Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiupsnelis egzotikos: keptą kiaulienos nugarinę patiekite su persikų salsa

Paulius Liškauskas
2024-05-03
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Iš pirmo žvilgsnio šis receptas gali atrodyti sudėtingas ir neįprastas, o ingredientų sąrašas – ilgas, tačiau neišsigąskite: vos žiupsnelis neįprasto lietuviškai virtuvei prieskonių mišinio ir be didelių papildomų išlaidų sužibėsite egzotišku patiekalu. Persikų salsą galite pasiruošti iš anksto, o kol nugarinės kepsnys iškeps, turėsite pakankamai laiko bendravimui su svečiais, užuot sukęsi prie puodų. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė kepsniams siūlo rinktis liesą kiaulieną, o prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria kiaulienos nugarinės neperkepti, kad ji neišsausėtų, ir nebijoti eksperimentuoti su pigesniais marinatais.

 

Kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis

Kiti straipsniai

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21

 

Sveikatai palankios mitybos specialistė dr. Edita Gavelienė sako, kad nereikia bijoti kiaulienos, į kurią neretai žiūrima kaip į „neteisingą“ mėsą, nes blogų maisto produktų nėra, visi turi tam tikrų vertingų savybių, o sveikatai palankios mitybos pagrindas – įvairovė, lydima saiko ir balanso.

 

Pasak dr. E. Gavelienės, kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D ir B grupės vitaminų šaltinis, bet dėl sočiųjų riebalų kiekio ja mėgautis reikėtų ne dažniau nei kartą ar du per mėnesį. Gydytoja dietologė taip pat pataria kiaulieną virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grilio, o ne riebaluose.

 

„Kiauliena, palyginti su baltos mėsos rūšimis, yra turtingesnė sočiaisiais riebalais, o šis maisto komponentas skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl kiauliena reikėtų mėgautis ne dažniau nei kartą ar du per mėnesį. Be to, reikėtų rinktis liesesnes kiaulienos dalis, tokias kaip išpjovą, kumpį ar nugarinę ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

 

Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad kiaulienos gaminiuose, tokiuose kaip vyniotiniai, rūkyta, vytinta mėsa yra nemažai druskos ir nitratų, todėl jų skanauti reikėtų dar rečiau.

 

Mėsos atsisakyti nereikėtų

 

Sparčiai išpopuliarėjus vegetarinei ir veganinei mitybai, dr. E. Gavelienė pažymi, kad nesant tam tikrų sveikatos sutrikimų, visai atsisakyti mėsos neverta. Gydytoja dietologė pataria užuot griežtai iš savo valgiaraščio išbraukus gyvūninės kilmės produktus, verčiau pereiti prie fleksitarinės dietos, kai daugiausiai dėmesio skiriama augaliniam maistui, o racionas praturtinamas ir gyvūninės kilmės produktais.

 

„Žmogaus racione turi būti pakankamai visaverčių baltymų, sveikatai naudingų riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tad valgyti turime vaisių bei daržovių, kruopų, mėsos, žuvies, kiaušinių, taip pat pieno produktų, riešutų, sėklų, riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

 

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad su mėsa pasisavinama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis  šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai.

„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

 

Pigesni marinatai: erdvė eksperimentams

 

Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena, kad pagrindinė taisyklė ruošiant mėsą yra jos neperkepti, o prieš kepant verta šiek tiek pamarinuoti. Marinatai gali būti įvairiausi ir čia galite atverti fantazijai duris – naudoti ne tik lietuviškai virtuvei labiau įprastus pigius druską ir pipirus, bet ir citrinų sultis, rudąjį cukrų, netgi cinamoną ar muskato riešutą.

 

„Jei jautienai rinkčiausi kuo paprastesnius prieskonius, druską ir pipirus, kiaulienai tinka praktiškai viskas. Nebijokite eksperimentuoti su pigesniais prieskoniais, nes jie kaskart suteiks pateikalui skirtingą skonį, o su laiku atrasite savo mėgstamiausius derinius ir galėsite iš tos pačios rūšies mėsos pasigaminti visiškai skirtingus patiekalus, tik šiek tiek pakeitę marinato sudėtį“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.

 

Ar mėsa tinkamai iškepusi, geriausia pamatuoti mėsos kepimo termometru, bet ne bėda, jei jo ir neturite. „Ar mėsa iškepusi, galite patikrinti kepsnį įpjaudami. Iš keptos jautienos turi išsiskirti nuo rausvos iki skaidrios spalvos mėsos sultys, priklausomai nuo jūsų norimo iškepimo lygio, o kepant kiaulieną arba vištieną išsiskyrusios mėsos sultys turėtų būti skaidrios, jokiu būdu ne raudonos, nes tai reikštų, kad mėsa dar nėra tinkamai termiškai apdorota“, – sako V. Nadzeika.

 

Ekspertas priduria, kad ingredientų jūsų virtuvės eksperimentams pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai

Kiti straipsniai

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12
Futbolas

A lygos turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

Gražiausias šeimos laikas ir nepamirštamos akimirkos laukia festivalyje „Naisių vasara 2025“

2025-07-11
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams
Gyvenimas

Pirmi vaiko žingsniai su dviračiu – nuo ko pradėti? Trenerės patarimai tėvams

2025-07-12

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti