Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Velykiniam stalui – kalakutas: kaip iškepti, kad mėsa būtų sultinga? (Receptas)

Paulius Liškauskas
2025-04-08
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Gyvenimas
Dalintis FacebookDalintis X

Kalakutą daugelis sieja su ypatingomis progomis ir gausiai vaišėmis nukrautu stalu, tačiau dažnas vis dar vengia jį ruošti namuose. Mat vis dar vyrauja įsitikinimas, jog paruošimo procesas sudėtingas, o mėsa neretai tampa sausa ir blankaus skonio. Visgi tinkamai paruoštas kalakutas gali tapti tikra Velykų stalo pažiba – tereikia žinoti keletą naudingų patarimų.

Visuomenėje vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad kalakuto mėsa yra sausa ir kieta, pasak „Baltuonių kalakutų ūkio“ ūkininkų dukros Aistės Baltuonytės, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.

„Kalakutiena yra švelnaus skonio mėsa, kuri lengvai prisitaiko prie įvairių prieskonių ir gaminimo būdų, todėl kiekvienas šeimininkas ar šeimininkė gali išreikšti savo kūrybą. Be to, kalakutiena yra lengvai virškinama ir tinka tiek vaikams, tiek vyresnio amžiaus šeimos nariams, tai patiekalas, galintis suburti visą šeimą prie šventinio stalo“, – sako A. Baltuonytė.

Kiti straipsniai

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

2025-11-11
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07

Kokybiška mėsa – sodrus skonis

Kad ruošiama kalakutiena nustebintų savo išraiškingu skoniu, pirmiausia svarbu pasirinkti tinkamą mėsą.

„Mėsos skonyje atsispindi paukščio auginimo sąlygos – tinkamai ir rūpestingai užauginto kalakuto mėsos tekstūra ir skonis yra sodresni. Žinoma, svarbu ir tai, kuo buvo maitinamas paukštis – kalakutai yra itin išrankūs, jie nelesa bet ko, todėl reikia įtikti ir jų skoniui. Pavyzdžiui, tenka dažnai išgirsti atsiliepimų iš klientų, jog mūsų mėsa, išėmus ją iš pakuotės, net kvepia. Tokią kalakutiena lengviau skaniai iškepti“, – A. Baltuonytė.

Ji priduria, kad kalakutiena itin organizmui naudinga mėsa, gausi baltymais, tačiau neturinti daug riebalų. A. Baltuonytė pastebi, kad vis daugiau žmonių kalakutieną renkasi ne tik šventėms, bet ir kasdien.

„Dažniausias pirkėjų pasirinkimas – malta mėsa bei faršas, jau klasika taip pat tapusi kalakutų krūtinėlė. Mūsų ūkis išsiskiria tuo, jog galime pasiūlyti iškaulintą kalakutų blauzdelių mėsą. Taip pat niekada iš mėgstamiausių produktų sąrašo nesitraukia mūsų šviežios kalakutienos dešrelės. Paskutiniu metu labai išpopuliarėjo ir įvairūs kauliukai sultiniams bei subproduktai – kepenėlės ar širdelės“, – tvirtina A. Baltuonytė.

Velykinio stalo pažiba – kalakutas

Baltuonytės teigimu, kalakutas gali būti puikiu pasirinkimu velykiniam stalui.

„Visas keptas kalakutas itin tinkamas didesnėms šeimoms ar svečių būriui, kadangi jo užtenka visiems, o likučiai gali tapti kitų dienų patiekalais. Beje, kalakutas per Velykas – prasmingas pasirinkimas, kadangi, šios gražios pavasario šventės simbolika dera su keptu kalakutu – dosnumo, šeimos bendrystės bei šventinės gausos išraiška“, – pasakoja A. Baltuonytė.

Gauti kokybišką, Lietuvoje užaugintą kalakutą šventėms nesudėtinga. Internetu įsigyta mėsa kiekvieno namus gali pasiekti vos per vieną darbo dieną.

„Baltuonių kalakutų ūkio“ produkcija yra itin jautri temperatūros pokyčiams, todėl ypač svarbu užtikrinti nenutrūkstamą šalčio grandinę nuo sandėlio iki kliento durų. Tai padaryti leidžia „DPD Fresh“ – specializuotas transportas ir šaldymo sprendimai padeda išsaugoti produktų šviežumą. Dėl šios partnerystės galime pasiekti tiek didžiuosius miestus, tiek atokesnes vietoves ir užtikrinti, kad kiekvienas klientas gautų aukščiausios kokybės produktus.

Baltuonių kalakutų ūkio nuotr.

Sultingas kalakutas

Baltuonytė sako, kad ruošiant kalakutieną svarbiausia jos neperkepti ir dalijasi receptu, kuris padės iškepti sultingą kalakutą, tinkantį Velykoms.

Reikės:

  • Maždaug 5,5 kg sveriančio viso kalakuto;
  • Šviežių prieskoninių žolelių;
  • Saliero lapkočių;
  • Druskos;
  • Pipirų;
  • 2 vnt. citrinų;
  • Česnako;
  • Alyvuogių aliejaus;
  • Kambario temperatūros sviesto;
  • 1 šaukšto raudonosios saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo;
  • 2 šauktų medaus.

Kalakuto paruošimas:

  1. Pirmiausia smulkiai supjaustykite šviežias prieskonines žoleles, jas užpilkite kokybišku alyvuogių aliejumi ir užspauskite citrinų sultis. Į šį mišinį įdėkite druskos, pipirų, įspauskite šviežio česnako ir juo ištrinkite visą kalakutą.
  2. Tuomet kambario temperatūros sviestą išmaišykite su išspaustu česnaku ir atsargiai, jog nesuplyštų pakeliame kalakuto odelę nuo krūtinės ir susidariusį tarpą užpildome sviestu, pagardintu česnaku.
  3. Į kalakuto visų įdėkite stambiai pjaustytų salierų lapkočių arba kitokių mėgstamų kvapniųjų žolelių. Tai padarę, palikite kalakutą marinuotis bent parai.

Kalakuto kepimas:

  1. Kalakutui pasimarinavus, išimkite iš jo vidaus žoleles ir salierus bei įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kalakuto vidų įdėkite džiovintų slyvų arba šviežių kriaušių, obuolių ar apelsinų. Dar stipresniam skoniui galite pridėti rūkytos šoninės juostelių.
  2. Paimkite kepimo foliją ir atskirais sluoksniais apdenkite kalakuto blauzdų ir sparnų galus bei užpakalinę dalį. Tada paimkite 2-3 sluoksnius kepimo popieriaus ir uždenkite visą kalakutą, o ant jo uždėkite dar vieną sluoksnį folijos.
  3. Kalakutą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, tada sumažiname ugnį iki 80-100 laipsnių ir palikite kepti apie 3 valandas.
  4. Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos ištraukite kalakutą ir nuimkite kepimo popieriaus ir folijos sluoksnius. Vėl įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Ištepkite kalakutą glazūra, sumaišyta iš medaus, paprikos miltelių, sojų padažo ir aliejaus ir vėl įdėkite apskrusti. Labai svarbu šį etapą atidžiai stebėti, kad kalakuto odelė nesutrūkinėtų. Traukite iš orkaitės iškart, kai odelė pradeda skrusti ir burbuliuoti.

Skanaus!

Žymos: Velykos

Kiti straipsniai

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-07
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
7 finansiniai asmenybės tipai: ar žinote, kuris esate jūs?
Apžvalgos

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17

Rekomenduojame

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

Iš kur kilo tas Helovinas ir kaip jis atėjo į Lietuvą?

2024-10-29
K-POP demonų medžiotojos

Kaip „K-Pop demonų medžiotojos“ tapo žiūrimiausiu filmu „Netflix“ istorijoje

2025-09-25
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

2025-11-19
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19
Statistika neramina: rudenį dėl didelio greičio daugėja avarijų ir sužalojimų

Statistika neramina: rudenį dėl didelio greičio daugėja avarijų ir sužalojimų

2025-11-18
Kelionių kainos: ko tikėtis Lietuvos keliautojams 2026 m.?

Kelionių kainos: ko tikėtis Lietuvos keliautojams 2026 m.?

2025-11-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV
Aktualijos

Gydytojai įspėja: bakterijų atsparumas dėl antibiotikų auga − jos pražudo daugiau žmonių nei ŽIV

2025-11-19

Lankoma

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais
Technologijos

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti