Per dieną patartina suvalgyti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ir daržovių, tačiau daugeliui vaikų, o ir suaugusiųjų, tai būna sudėtinga užduotis. Tam puiki ir sveikai palanki alternatyva galėtų būti vaisių arba daržovių glotnučiai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad glotnutis – puikus vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis, bet neturėtų tapti vienintele daržovių ir vaisių vartojama forma. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo išbandyti net kelis glotnučių receptus, nes iki liepos 29 d. daugelį jiems skirtų ingredientų prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse galite įsigyti pigiau.
Neturėtų pakeisti pagrindinių valgymų
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad glotnutis – tai puiki galimybė žmonėms, kurie valgo mažiau vaisių ir daržovių, į savo racioną įtraukti šias produktų grupes. „Glotnučius reikėtų vartoti atsižvelgiant į dienos vaisių ir daržovių normą ir tos normos neviršyti. Jeigu tai vaisių glotnutis, juo galima mėgautis maždaug kartą per dieną. Daržovių glotnutis gali būti vartojamas ir dažniau, tačiau jis neturėtų tapti vienintele vartojama vaisių ar daržovių forma“, – perspėja E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, ypatingo pranašumo prieš natūralias sultis glotnučiai neturi: „Tai truputėlį daugiau skaidulų turintis produktas ir iš didesnio produktų kiekio pagamintas gaminys nei sultys. Glotnutis gali būti kaip tarpinio valgymo komponentas ar net kaip desertas, jo paskirtis gali keistis priklausomai nuo to, ką pasirinks vartotojas.“
Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė taip pat atkreipia dėmesį, kad glotnučiai neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų – pusryčių, pietų bei vakarienės, nebent retais atvejais, o juos gaminant reikėtų naudoti kuo daugiau žalumos, daržovių ir papildomai nedėti cukraus. Be to, renkantis vietinius sezoninius ingredientus glotnutis bus ne tik pigesnis, bet ir sveikatai palankesnis.
Vitaminų šaltinis vaikams
Daugeliui žmonių kartais sunku suvalgyti pakankamą vaisių ir daržovių kiekį, ypač sudėtinga įvairesnius produktus pasiūlyti vaikams. Be to, kai kurie vaikai dažnai nenori išbandyti naujų skonių ar maisto produktų, o atsisakius valgyti daržoves ir vaisius gali pradėti trūkti vitaminų ir mineralų.
Gydytoja dietologė sako, kad glotnučiai gali būti puikus būdas vaikams suvalgyti daugiau vaisių ir daržovių, tačiau renkantis pramoniniu būdu pagamintą glotnutį reikia atkreipti dėmesį į jo sudėtį, kurioje gali būti tiek tirštikliai, tiek saldikliai, papildomi riebalai ar baltymai.
„Svarbu skaityti pakuotės aprašymus ir matyti visus komponentus. Kartais glotnučiuose yra ir pridėtinio cukraus, todėl rekomenduojama pasižiūrėti, kad juose būtų kuo daugiau natūralių produktų – vaisių ir daržovių“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Gaminant glotnutį namuose gydytoja dietologė pataria atsižvelgti į tai, kam jis ruošiamas. Jeigu tai mažas vaikas, iki 3 metų amžiaus, tokios amžiaus grupės vaikai turi didesnį polinkį įvairioms alerginėms reakcijoms, tad kuo mažiau komponentų bus glotnutyje, tuo bus lengviau suprasti, kas pablogino vaiko sveikatą.
Anot dr. E. Gavelienės, vasara yra puikus metų laikas stiprinti vaikų imunitetą ir ruošti juos šaltajam metų sezonui, tad pakankamas kiekis vaisių, uogų bei daržovių tam gali puikiai pasitarnauti.
Receptų – galybė
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė rekomenduoja išbandyti kuo daugiau glotnučių ir atrasti savo mėgstamus skonius, o receptus kurti ir tobulinti patiems.
„Glotnučiai lengvai pagaminami, o receptų yra galybė ar net begalybė. Glotnučiai puikūs ir tuo, kad norimą skonį galite lengvai pakoreguoti proceso metu – jei trūksta saldumo, įdėti papildomą bananą ar šaukštą medaus, o susiplakus per saldų glotnutį, jį lengvai praskiesite sultimis ar vandeniu. Dar vienas malonus dalykas – kaina, nes glotnutį galite pasigaminti iš pigių, bet sveikatai palankių ingredientų – obuolių, bananų“, – sako E. Krasauskienė.
Pasak „Rimi“ atstovės, geresnio būdo už glotnutį nerasite, jei norite, kad vaikai valgytų špinatų: „Špinatai glotnutį nudažys skaisčiai žalia spalva, o šių lapinių daržovių skonio visai nesijaus, ir tokį ryškų kokteilį mielai gers vaikai, net neįtardami, kas jame „slepiasi“.“
Spalvingi glotnučiai ne tik džiugina akį ir gomurį, bet ir stiprina imunitetą!
RECEPTAI
Kivių, bananų ir žaliųjų lapinių kopūstų („Kale“) glotnutis
Glotnučiui reikės:
2 kivių;
1 avokado;
25 g špinatų;
1 banano;
2 lapų žaliųjų lapinių kopūstų;
1–2 saujų ledo kubelių.
Želmenų glotnutis su mėtomis
Glotnučiui reikės:
3 šaukštų susmulkintų kviečių želmenų;
2 mėtos šakelių;
0,25 vnt. supjaustyto ananaso;
1 didelės kriaušės;
0,5 ilgojo agurko;
1–2 saujų ledo kubelių.
Žaliųjų vynuogių, avokadų, špinatų ir ispaninių šalavijų sėklų glotnutis
Glotnučiui reikės:
200 g žaliųjų vynuogių;
25 g mažųjų špinatų;
1 avokado;
200 ml augalinio pieno (migdolų, sojų ar kt.);
2 šaukštelių ispaninių šalavijų sėklų.
Želmenų, geltonųjų kivių ir bananų glotnutis
Glotnučiui reikės:
3 šaukštų smulkintų kviečių želmenų;
2 geltonųjų kivių;
ketvirčio ananaso;
1 banano;
250 ml kokosų vandens;
2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių.