Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Troškinys vos už kelis eurus: kaip panaudoti daržovių likučius?

Paulius Liškauskas Paulius Liškauskas
2023-12-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ruduo lepina daržovėmis, tačiau ne visada spėjate jas suvalgyti? Žinodami, kaip tinkamai panaudoti daržo gėrybių likučius, ne tik paįvairinsite savo valgiaraštį, bet ir sutaupysite pinigų.

O svarbiausia – nešvaistysite vertingų maisto produktų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, rudens daržovių populiarumo tendencijos eilę metų išlieka stabilios, tarp perkamiausių – bulvės, pomidorai, kopūstai ir morkos, o pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškam derliui.

„Sezoninių daržovių pasirinkimas yra parankus net keliais aspektais. Vietos ūkininkų produkcija parduotuves pasiekia greičiau, todėl yra tikrai aukščiausios kokybės. Taip pat trumpesnė tiekimo grandinė padeda tausoti aplinką. Ir, žinoma, atsispindi galutinėje kainoje. Pagal pardavimų duomenis matome, kad pirkėjai sezonines daržoves taip pat gausiai renkasi. Populiariausių daržovių sąraše yra Lietuvoje užaugintos bulvės, morkos, svogūnai. Mėgstamos ir tokios tradicinės rudens sezono daržovės kaip moliūgai bei burokėliai“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14 - Atnaujinta 2025-12-15

Aromatingas patiekalas iš daržovių likučių

Platus rudens gėrybių pasirinkimas atveria daugiau galimybių eksperimentuoti virtuvėje. O jei atrodo, kad daržovių likučių niekur nepanaudosite, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė tikina, kad rudeniškas troškinys yra tas patiekalas, kurį lengvai galite pasigaminti namuose. Jeigu ir prireiks papildomų ingredientų – jiems išleisite vos keletą eurų.

„Keli suminkštėti spėję pomidorai, brokolio stiebas, šaldytuve esantis per pusę perpjautas svogūnas, baklažano, cukinijos, bulvių ar morkų likučiai – visos daržovės puikiai tinka ruošiant kvapnų troškinį. Šis patiekalas ne tik rudeniškas, sotus, maistingas, bet ir ypač pigus. Mat jį gaminant galima sunaudoti pačius įvairiausius daržovių, kruopų, mėsos, grietinėlės ar grietinės likučius, tad papildomų ingredientų gali ir neprireikti. Norint, kad troškinys įgautų ryškesnio skonio, galima pasinaudoti ir keliomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, jeigu šaldiklyje turite užsilikusio naminio sultinio – jis troškiniui tikrai suteiks nepaprasto skonio. O jei neturite, puikiai tiks ir paprasčiausias sultinio kubelis“, – sako J. Sabaitienė.

Sotumo troškiniui gali suteikti ir įvairiausios rūšies mėsa. Tam puikiai tinka ne tik vištienos šlaunelės ar krūtinėlė, kiaulienos mentė ar išpjova, bet ir dešrelės. Tiesa, prieš dedant mėsą į puodą troškintis, „Iki“ atstovė, pataria ją greitai apkepti keptuvėje. Taip mėsos išorė karamelizuosis ir troškiniui suteiks dar sodresnį skonį.

Ši taisyklė galioja ir daržovėms. Kai mėsa jau troškinasi puode – metas pasiruošti daržoves. Jas susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir taip pat šiek tiek pakepti keptuvėje, o tik vėliau dėti į puodą, kuriame verda troškinys.

Atverkite šaldytuvą ir nestokokite fantazijos

Tolesnė troškinio gaminimo eiga – labai paprasta. Į puodą galite dėti viską, kas pasitaiko po ranka. Jeigu šaldytuve turite užsilikusios pomidorų pastos ar padažo – šis troškiniui niekada nepamaišys, jeigu jums liko grietinės ar grietinėlės – šie ingredientai taip pat puikiai tiks troškiniui. Tiesa, tiek grietinę, tiek grietinėlę patariama dėti pačioje troškinimosi pabaigoje.

Troškinys niekada nebus toks kvapnus ir aromatingas, jeigu jo nepraturtinsite įvairiausiais prieskoniais. Druska ir pipirai – privalomi gaminant kiekvieną pikantišką patiekalą, tačiau verdant troškinį galite ir paimprovizuoti. Jeigu turite – įberkite rūkytos paprikos, kario prieskonių, svogūnų ar česnakų miltelių. Įmantresnių skonių mėgėjams J. Sabaitienė siūlo troškinį pagardinti kalendros sėklomis ar čili pipirų dribsniais.

„Iki“ atstovė dalijasi kelių troškinių receptais, kurie sušildys žvarbų rudens vakarą.

Jautienos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio kubeliais supjaustytos jautienos, arba kitos mėsos, kurią turite šaldytuve

1/4 puodelio miltų

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio pipirų

Sultinio

1 šaukštelio Vorčesterio padažo

5 česnako skiltelių

1 lauro lapo

3 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais

Turimų daržovių likučių

Gaminame:

Indelyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir gautame mišinyje apvoliokite jautieną. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Jautieną šiek tiek apkepkite ir dėkite į troškinimo puodą. Mėsą užpilkite sultiniu, įdėkite lauro lapą ir palikite troškintis. Tuomet toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė jautiena apkepkite susmulkintas česnakų skilteles, dėkite daržovių likučius, viską dar šiek tiek pakepkite kol daržovės gražiai karamelizuosis. Į troškinimo puodą pirmiausia dėkite bulves, leiskite joms bent penkias minutes pavirti ir tuomet dėkite likusias daržoves. Troškinį pagardinkite Vorčesterio padažu ir palikite troškintis, kol mėsa ir daržovės išvirs, o troškinys – šiek tiek sutirštės.

Maltos mėsos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

1 puodelio vandens

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio, kubeliais supjaustyto svogūno

2 supjaustytų morkų

Maltos mėsos

Kelių nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių

Saliero stiebo – jeigu turite

Kelių susmulkintų skiltelių česnako

Skardinės susmulkintų pomidorų

Šaukšto miltų

Druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių

Gaminame:

Visas susmulkintas daržoves išskyrus bulves ir česnakus dedame į puodą, kuriame yra lašelis įkaitinto aliejaus ir šiek tiek apkepiname. Tuomet dedame česnakus ir maltą mėsą, viską gardiname turimais prieskoniais. Kelias minutes apkepame, pilame vandens ir dedame sultinio kubelį. Tuomet dedame bulves, pilame konservuotus pomidorus ir viską patroškiname. Kol troškinys verda šaukštą miltų dubenyje sumaišykite su šiek tiek vandens. Gautą mišinį pilkite į sultinį – taip jis taps šiek tiek tirštesnis. Galiausiai viską dar apie 10 min. patroškinkite. Skanaus!

 

 

 

Paulius Liškauskas

Paulius Liškauskas

Kaip PAMATYTI.LT portalo redaktorius, siekiu operatyviai dalytis aktualiomis ir įdomiomis naujienomis su skaitytojais, pasitelkdamas naujausių žiniasklaidos technologijų galimybes.

Kiti straipsniai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30 - Atnaujinta 2024-04-06
RAM

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Xiaomi 17 Ultra

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22
„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

„Telia Play“ pristato kalėdinį koncertą su Donatu Montvydu

2025-12-22
5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

5 svarbiausios geros savijautos taisyklės didžiosioms metų šventėms

2025-12-22
Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Xiaomi 17 Ultra
Technologijos

„Xiaomi 17 Ultra“ išleidimas jau ne už kalnų – ko tikėtis iš naujojo flagmano

2025-12-22

Lankoma

RAM
Aktualijos

RAM ir SSD kainos vis dar kyla – į ką verta atkreipti dėmesį

2025-12-19 - Atnaujinta 2025-12-21

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti