Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasaros šventėms – naminiai ledai su šviežiomis braškėmis: ypač patiks vaikams

Paulius Liškauskas
2021-11-11
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Braškių sezonas įsibėgėja, tad mėgaukimės šiomis kvapniomis uogomis iki soties: skanaukime vienas, dėkime jas į glotnučius, gardinkime košes, varškę, salotas. Kai karštymečiu norisi gaivesnių desertų, verta pakeisti tortus ledais, o prieš naminius, gardintus braškėmis, tikrai neatsilaikys bet kokio amžiaus svečiai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad braškės tinka užkandžiams – priešpiečiams ar pavakariams, jos itin vertinamos dėl polifenolių gausos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip braškes išsirinkti ir laikyti namuose.

Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas nors ir kasdien, tik kiekis neturėtų viršyti 300 gramų per dienų.

„Braškės vertinamos dėl to, kad jose yra nemažai polifenolių – tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos be galo svarbios žmogaus organizmui. Jos taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų. Jose taip pat daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose“, – apie pirmųjų lietuviškų vasaros uogų naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdieninę mitybą.

„Tačiau braškės nėra vaisto pakaitalas – tai tiesiog vertingos uogos, kurios sezono metu galėtų rasti vietą mūsų mitybos racione. Jos puikiausiai tinka tiek karštiems patiekalams, tiek kepiniams. Jos gali būti dedamos ir į salotas kaip papildomas, skonį suteikiantis komponentas, bet labiausiai tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams. O ledais su braškėmis turėtume mėgautis saikingai – tai desertas, kuris neturėti būti kasdienio vartojimo produktas, tačiau šventiniame meniu ledai visiems kelia geras emocijas“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Ilgiau šviežios išlieka braškės su koteliais

Renkantis braškes, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų puvėsio ir mechaninių pažeidimų: „Net jeigu viduje braškės ir kokybiškos, išorė gali apdžiūti dėl kontakto su oru ar tiesioginių saulės spindulių.“

Nors paprastai tik parnešus iš parduotuvės pašaliname braškių kotelius, pasirodo, kad kuo ilgiau braškes laikysime su koteliais, tuo ilgiau jos išliks šviežios. „Laikant braškes dėžutėse svarbu jas perrinkti, kad pradėjusios gesti braškės nesiliestų su sveikomis – taip išlaikysite jas šviežias ilgesnį laiką. Be to, braškių perteklių visada galite užšaldyti ir naudoti tiek glotnučiams plakti, tiek desertams gaminti, o ledai vasarą yra vienas geidžiamiausių pirkinių“, – pastebi O. Suchočeva.

Specialistė pažymi, kad ledų įvairovė prekybos centruose tikrai labai didelė – kiekvienas ras mėgstamų. „Vasaros metu dažniausiai pirkėjai renkasi ledus ant pagaliuko, nors ledų vaflyje pardavimai atsilieka nežymiai. Šių metų naujiena – įvairių skonių (pistacijų, šokolado, mangų, sūrio pyrago ir kt) skonių japoniški ledai „Mochi“. Jie pagaminti iš japoniškų „mochi“ (smulkintų lipnių ryžių) su įdaru, kuris labai pagerina bendrą skonį, suteikdamas kreminio saldumo.

Pasinaudojus akcijomis ledų galima nusipirkti daugiau ir laikyti šaldiklyje. Atsižvelgdami į išaugusį ledų poreikį ir ekonominę situaciją šalyje, šią vasarą suteikiame galimybę ledų nusipirkti perpus pigiau: elektroninėje parduotuvėje „Rimi.lt“ jie iki pat rugsėjo kainuos 50 proc. pigiau“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Norintiems sutaupyti ekspertė primena, kad prekybos tinklas „Rimi“, visoje Lietuvoje sumažinęs daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, atliepia žmonių norą sutaupyti ir greitai bei patogiai apsipirkti. Šios prekės prekybos tinklo parduotuvėse ir elektroninėje „Rimi.lt“ parduotuvėje žymimos specialiu euro ženklu. Apsiperkant taip pat verta pasinaudoti lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos.

RECEPTAS

Naminiai braškių ledai*

Sirupui reikės: 

500 g braškių – lietuviškos braškės 3,79 €/ 450 g;

1/3 puodelio cukraus;

1/8 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos.

Ledams reikės:  

1 skardinės saldinto sutirštinto pieno – saldintas sutirštintas pienas „Rimi“ 8 proc; 2,45 € / 397g;

400 ml plakamosios grietinėlės – pasterizuota grietinėlė „Rimi Basic“ 30 proc; 1,44€ / 400ml;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnelio druskos .

Kaip gaminti: 

Pasiruoškite braškių sirupą. Nuplaukite ir supjaustykite braškes. Pusę jų atidėkite – vėliau įmaišysite į ledus.
Sirupui skirtas braškes suberkite į puodą su cukrumi. Maišykite ir virkite ant vidutinės kaitros, kol braškės išleis skystį, tada sumažinkite kaitrą ir toiau virkite retkarčiais pamaišydami, kol sirupas šiek tiek sutirštės. Tada nuimkite puodą nuo kaitlentės ir įmaišykite vanilę bei druską. Atidėkite braškių sirupą į šalį, kad atvėstų.
Kol sirupas aušta, paruoškite ledų pagrindą. Į dubenį supilkite saldintą sutirštintą pieną, grietinėlę, vanilės ekstraktą ir druską. Plakite mišinį, kol jis taps purus.
Į ledų pagrindą sudėkite pasiliktas supjaustytas šviežias braškes. Suplaktą ledų pagrindą perkelkite į šaldiklyje esantį indą. Ledus apipilkite atvėsintu braškių sirupu ir švelniai įmaišykite jį į masę.
Uždenkite ledus ir užšaldykite šaldiklyje aštuonioms valandoms, o tada patiekite.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Kaip iškepti sultingą ir aromatingą kiaulienos nugarinės kepsnį ant grotelių: pataria profesionalas

Kaip iškepti sultingą ir aromatingą kiaulienos nugarinės kepsnį ant grotelių: pataria profesionalas

2024-04-12
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

Net ir lietingą vasarą mūsų odai ir plaukams iššūkių nestinga: kaip reikėtų keisti grožio rutiną?

2025-06-12
Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Samsung Galaxy Z Fold 7

„Samsung Galaxy Z Fold 7“ pristatytas: teigiama, kad jis bus ploniausias, lengviausias ir pažangiausias sulankstomas įrenginys

2025-06-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12

Lankoma

Galaxy S25 Edge
Pasaulis

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti