Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Virtuvės šefo Ruslano Bolgovo rekomenduojami blynų torto bei spalvotų blynų receptai

Paulius Liškauskas
2021-11-27
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Ką bendro turi Viljamas Šekspyras ir blynai? Kodėl vartant blynus reiktų turėti monetą? 

Vienas populiariausių patiekalų pasaulyje – blynai. Jie, priklausomai nuo šalies ir jos tradicijų, ruošiami skirtingais būdais, naudojami įvairūs įdarai bei padažai. Vietnamietiški Banh Xeo iš ryžių bei kokosų pieno, italų Crespelle iš kaštonų miltų ar krevetėmis įdaryti korėjiečių Haemul Pajeon – blynų variantų yra begalės. Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis? Pateikiame ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote:

  • Pirmasis pasaulyje miltinis greitai paruošiamų blynų mišinys buvo sukurtas 1889 metais, JAV.
  • Kasmet per Užgavėnes Anglijoje organizuojamos blynų vartymo varžybos. Jos tradiciškai rengiamos jau nuo XVa. Didžiausias apvertimų skaičius užfiksuotas 1995 metais – 349 apvertimai vos per dvi minutes.
  • Prancūzai, vartydami blynus, vienoje rankoje laiko monetą ir galvoja norus.
  • Pagoniškos slavų tautos tikėjo, kad blynų valgymas suteikia jiems jėgos bei saulės šviesos ir šilumos. Blynas jiems buvo saulės simbolis, o jų kepimas žiemos pabaigoje turėjo išvaryti šaltį.
  • Didžiausias pasaulyje blynas buvo iškeptas Mančesteryje. Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris beveik 3 tonos, o maistinė vertė – 2 milijonai kalorijų.
  • Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus atsirado daugiau nei prieš tūkstantį metų.
  • Pirmasis pasaulyje blynų receptas buvo išspausdintas angliškoje receptų knygoje, XVa.
  • Brangiausia pasaulyje blynų porcija kainuoja 1166 JAV dolerius. Jų paragauti galite viename penkių žvaigždučių Amerikos viešbutyje, Radisson Blu Edwardian. Blynai patiekiami kartu su rožiniu šampanu, omaru bei ikrais.

Blynus iškepti gali turbūt kiekvienas iš mūsų. Išgauti tobulą tešlos konsistenciją, skonį bei gražią blynų išvaizdą reikia nemažai laiko ir pastangų. Tačiau kepimą galite palengvinti miltinių mišinių pagalba. Tuo patikina ir žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris kviečia šiais metais pažvelgti į Užgavėnes kitaip – pasigaminti blynų tortą ar spalvotus blynus.

RECEPTAI:  

LIETINIŲ TORTAS

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, 450 ml kondensuoto, nesaldinto pieno. Kremui: 1 kg tepamo sūrio, 1 pakuotės provanso žalumos prieskonių, 1 indelio mini špinatų, tarkuotos vištienų šlaunelių mėsos. Papuošimams: 100 g. Vytinto itališko kumpio, 250 g. mini pomidorų, 200 g. tepamo sūrio, stambiai maltų pipirų, Romeno salotų lapų.

Gaminimas: Miltinį mišinį, vandenį ir kondensuotą pieną išmaišome ir iš paruoštos tešlos kepame lietinius blynelius. Tepamą sūrį, provanso prieskonius, mini špinatus ir vištienos šlaunelių mėsą sumaišome atskirame dubenyje – tai bus jūsų pertepimas. Dedame į norimą lėkštę blynelį ir pertepame paruošta mase. Taip kartojame, kol pasibaigs lietiniai. Tortą papuoškite mini pomidorais, kumpiu, tepamu sūriu ir prieskoniais bei salotų lapais.

LIETINIŲ TORTAS SU VARŠKĖS IR PISTACIJŲ KREMU

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, 450 ml nesaldinto kondensuoto pieno. Kremui:  1 kg pertrintos varškės, vanilinio cukraus, 100 g cukraus, 300 g pistacijų pastos. Papuošimams: šviežių uogų, šokolado drožlių.

Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu, iš jų iškepkite lietinius bynelius.  Petrintą varškę, vanilinį cukrų, cukrų ir pistacijų pastą gerai išsukite iki vientisos masės. Imkite po vieną blynelį ir pertepkite pagamintu kremu. Patį tortą taip pat galite padengti kremu. Papuoškite šviežiomis uogomis ir šokolado drožlėmis.

LIETINIŲ TORTAS SU NUTELOS IR MASKARPONĖS SŪRIO KREMU

Jums reikės: „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams, 450 ml kondensuoto nesaldinto pieno, 500 ml gazuoto vandens. Kremui: 1 indelio šokoladinio kremo „Nutella“, 500 g maskarponės sūrio.  Papuošimams naudokite karamelizuotus lazdyno riešutus, šviežias uogas.

Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu. Iš tešlos iškepkite blynelius. Sumaišykite nutelą ir maskarponės sūrį viename inde iki vientisos masės. Imkite blynelius ir pertepkite juos kremu. Galite kremu sutepti ir torto viršų. Papuoškite riešutais ir šviežiomis uogomis.

Skanaus!

Vaikams nustebinti siūlome pagaminti šį tortą iš įvairiaspalvių blynų.  Jas išgauti galima pasitelkiant natūralias priemones, kurios ne tik nuspalvins blynelius, bet ir suteiks išskirtinį skonį:

raudona, rožinė- į tešlą įpilkite burokėlių sulčių. Kuo daugiau įpilsite, tuo ryškesnė bus spalva;

žalia- smulkinti špinatų lapai;

geltona- šią spalvą išgausite įbėrę šiek tiek ciberžolės miltelių. Jie suteiks ne tik spalvą, bet ir viliojantį aromatą;

mėlyna, violetinė- mėlynių sultys;

oranžinė- morkų sultys;

ruda- į tešlą įpilkite šiek tiek stiprios kavos, gausite švelniai rusvą atspalvį.

Reda Lišauskaitė

AB „Kauno Grūdai“ ryšių su visuomene specialistė

 

 

 

 

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

Planuojantiems keliones į Neringą: šalia perkėlos įrengta greito elektromobilių įkrovimo stotelė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą
Laisvalaikis

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09

Lankoma

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą
Laisvalaikis

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti