Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Velykų pusryčiai pagal restorano šefę Godą Juknaitę

Paulius Liškauskas
2025-04-13
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Laisvalaikis
Dalintis FacebookDalintis X

Saule lepinantis pavasaris kuria pasiruošimo Velykoms nuotaiką – vienos svarbiausių metų švenčių lietuviai neatsieja nuo iš kartos į kartą perduodamų senųjų tradicijų. Visgi kartais įprastai šventei norisi suteikti šiuolaikiško prieskonio. Tokiu atveju, maisto tinklaraštininkė, „Michelin” gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė ir prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė Goda Juknaitė pataria pagalvoti apie įdomesnes kiaušinių variacijas. Vėlyviems Velykų pusryčiams ji siūlo išbandyti ne tik margintus virtus, bet ir Benedikto, turkiškus kiaušinius ar aromatingąją šakšuką.

Kiaušinių marginimas – džiugiausia šventės įžanga

Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė sako, kad vienintelės Velykos, praleistos ne su artimaisiais, buvo COVID-19 karantino metais. „Buvimas su seneliais yra neįkainojama patirtis: daugybę metų dieną prieš Velykas susirenkame kartu marginti kiaušinius svogūno lukštais ir įvairiomis žolelėmis. Kiekvienais metais naudojame tą pačią techniką, tačiau kaskart jie išeina skirtingi! Man šis momentas yra net malonesnis už pačią šventę, kurią irgi pasitinkame su tradiciniais patiekalais, o Velykų rytą daužiamės margučiais, dalijamės maistu ir įspūdžiais“, – pasakoja G. Juknaitė.

Kiti straipsniai

Haris Poteris

J. K. Rowling atskleidė, ką mano apie pirmąsias HBO „Hario Poterio“ TV serijas

2025-06-28
Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

Joninių papročiai: ugnies, vandens ir paparčio žiedo magija trumpiausią naktį

2025-06-23

Restorano šefė pabrėžia, kad šventės atmosferą kuria ir pasiruošimas: tobula, jei nereikia skubėti, o darbais galima pasidalinti su artimaisiais: „Šeštadienį prieš Velykas galima šiek tiek ilgiau pamiegoti, o paskui įsisukti į pasiruošimo sūkurį. Tai man primena aukščiausio lygio restorano virtuvę, kai kiekvienas šeimos atstovas turi savo užduotį: kas serviruoja lėkštes, kas blizgina įrankius, o kas barsto pudrą ant velykinės bobos“.

Nepamirškite žaismingai dekoruoti šventinio stalo

Kartais išmoningas paprastų patiekalų dekoravimas tarsi kilsteli juos į aukštesnį lygį, tad restorano šefė siūlo apie tai pagalvoti ir ruošiant šventinį stalą: „Drąsiai naudokite įvairias šviežias žoleles ir jomis dekoruokite patiekalus. Juk pavasarį skleidžiasi begalė vis naujų žiedų, dalis jų yra valgomi ir net maistingi: jais puikiai galime puošti ir gardinti maistą. Spalvos, aromato ir gaivos patiekalams suteiks net paprasčiausia patarkuota citrinos žievelė. Stalą denkite dailia staltiese, puoškite šviežiomis gėlėmis ir labai nepersistenkite: kartais mažiau yra daugiau, juk svarbiausia – mėgautis vienas kito kompanija“, – pataria ekspertė.

Jei ta kompanija – tik du žmonės, Goda Juknaitė siūlo vis vien kūrybiškai surengti vėlyvus Velykų pusryčius: pasirūpinti šventiška aplinka ir kartu pasigaminti savo mėgstamą restorano patiekalą. „Jei nedažėte kiaušinių, bet labai nutolti nuo tradicinių velykinių patiekalų nenorite, galite juos pakeisti pastaruoju metu išpopuliarėjusia šakšuka – pomidorų padaže troškintų kiaušinių patiekalu, pagardintu įvairiais rytietiškais prieskoniais, sūriu ir dažniausiai valgomu su duonele“.

Restorano šefė pastebi, kad gana paprastas patiekalas virtuvės naujokams gali taip gerai nepavykti, jei nesekamas receptas, per trumpai troškinami pomidorai ar padauginama prieskonių. „Labai svarbu nuolat ragauti padažą ir pasistengti, kad jis nebūtų per skystas. Taip pat svarbu kiaušinius įmušti tik tuomet, kai padažas bus pakankamai tirštas, bet dar drėgnas. Tuomet, įmušę kiaušinius, uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite jiems keletą minučių pavirti: tada tryniai bus dar skysti, o baltymai tobulai išsitroškinę“.

Tinklaraštininkės ir restorano šefės Godos Juknaitės šakšukos receptas 

Patiekalui reikės:

  • 5 vnt. kiaušinių;
  • 20 g alyvuogių aliejaus;
  • 4 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
  • 1 vnt. smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 1 vnt. raudonosios paprikos;
  • 6 vnt. prinokusių pomidorų arba skardinės pomidorų savo sultyse;
  • 2 šaukštų pomidorų pastos;
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 šaukštelio malto kumino;
  • druskos ir pipirų – pagal skonį;
  • šviežių žolelių – kalendros, petražolės, laiškinio česnako;
  • šiek tiek fetos sūrio;
  • citrinos žievelės ir sulčių.

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje, storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Suberkite smulkintą svogūną ir, nuolat maišydami, kepkite jį iki auksinės spalvos. Tuomet berkite trintą česnaką, pasmulkintą raudonąją papriką, kepkite dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
  2. Į keptuvę supilkite supjaustytus arba konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, įmaišykite prieskonius. Paragaukite. Leiskite padažui troškintis apie 10–15 minučių, kol jis šiek tiek sutirštės. Tada keptuvėje padarykite nedidelius įdubimus ir atsargiai įmuškite kiaušinius. Nedelsdami keptuvę uždenkite ir leiskite kiaušiniams troškintis ant nedidelės kaitros tol, kol baltymai sustings, o tryniai liks švelnūs – dažniausiai apie 5-7 minutes.
  3. Pagardinkite patiekalą šviežiomis petražolėmis, laiškiniu česnaku ir kalendra. Jei patinka, įmaišykite trupinto fetos sūrio, tiks ir švelnesnis mocarela sūris ar net kietasis. Patarkuokite citrinos žievelės, apšlakstykite šakšuką geru alyvuogių aliejumi ir pagardinkite šviežiai maltais pipirais. Patiekite kartu su šviežia pita arba kita mėgstama duona.

Skanaus!

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Naujas iššūkis keliautojams: kas pirmasis surinks Kauno magnetukus?
Kaunas

Naujas iššūkis keliautojams: kas pirmasis surinks Kauno magnetukus?

2025-06-19
Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę
Laisvalaikis

Kurortas – savame kieme: 11 daiktų, kurie neatpažįstamai pakeis kiekvieną lauko erdvę

2025-06-19
Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?
Kinas

Ar Riri Williams taps naujuoju Tony Starku?

2025-06-18
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
„Olialia“ atgimsta: fenomenu tapęs reiškinys iš naujo sužibės  „Protingų blondinių imperijoje“
Įdomu

„Olialia“ atgimsta: fenomenu tapęs reiškinys iš naujo sužibės „Protingų blondinių imperijoje“

2025-06-16
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti
Laisvalaikis

Plaukimo baidarėmis sezono pradžia: entuziastų daug, tačiau saugumo taisyklių dar reikia pasimokyti

2025-06-12

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

Pristatytas "Xiaomi Mix Flip 2"
Technologijos

Pristatytas „Xiaomi Mix Flip 2” su „Snapdragon 8 Elite SoC” ir 50 W belaidžiu įkrovimu – kaina ir specifikacijos

2025-06-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti