Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasaros šventėms – naminiai ledai su šviežiomis braškėmis: ypač patiks vaikams

Paulius Liškauskas
2021-11-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Braškių sezonas įsibėgėja, tad mėgaukimės šiomis kvapniomis uogomis iki soties: skanaukime vienas, dėkime jas į glotnučius, gardinkime košes, varškę, salotas. Kai karštymečiu norisi gaivesnių desertų, verta pakeisti tortus ledais, o prieš naminius, gardintus braškėmis, tikrai neatsilaikys bet kokio amžiaus svečiai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad braškės tinka užkandžiams – priešpiečiams ar pavakariams, jos itin vertinamos dėl polifenolių gausos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip braškes išsirinkti ir laikyti namuose.

Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose

Kiti straipsniai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas nors ir kasdien, tik kiekis neturėtų viršyti 300 gramų per dienų.

„Braškės vertinamos dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių – tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Jos taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų. Jose taip pat daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose“, – apie pirmųjų lietuviškų vasaros uogų naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą.

„Tačiau braškės nėra vaisto pakaitalas – tai tiesiog vertingos uogos, kurios sezono metu galėtų rasti vietą mūsų mitybos racione. Jos puikiausiai tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams. Jos gali būti dedamos ir į salotas kaip papildomas, skonį suteikiantis komponentas, bet labiausiai tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams. O ledais su braškėmis turėtume mėgautis saikingai – tai desertas, kuris neturėti būti kasdienio vartojimo produktas, tačiau šventiniame meniu ledai visiems kelia geras emocijas“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Ilgiau šviežios išlieka braškės su koteliais

Renkantis braškes, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų puvėsio ir mechaninių pažeidimų: „Net jeigu viduje braškės ir kokybiškos, išorė gali apdžiūti dėl kontakto su oru ar tiesioginių saulės spindulių.“

Nors paprastai tik parnešus iš parduotuvės pašaliname braškių kotelius, pasirodo, kad kuo ilgiau braškes laikysime su koteliais, tuo ilgiau jos išliks šviežios. „Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. Be to, braškių perteklių visada galite užšaldyti ir naudoti tiek glotnučiams plakti, tiek desertams gaminti, o ledai vasarą yra vienas geidžiamiausių pirkinių“, – pastebi O. Suchočeva.

Specialistė pažymi, kad ledų įvairovė prekybos centruose tikrai labai didelė – kiekvienas ras mėgstamų. „Vasaros metu dažniausiai pirkėjai renkasi ledus ant pagaliuko, nors ledų vaflyje pardavimai atsilieka nežymiai. Šių metų naujiena – įvairių skonių (pistacijų, šokolado, mangų, sūrio pyrago ir kt) skonių japoniški ledai „Mochi“. Jie pagaminti iš japoniškų „mochi“ (smulkintų lipnių ryžių) su įdaru, kuris labai pagerina bendrą skonį, suteikdamas kreminio saldumo.

Pasinaudojus akcijomis ledų galima nusipirkti daugiau ir laikyti šaldiklyje. Atsižvelgdami į išaugusį ledų poreikį ir ekonominę situaciją šalyje, šią vasarą suteikiame galimybę ledų nusipirkti perpus pigiau: elektroninėje parduotuvėje „Rimi.lt“ jie iki pat rugsėjo kainuos 50 proc. pigiau“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Norintiems sutaupyti ekspertė primena, kad prekybos tinklas „Rimi“, visoje Lietuvoje sumažinęs daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, atliepia žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti. Šios prekės prekybos tinklo parduotuvėse ir elektroninėje „Rimi.lt“ parduotuvėje žymimos specialiu euro ženklu. Apsiperkant taip pat verta pasinaudoti lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos.

RECEPTAS

Naminiai braškių ledai*

Sirupui reikės: 

500 g braškių – lietuviškos braškės 3,79 €/ 450 g;

1/3 puodelio cukraus;

1/8 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos.

Ledams reikės:  

1 skardinės saldinto sutirštinto pieno – saldintas sutirštintas pienas „Rimi“ 8 proc; 2,45 € / 397g;

400 ml plakamosios grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi Basic“ 30 proc; 1,44€ / 400ml;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos .

Kaip gaminti: 

Pasiruoškite braškių sirupą. Nuplaukite ir supjaustykite braškes. Pusę jų atidėkite – vėliau įmaišysite į ledus.
Sirupui skirtas braškes suberkite į puodą su cukrumi. Maišykite ir virkite ant vidutinės kaitros, kol braškės išleis skystį, tada sumažinkite kaitrą ir toiau virkite retkarčiais pamaišydami, kol sirupas šiek tiek sutirštės. Tada nuimkite puodą nuo kaitlentės ir įmaišykite vanilę bei druską. Atidėkite braškių sirupą į šalį, kad atvėstų.
Kol sirupas aušta, paruoškite ledų pagrindą. Į dubenį supilkite saldintą sutirštintą pieną, grietinėlę, vanilės ekstraktą ir druską. Plakite mišinį, kol jis taps purus.
Į ledų pagrindą sudėkite pasiliktas supjaustytas šviežias braškes. Suplaktą ledų pagrindą perkelkite į šaldiklyje esantį indą. Ledus apipilkite atvėsintu braškių sirupu ir švelniai įmaišykite jį į masę.
Uždenkite ledus ir užšaldykite šaldiklyje aštuonioms valandoms, o tada patiekite.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06

Rekomenduojame

K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03
Automobilis

Vėl metas keisti padangas: kokias klaidas dažniausiai daro vairuotojai

2025-11-03
Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

Policijos reidai keliuose lapkričio mėnesį

2025-11-03
Pirmajame sezono derbyje „Žalgiris“ įveikė „Rytą“

Pirmajame sezono derbyje „Žalgiris“ įveikė „Rytą“

2025-11-02
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė
Kaunas

Kaunas išsirinko Kalėdų eglutę: miestą papuoš 65 metų žaliaskarė

2025-11-03

Lankoma

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?
Įdomu

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti