Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žaliasis Vilnius kviečia maistą gaminti „augalingai“

Paulius Liškauskas
2025-01-12
Naujienos, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Naujienos
Dalintis FacebookDalintis X

Sausis – augalinio maisto mėnuo visame pasaulyje. Europos žaliąja sostine tituluotas Vilnius drauge su nevyriausybine organizacija „Gyvi gali“ kviečia „Pašefuoti Vilnių“ ir pirmąjį metų mėnesį gaminti ypatingai skanius patiekalus iš augalinių ingredientų. Visai paprasti receptai ne tik sutaupys laiko, bus draugiški sveikatai, bet ir prisidės prie globalių gamtosaugos problemų sprendimo. 

„Mes kviečiame išbandyti šį tą naujo – augalinę mitybą. Ne kažko griežtai atsisakyti, o labiau paįvairinti savo meniu sveikatai ir žemei palankesniais patiekalais. Kiekvienam pagal galimybes, kažkam – kartą į savaitę, kažkam kasdien“, – sako „Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025“ projekto vadovė  Jurga Pociūtė-Mikūtienė.

Vilniaus miesto savivaldybė drauge su NVO „Gyvi gali“ dalinasi augaliniais receptais ir sako, kad toks maistas – stiprus įrankis kovoje su klimato kaita, mažinant būtent maisto pramonės sektoriaus indėlį. Pereinant prie augalinės mitybos sumažinama šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos, žemės ir vandens naudojimo sąnaudos.

Kiti straipsniai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

Sulankstoma antena kareivio kuprinėje: lietuvių sukurtas sprendimas jau naudojamas fronte

2025-05-31

Nustemba pamėginę

„Gyvi gali“ kasdien kryptingai siekia visuotinių mitybos pokyčių augalinės mitybos link. Organizacijos vadovė Meda Šermukšnė pastebi, jog vyrauja tam tikri stereotipai apie tokią mitybą, tačiau pamėginus įspūdžiai lieka kitokie. „Kartais žmonėms atrodo, kad augalinį maistą sunku paruošti, kad jis mažiau sotus. Tačiau pabandę supranta, jog tai ne tik skanu ir paprasta, bet ir geriau jų savijautai. Įtraukdami daugiau augalinio maisto turime daugiau energijos ir sveikatos“, – teigia M. Šermukšnė.

Sviestinės pupelės pomidorų padaže

Aistė Aužbikavičiūtė nuotr.

Reikės (4 porcijoms):

  • 2 x 326 g konservuotų sviestinių pupelių ( 2 x 285 g – NET svoris)
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų (1 skardinė)
  • šlakelio šalto filtruoto vandens (~80 ml)
  • 200 g mažų pomidoriukų
  • 1 vidutinio dydžio geltono svogūno
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 1 a.š. maltų saldžiosios paprikos prieskonių
  • 1 a.š. maltų rūkytos paprikos prieskonių
  • 1 a.š. malto kumino (nebūtina)
  • juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
  • 400 g šviežių špinatų
  • 2 v.š. saulėgrąžų aliejaus (kepimui)
  • saujelės šviežių žalumynų (mėtos, petražolių, baziliko)

Eiga:

  1. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną bei česnaką.
  2. Į keptuvę įpilkite saulėgrąžų aliejų ir jam įkaitus berkite svogūną. Šiek tiek apkepkite ir pridėkite smulkintą česnaką.
  3. Jiems apkepus (3-5 min) berkite prieskonius ir nusunktas pupeles. Maišant apkepkite dar 5 minutes.
  4. Užpilkite konservuotais smulkintais pomidorais ir šlakeliu vandens, viską gerai išmaišykite.
  5. Sudėkite mažus pomidoriukus, dar kartą sumaišykite ir leiskite troškintis ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.
  6. Pabaigoje sudėkite šviežius špinatus, gerai išmaišykite (šviežių špinatų tūris gana didelis, tad dėkite į troškinį per 4-5 kartus, vis pamaišant). Sudėjus špinatus troškinti nebereikia, jie suminkštėja nuo patiekalo kaitros.
  7. Patikrinkite ar netrūksta druskos ir pipirų pagal skonį.
  8. Prieš valgant pabarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Recepto ir nuotraukos autorė: Aistė Aužbikavičiūtė / https://www.instagram.com/buckwheatandvanillastudio/

Grikių miltų bananų duona

Aistė Aužbikavičiūtė nuotr.

Reikės (~10 gabaliukų):

  • 340 g grikių miltų*
  • 150 g rudo cukranendrių cukrus
  • 350 g gerai prinokusių bananų (~3-4 bananai)
  • 160 g rafinuoto kokosų aliejaus (be stipraus kokosų skonio)
  • 250 ml švelniai gazuoto vandens
  • 2 a.š. cinamono
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. kepimo sodos
  • žiupsnelio druskos

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180º C (funkcija su vėjeliu viršus-apačia).
  2. Pasiruoškite kekso kepimo formą išklodami kepimo popieriumi, kad gražiai priglustų prie kraštų (recepte naudota 30×12 cm dydžio forma). Formą galite naudoti ir šiek tiek mažesnę ar didesnę, bet ne per daug. Nuo to gali skirtis kepimo laikas: mažesnė forma – aukštesnis kepinys, todėl pailgėja kepimo laikas, didesnė forma – žemesnis kepinys, todėl patrumpėja kepimo laikas.
  3. Dubenyje kartu sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  4. Bananus sutrinkite šakute.
  5. Atskirai kartu sumaišykite bananus, ištirpintą ir atvėsintą kokosų aliejų, kokosų cukrų, vanilę ir gazuotą mineralinį vandenį.
  6. Šlapius ingredientus įmaišykite į birius ir viską sumaišykite kartu. Svarbu nepermaišyti, nes kepinys nebus purus.
  7. Supilkite bananų duonos tešlą į keksinę formą.
  8. Kepkite 45-50 minučių 180ºC temperatūroje (kepimo laikas gali truputį keistis priklausomai nuo jūsų orkaitės kaitros).
  9. Palaikykite 10-15 minučių, kad atvėstų, prieš išimant iš formos ir pjaustant.

Pastabos:

* Rinkitės šviesius grikių miltus, kitaip kepinys bus labai tamsus.

Recepto ir nuotraukos autorė: Aistė Aužbikavičiūtė / https://www.instagram.com/buckwheatandvanillastudio/

Kepto moliūgo humuso dubuo

Humuso dubuo

Humusui reikės:

  • 400 g kepto moliūgo gabalėlių
  • 400 g virtų arba konservuotų avinžirnių
  • 15 g citrinos sulčių
  • 3 g malto kumino
  • 3 g maltos džiovintos kalendros
  • 15 g sezamų pastos tahini (nebūtina)
  • 30 g alyvuogių aliejaus
  • 2 g druskos
  • 1 g maltų pipirų
  • 20 g vandens (jei norėsis skystesnės konsistencijos)

Dubeniui reikės (galite daržoves pasirinkti ir savo nuožiūra):

  • 50 g virtos bolivinės balandos
  • 0,5 nedidelio burokėlio
  • 40 g saliero gumbo
  • 40 g petražolių šaknies
  • 50 g virtų arba konservuotų avinžirnių
  • 30 g jaunos cukinijos
  • 20 g mėlynojo kopūsto
  • 20 g morkų
  • Saujos kepintų moliūgų sėklų
  • Kepimo aliejaus
  • Balzamiko acto
  • Druskos
  • Pipirų
  • Rozmarinų
  • Česnakų granulių
  • Tikka masala prieskonių
  • Švelnaus jogurtinio padažo (nebūtina)

Eiga:

  1. Humuso ingredientus sudėkite į maisto trintuvą. Trinkite apie 2-3 minutes iki vientisos masės. Jis turėtų gautis švelnus, kreminis. Jeigu reikėtų, galite įpilti šiek tiek vandens, kad masė suskystėtų. Pagal poreikį galite įberti daugiau prieskonių ar druskos.
  2. Burokėlį supjaustykite apie 1 cm kubeliais. Sumaišykite jį su šlakeliu kepimo aliejaus, balzamiko acto, šiek tiek druskos, pipirų ir rozmarinu.
  3. Saliero gumbą ir petražolių šaknį taip pat supjaustykite 1 cm kubeliais. Sumaišykite juos su šlakeliu kepimo aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų, česnakų granulių.
  4. Avinžirnius taip pat sumaišykite su šiek tiek aliejaus, tikka masala prieskoniais, druska.
  5. Kepkite daržoves ir avinžirnius orkaitėje 12 min. 210 laipsnių temperatūroje.
  6. Supjaustykite šiaudeliais jaunas cukinijas, siauromis juostelėmis mėlynąjį kopūstą ir sutarkuokite arba plonais šiaudeliais susmulkinkite morkas.
  7. Į gilesnį indą formuokite dubenį – sudėkite bolivinę balandą, keptas ir šviežias daržoves, avinžirnius. Centre dėkite humusą, apšlakstykite jogurtiniu padažu ir pabarstykite kepintų moliūgų sėklų.

Recepto autorė: Svetlana Lebedeva / https://www.facebook.com/p/Dar%C5%BEo-dubuo-100092012391077/?locale=lt_LT

Žymos: Vilnius – Europos žalioji sostinė 2025

Kiti straipsniai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06
Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

2025-06-05
Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

2025-06-04
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi
Gyvenimas

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06

Lankoma

Kopa: Antroji dalis
Kinas

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti