stipresnė tampa. Taip pat didesniu kofeino kiekiu pasižymi robustos pupelės.“

Pašnekovės teigimu, vartotojai, kurie yra jautresni kofeinui arba stengiasi jį riboti, gali sąmoningai rinktis tirpiąją kavą kaip švelnesnį, bet vis dar energizuojantį variantą. A. Zabulionė papildo M. Žemaitienę pasidalydama naudinga įžvalga apie kofeino saugą, aprašytą Europos maisto saugos agentūros mokslinėje nuomonėje.

„Vienkartinė iki 200 mg kofeino dozė nekelia susirūpinimo dėl saugumo organizmui. Tai reiškia, kad visą gyvenimą vartodami kavą, kurios vienkartinė dozė yra iki 200 mg, o visos dienos dozė – iki 400 mg, neturėtumėte susidurti su jokiais nepageidaujamais poveikiais sveikatai“, – pažymi ji.

KTU Maisto instituto Juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė A. Zabulionė (nuotr. asm. archyvo)

Skonis ir aromatas: mažiau nereiškia prasčiau

Pasak M. Žemaitienės, klaidinga konstatuoti ir tai, kad tirpi kava nepasižymi aromatinėmis ar skoninėmis savybėmis. Lyginant su šviežiai malta kava tirpios aromatas gali būti mažiau intensyvus, bet jo, kaip ir skonio, tirpi kava turi.

„Pavyzdžiui, arabika mėgstama dėl švelnaus, vaisiško ir rūgštaus skonio. Jos pupelės yra didesnės, o skonis – subtilesnis. Robusta turi stipresnį kūną, žemiškesnį skonį ir beveik nepasižymi rūgštumu. Šios pupelės mažesnės, tačiau jose yra daugiau kofeino, todėl kava – intensyvesnio ir kartesnio skonio“, – komentuoja M. Žemaitienė.

Tuo tarpu A. Zabulionė patvirtina, kad tirpi kava – saugus vartoti produktas, kai tai daroma saikingai ir atsakingai. Saikingai šiuo aspektu reiškia kofeino poveikį sveikam organizmui ir galimą jo poveikį, vartojant didelėmis dozėmis. Atsakingą vartojimą mokslininkė grindžia poreikiu atsižvelgti į indikacijas – tokias kaip širdies ritmo sutrikimai, nėštumas ir pan.

Paklausta apie tirpiąją kavą mitybos požiūriu, mokslininkė pabrėžia, kad bendrai pagaminta kava nėra kaloringas gėrimas. Jos transformacija ir gėrimo sotumas – tai yra kaloringumas – priklauso nuo vartotojo asmeninių poreikių. Balinimo, saldinimo, ar, pavyzdžiui, tirpiosios kavos panaudojimo desertų gamyboje ar net mėsos marinatams ruošti.

Apie kavą kaip socialinį reiškinį ir kaip nepasiklysti mituose

Mokslininkė taip pat pateikia įdomią nuomonę apie kavos paskirtį ir vaidmenį mūsų kasdienybėje. A. Zabulionės supratimu, šis gėrimas turėtų tarnauti dviem tikslams – stimuliacijai dėl joje esančio kofeino ir malonumui. Tačiau, kalbant apie maistą ar šiuo atveju gėrimą, prie naudų žmogui beveik niekada neminimos tos, kurios gaunamos per socialinį maisto ar gėrimų vartojimo aspektą.

„Kava dažnai tampa proga susitikti su brangiais žmonėmis, susipažinti su nepažįstamais, palepinti save maža pertraukėle ir sustoti, kai tempas tampa per didelis. Kai kuriems jau pats kavos gėrimo faktas padidina motyvaciją, norą imtis veiklos – net jei kofeinas dar nespėjo suveikti. Tai gali prisidėti prie geresnės savijautos“, – įžvalgomis dalijasi ji.

Nors pati kava ir neturi stebuklingų sveikatinančių savybių, ji padeda palaikyti socialinius ryšius, gali būti atsipalaidavimo, komforto ar savimotyvacijos priemonė. Tai, anot A. Zabulionės, ilgalaikėje perspektyvoje gerina gyvenimo kokybę.

Pokalbį mokslininkė užbaigia mintimi, kad kartais tam tikri dalykai „demonizuojami“ nepelnytai. Kokį vieną patarimą ji duotų tiems, kurie nori suprasti, ar bet kuris mistifikuojamas produktas yra vertas dėmesio?

„Rekomenduoju pasidomėti bent keturiomis skirtingomis nuomonėmis tuo klausimu. Paieškokite savo sritį išmanančių specialistų, patyrusių ekspertų ir įdėmiai paanalizuokite jų pasisakymus. Dažniausiai taip randama ne tik vertingų atsakymų reikiama tema, bet ir pavyksta praplėsti akiratį įdomiomis žiniomis“, – pataria A. Zabulionė.

Žymos: Kava

Kiti straipsniai

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?
Apžvalgos

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

2025-11-22
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais
Apžvalgos

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą
Gyvenimas

„Receptas kultūrai“: kai menas atranda kelią į atokiausią senjoro kiemą

2025-11-13
Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką
Gyvenimas

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

2025-11-12
Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai
Apžvalgos

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

2025-11-11
Mokslininkai apie horoskopus: neturi nieko bendro su realybe
Horoskopai

Mokslininkai apie horoskopus: neturi nieko bendro su realybe

2025-11-10
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Gyvenimas

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-07
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04

Rekomenduojame

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Vilniaus eglutė 2025

Vilnius įžiebė natūralią Kalėdų eglę: suspindėjo laikui nepavaldžia elegancija

2025-11-30
Sniegas ant medžių

Intensyvaus snygio dienos – svarbi informacija gyventojams

2025-11-26
Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau

Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau

2025-11-26
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30

Lankoma

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?
Aktualijos

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti