Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vienintelis atvejis, kai ant maisto atsiradęs pelėsis tampa delikatesu: dietologė įvardijo šio produkto naudą

Paulius Liškauskas
2022-12-18
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį. Laikui bėgant, sūrininkai suprato, kad atsiradusios melsvos bei žalsvos pelėsio dėmės – tai fermentų išskyrimo požymis. Tokiu pelijimo būdu susiskaidydavo baltymai bei riebalai, taigi, sūris įgaudavo aštresnį ir kompleksiškesnį skonį. Šiandien kulinarija neatsiejama nuo pelėsinių sūrių. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl aukšto kaloringumo tai turėtų būti saikingai vartojamas produktas. Be to, „Rimi“ atstovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tokio produkto laikymui namų sąlygomis reikalingos atitinkamos žinios, mat pelėsinis sūris irgi genda.

Organizmui reikalingos maistinės medžiagos

Pelėsiniai sūriai – unikalūs maisto produktai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pelėsiai ne tik lemia ypatingą sūrio išvaizdą, skonį, bet ir maistinių medžiagų kiekį. „Pelėsinis sūris, palyginti su kitais sūriais, paprastai turi daugiau riebalų ir kalorijų, tačiau taip pat pasižymi organizmui svarbiais vitaminais ir mineralais. Jame yra tokių svarbių maistinių medžiagų kaip kalcis, kuris labai reikalingas kaulų sveikatai, ir fosforas, kuris palaiko įvairias organizmo funkcijas, įskaitant energijos gamybą. Be to, pelėsinis sūris gali būti vitamino K, gyvybiškai svarbaus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, šaltinis, taip pat ir vitamino A, kuris palaiko regėjimą, imunitetą ir odos sveikatą“, – vardija gydytoja dietologė.

Nors pelėsiniame sūryje yra sočiųjų riebalų, kurie paprastai siejami su širdies sveikatos problemomis, pasak dietologės, jis taip pat gali būti ir nesočiųjų riebalų šaltinis, ypač jei gaminamas iš žole šeriamos karvės pieno (pavyzdžiui, Alpėse): „Šie nesotieji riebalai gali turėti teigiamą poveikį cholesterolio lygiui organizme, jei yra saikingai vartojami kaip subalansuotos mitybos dalis. Tačiau dėl didelio kaloringumo ir sočiųjų riebalų kiekio patariama kontroliuoti pelėsinio sūrio porcijas, ypač asmenims, turintiems problemų dėl širdies ir kraujagyslių sistemos.“

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Druskos kiekį subalansuos daržovės

Gydytoja dietologė taip pat skatina atkreipti dėmesį į pelėsiniame sūryje esantį druskos kiekį: „Pelėsinio sūrio sūrumas lemia išskirtinį jo skonį, tačiau asmenims, kuriems reikia stebėti suvartojamos druskos kiekį, svarbiausia yra saikingai vartoti šį produktą. Mažesnės porcijos vartojimas arba tiesiog derinimas su kitais maisto produktais, kuriuose gausu kalio, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais ir daržovėmis, gali padėti subalansuoti druskos kiekį.“

Be to, daugelis asmenų, netoleruojančių laktozės, mano, kad brandinti sūriai, įskaitant pelėsinį, yra lengviau toleruojami nei švieži pieno produktai. Tačiau ekspertė šio fakto neabsoliutina, „Tiesa, kad sūrio senėjimo proceso metu sumažėja laktozės kiekis, nes bakterijos suskaido cukrų, tačiau kiekvieno žmogaus laktozės tolerancija yra skirtinga, todėl pravartu pradėti nuo nedidelio kiekio ir pažiūrėti, kaip reaguoja jūsų organizmas“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Specialistė rekomenduoja pelėsinį sūrį įtraukti į kasdienę mitybą mažą jo kiekį derinant su kitais maisto produktais: „Pelėsinis sūris savo stipriu skoniu gali pagyvinti įvairius patiekalus, tačiau viskas priklauso nuo saikingumo ir apgalvoto derinimo. Nedidelį kiekį sūrio užbarstykite ant salotų, kuriose gausu spalvingų daržovių, riešutų ir liesų baltymų. Taip pat galite užtepti ploną sluoksnį ant viso grūdo duonos. Tiesiog nereikėtų pamiršti, kad svarbiausia mėgautis pelėsiniu sūriu su kitais maistingųjų medžiagų turinčiais produktais, kad mityba išliktų visavertė.“

Populiariausi mėlynojo ir baltojo pelėsio sūriai

Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, patys populiariausi pelėsiniai sūriai yra rokforas, gorgonzola, stiltonas, kamamberas bei bri. „Jų derinimo ir panaudojimo variantų – begalės. Pavyzdžiui, bri ir kamamberas gali būti pagrindiniai karštųjų patiekalų ingredientai, tereikia sūrį 15–20 minučių pašauti į orkaitę. Pakepus ir pradūrus iškepusio sūrio plutelę, galite juo gardžiuotis dažydami į jį duoną. Jei šalia patieksite figų ar kitų vaisių džemo, medaus, saldesnių čatnių ar riešutų, gomuryje susitikę skirtingi skoniai atskleis visą sūrio skoninę paletę“, –rekomenduoja specialistė.

Taip pat pelėsiniais sūriais galima gardinti salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį: „Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite ir padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu. Be to, Prancūzijoje populiarus ir kiek mums netikėtas derinys – pelėsiniai sūriai su keptomis bulvėmis. Griežinėliais supjaustytos bulvės verdamos, paskui kepamos keptuvėje su šonine ir galiausiai apkepamos orkaitėje su vynu ir bri sūriu. Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių – tiesiog užtepkite jo ant orkaitėje kepamų bulvių puselių.“

Kaip teisingai laikyti pelėsinį sūrį namų sąlygomis?

Komercijos operacijų vadovė teigia, kad labai svarbu tinkamai namų sąlygomis laikyti pelėsinį sūrį: „Jį laikykite originalioje pakuotėje, kol būsite pasiruošę naudoti. Jei originalios pakuotės negalima pakartotinai uždaryti, suvyniokite pelėsinį sūrį į vaškinį popierių arba maistinę plėvelę. Tada įdėkite jį į sandarų maišelį, kad neišdžiūtų ir išlaikytų savo aromatą. Pelėsinį sūrį geriausia laikyti šaldytuvo daržovių stalčiuje arba atskirame sūrio skyriuje, jei toks yra. Ideali temperatūra pelėsiniam sūriui laikyti yra maždaug 1,5–7 °C. Venkite laikyti sūrį šalia stiprių kvapų turinčių maisto produktų, nes pelėsinis sūris gali lengvai  juos sugerti. Taip pat šiam sūriui naudinga oro cirkuliacija, todėl venkite jį sandariai uždaryti, kad neprisikauptų per daug drėgmės, dėl kurios gali atsirasti nevalgomas pelėsis arba pakisti tekstūra.“

Norintiems įsigyti kokybiško pelėsinio sūrio bei sutaupyti, verta prisiminti, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. „Taip atliepiame žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose“, – primena O. Suchočeva.

Kulinarijos technologai kviečia išmėginti saldžiai pikantišką kamamberą su karamelizuotais obuoliais ir svogūnais.

RECEPTAS

Kamamberas su karamelizuotais obuoliais ir svogūnais

Reikės: 

500 g sūris „Camembert“;

1 skiltelės česnako;

200 g valgomųjų svogūnėlių (shallot);

1 vnt. fasuoto čiobrelio;

4 vnt. obuolių;

4 šauktai medaus;

5 šaukštai sviesto;

40 ml brendžio;

Druskos pagal skonį;

Pipirų pagal skonį;

Juodos duonos su sėklomis patiekiant.

Gaminimo eiga: 

Obuolius perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite skiltelėmis.
Keptuvę įkaitinkite, sudėkite 3 šaukštus medaus, obuolius. Pakaitinkite, kol obuoliai ims karamelizuotis, tada įdėkite 2 šaukštus sviesto. Kai sviestas ištirps, supilkite brendį ir pakaitinkite.
Valgomuosius svogūnėlius ir česnaką nulupkite ir susmulkinkite šiaudeliais. Keptuvę įkaitinkite, išlydykite 3 šaukštus sviesto, suberkite valgomuosius svogūnėlius, česnakus, sukapotą čiobrelio šakelę, pakepkite, kol svogūnėliai suminkštės. Įdėkite 1 šaukštą medaus, paskaninkite druska ir pipirais.
Kamamberą dėkite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę ir kepkite, kol pradės lydytis.
Ant duonos riekelių dėkite sūrio griežinėlių, keptų obuolių, svogūnų.

Skanaus!

Žymos: Sūris

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

2025-09-10
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
„Sūduvoje“ žais Titas Milašius

„Sūduvoje“ žais Titas Milašius

2025-09-10
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?
Gyvenimas

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti