Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasaros šventėms – naminiai ledai su šviežiomis braškėmis: ypač patiks vaikams

Paulius Liškauskas
2021-11-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Braškių sezonas įsibėgėja, tad mėgaukimės šiomis kvapniomis uogomis iki soties: skanaukime vienas, dėkime jas į glotnučius, gardinkime košes, varškę, salotas. Kai karštymečiu norisi gaivesnių desertų, verta pakeisti tortus ledais, o prieš naminius, gardintus braškėmis, tikrai neatsilaikys bet kokio amžiaus svečiai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad braškės tinka užkandžiams – priešpiečiams ar pavakariams, jos itin vertinamos dėl polifenolių gausos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip braškes išsirinkti ir laikyti namuose.

Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas nors ir kasdien, tik kiekis neturėtų viršyti 300 gramų per dienų.

„Braškės vertinamos dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių – tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Jos taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų. Jose taip pat daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose“, – apie pirmųjų lietuviškų vasaros uogų naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą.

„Tačiau braškės nėra vaisto pakaitalas – tai tiesiog vertingos uogos, kurios sezono metu galėtų rasti vietą mūsų mitybos racione. Jos puikiausiai tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams. Jos gali būti dedamos ir į salotas kaip papildomas, skonį suteikiantis komponentas, bet labiausiai tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams. O ledais su braškėmis turėtume mėgautis saikingai – tai desertas, kuris neturėti būti kasdienio vartojimo produktas, tačiau šventiniame meniu ledai visiems kelia geras emocijas“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Ilgiau šviežios išlieka braškės su koteliais

Renkantis braškes, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų puvėsio ir mechaninių pažeidimų: „Net jeigu viduje braškės ir kokybiškos, išorė gali apdžiūti dėl kontakto su oru ar tiesioginių saulės spindulių.“

Nors paprastai tik parnešus iš parduotuvės pašaliname braškių kotelius, pasirodo, kad kuo ilgiau braškes laikysime su koteliais, tuo ilgiau jos išliks šviežios. „Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. Be to, braškių perteklių visada galite užšaldyti ir naudoti tiek glotnučiams plakti, tiek desertams gaminti, o ledai vasarą yra vienas geidžiamiausių pirkinių“, – pastebi O. Suchočeva.

Specialistė pažymi, kad ledų įvairovė prekybos centruose tikrai labai didelė – kiekvienas ras mėgstamų. „Vasaros metu dažniausiai pirkėjai renkasi ledus ant pagaliuko, nors ledų vaflyje pardavimai atsilieka nežymiai. Šių metų naujiena – įvairių skonių (pistacijų, šokolado, mangų, sūrio pyrago ir kt) skonių japoniški ledai „Mochi“. Jie pagaminti iš japoniškų „mochi“ (smulkintų lipnių ryžių) su įdaru, kuris labai pagerina bendrą skonį, suteikdamas kreminio saldumo.

Pasinaudojus akcijomis ledų galima nusipirkti daugiau ir laikyti šaldiklyje. Atsižvelgdami į išaugusį ledų poreikį ir ekonominę situaciją šalyje, šią vasarą suteikiame galimybę ledų nusipirkti perpus pigiau: elektroninėje parduotuvėje „Rimi.lt“ jie iki pat rugsėjo kainuos 50 proc. pigiau“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Norintiems sutaupyti ekspertė primena, kad prekybos tinklas „Rimi“, visoje Lietuvoje sumažinęs daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, atliepia žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti. Šios prekės prekybos tinklo parduotuvėse ir elektroninėje „Rimi.lt“ parduotuvėje žymimos specialiu euro ženklu. Apsiperkant taip pat verta pasinaudoti lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos.

RECEPTAS

Naminiai braškių ledai*

Sirupui reikės: 

500 g braškių – lietuviškos braškės 3,79 €/ 450 g;

1/3 puodelio cukraus;

1/8 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos.

Ledams reikės:  

1 skardinės saldinto sutirštinto pieno – saldintas sutirštintas pienas „Rimi“ 8 proc; 2,45 € / 397g;

400 ml plakamosios grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi Basic“ 30 proc; 1,44€ / 400ml;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos .

Kaip gaminti: 

Pasiruoškite braškių sirupą. Nuplaukite ir supjaustykite braškes. Pusę jų atidėkite – vėliau įmaišysite į ledus.
Sirupui skirtas braškes suberkite į puodą su cukrumi. Maišykite ir virkite ant vidutinės kaitros, kol braškės išleis skystį, tada sumažinkite kaitrą ir toiau virkite retkarčiais pamaišydami, kol sirupas šiek tiek sutirštės. Tada nuimkite puodą nuo kaitlentės ir įmaišykite vanilę bei druską. Atidėkite braškių sirupą į šalį, kad atvėstų.
Kol sirupas aušta, paruoškite ledų pagrindą. Į dubenį supilkite saldintą sutirštintą pieną, grietinėlę, vanilės ekstraktą ir druską. Plakite mišinį, kol jis taps purus.
Į ledų pagrindą sudėkite pasiliktas supjaustytas šviežias braškes. Suplaktą ledų pagrindą perkelkite į šaldiklyje esantį indą. Ledus apipilkite atvėsintu braškių sirupu ir švelniai įmaišykite jį į masę.
Uždenkite ledus ir užšaldykite šaldiklyje aštuonioms valandoms, o tada patiekite.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30
slides

Vilniaus Portalas randa naujus namus Rotušės aikštėje: atidarymas miesto širdyje

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti