Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Nenorintiems gaišti laiko virtuvėje: 3 lengvi užtepėlių receptai

Paulius Liškauskas
2023-03-18
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Vasarą vis daugiau laiko norime praleisti lauke, o kartu su šeima namuose mėgautis lengvais ir paprastai pagaminamais užkandžiais. Anot „Rimi“, skanus ir labai greitai paruošiamas skanėstas, tinkantis dalintis su draugais, yra užtepėlės. Joms prireiks vos kelių ingredientų, o jų pagrindui – alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, varškės, avokadų ar įvairių ankštinių daržovių. Be to, užtepėles galima pasiruošti iš anksto, o jų likučiais dar kelias dienas skaninti pusryčių sumuštinius ar tortilijas.

 

Pasigaminti rekomenduoja iš anksto

Įvairios užtepėlės puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek ir šventiniam stalui, o jas mėgsta ne tik suaugę, bet ir vaikai. Laukiant draugų ar šeimos būrio namuose skirtingų užtepėlių vertėtų pasiruošti ir pasigaminti iš anksto, o tai padaryti greičiau padės keletas patarimų.

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

„Gaminant užtepėlės ir norint sugaišti kuo mažiau laiko, geriausia turėti virtuvinį trintuvą, kuriuo greitai ir patogiai sutrinsite užtepėlių ingredientus į vientisą masę. Žinoma, galima naudoti ir šakutę ar dalį ingredientų susmulkinti peiliu, tačiau tokiu atveju užtruksite daug ilgiau, o užtepėlė bus mažiau kreminės bei šilkinės tekstūros. Toliau viskas priklauso nuo fantazijos ir skonio. Užtepėlės pagrindu gali būti žaliosios ar juodosios alyvuogės be kauliukų, saulėje džiovinti pomidorai, varškė, konservuotas tunas, avokadai ar įvairios ankštinės daržovės. Tiesa, svarbiausia – pasirinkti kokybiškus ir šviežius ingredientus ir nenaudoti daugiau 3–4 ingredientų, kad skoniai vieni kitų neužgožtų“, – pataria maisto technologė.

Kulinarijos ekspertė priduria, kad gaminant užtepėles, kaip ir bet kurį kitą patiekalą, gamybos metu svarbu viską ragauti: „Taip greičiausiai pajausite, ko užtepėlei dar trūksta ar, priešingai, ko įdėjote per daug ir galėsite pakoreguoti patiekalo skonį.“

 

Patarimai, ruošiant skirtingas užtepėles

Gaminant užtepėles reikėtų nebijoti eksperimentuoti, nes geriausi skoniai atrandami tik bandymų būdu. Tiesa, tam tikrų gudrybių, naudojant skirtingus užtepėlių pagrindus, yra.

„Gaminant daugelį užtepėlių tikrai prireiks kokybiško alyvuogių aliejaus ar šlakelio vandens, kuris padės sureguliuoti užtepėlės konsistenciją. Taip pat – druskos ir šviežiai maltų pipirų, šiek tiek citrinos sulčių, o kvapnumui ir papuošimui užtepėlę galima paskaninti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: raudonėliais, petražolėmis, kalendromis ar bazilikais. Dažnai užtepėlėms naudojami ir svogūnai bei česnakai, suteikiantys daugiau pikantiškumo. Eksperimentuoti su šiais ingredientais ir juos derinti tarpusavyje paprasta, tačiau užtepėlei daugiausia skonio vis tiek suteiks jos pagrindui naudojamas produktas“, – sako maisto technologė.

Jei gaminate užtepėlę su juodųjų alyvuogių pagrindu, prie jau minėtų ingredientų galite pridėti šaukštelį medaus, o jei mėgstate aštriau – šios užtepėlės tikrai nesugadins šviežias arba maltas aitrusis pipiras. „Su saulėje džiovintais pomidorais juodosios alyvuogės taip pat puikiai dera. Tiesa, jei gaminate užtepėlę iš saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, papildomai nei aliejaus, nei druskos šiai užtepėlei neturėtų trūkti. Tačiau jei sūrumo neužtenka, vietoje druskos galima sutrinti keletą konservuotų ančiuvių. Labai greitai bei nesunkiai pasigaminsite ir užtepėles iš varškės, tunų ar avokadų. Naudojant avokadus, kaip užtepėlės pagrindą, svarbiausia pasirinkti gerai prinokusius vaisius, o juos trinant įlašinti šiek tiek geltonosios ar žaliosios citrinos sulčių“, – rekomenduoja kulinarijos ekspertė.

 

Su kuo skaniausia valgyti?

Užtepėlės puikiai dera su įvairiais sūriais, krekeriais bei duoniukais, taip pat šviežia šviesia duona – paskrudintais prancūziško batono gabaliukais ar itališkos „čiabatos“ riekelėmis. Be to, užtepėles skanu valgyti su traškiomis daržovių juostelėmis, pavyzdžiui, stambiai pjaustytomis morkomis, agurkais, cukinijomis bei salierų stiebais.

Nors užtepėlės skaniausios šviežios, likučius L. Barčaitė rekomenduoja panaudoti vėliau: „Sudėkite likučius į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve. Užtepėlės bus tinkamos vartoti dar kelias dienas, o prireikus jomis bus galima pagardinti tortilijas, vietoje sviesto tepti ant pusryčių sumuštinių ar tiesiog įsidėti kaip užkandį ir kramsnoti kartu su stambiai pjaustytomis daržovių lazdelėmis.“

„Rimi“ kulinarijos technologė kviečia išbandyti skirtingas užtepėles ir dalijasi 3 jų receptais, kuriuos greitai pasigaminsite namuose.

 

Pupelių užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Užtepėlei reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

1 vnt. svogūno

2 skiltelių česnako

100 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje

300 g konservuotų baltųjų pupelių

0.5 vnt. citrinos

2.5 šaukšto petražolių

0.25 šaukštelio čiobrelių

60 ml šalto virinto vandens

Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol įgaus auksinį atspalvį. Tada į keptuvę sumeskite kapotus česnakus (2 skilteles) ir pakepinkite dar apie pusę minutės.
Prieš dėdami viską į trintuvą, supjaustykite saulėje džiovintus pomidorus.
Išspauskite pusės citrinos sultis. Sumaišykite visus užtepėlės ingredientus su pakepintais svogūnais bei česnakais ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia įpilkite šiek tiek vandens (reguliuokite vandens kiekį pagal užtepėlės konsistenciją). Pabarstykite druska, pipirais ir gerai išsukite. Skanaus!

 

Varškės sūrio užtepėlė, papuošta granatų sėklomis

Užtepėlei reikės:

2 šaukštų „ghi“ sviesto

10 vnt. šviežių šalavijų lapelių

220 g varškės sūrio

120 g minkšto varškės kremo

30 g migdolų drožlių

1 vnt. granato

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Ant vidutinės ugnies pakaitinkite keptuvę ir į ją sudėkite sviestą. Jam tirpstant suberkite į keptuvę šalavijų lapelius ir pakepinkite juos apie 2 minutes, kol taps traškūs. Kol kas sviestą su šalavijais padėkite į šalį.
Į elektrinio maišytuvo indą sudėkite minkštąjį ir sutrupintą varškės sūrius. Sumalkite juos iki vientisos masės. Tada į gautą masę suberkite migdolų drožles, šalavijų lapelius, supilkite likusį sviestą, įdėkite druskos ir pipirų. Nustatę mažiausia greitį, maišykite viską maišytuve apie 1 minutę, iki vientisos masės. Sūrio masę išimkite iš indo ir suformuokite gražų rutulį. Suvyniokite jį į plastikinį maišelį ar vaškinį popierių ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
Tuo metu granatų sėklas paskleiskite ant patiesto popierinio rankšluosčio. Tegul jo apdžiūsta, kol vėsta sūrio rutulys.
Po pusvalandžio išimkite sūrio rutulį iš šaldytuvo ir kruopščiai apsmaigstykite jį granatų sėklomis, kas jomis būtų padengtas visas rutulio paviršius. Granatų sėklytes įspauskite pirštais, kad jos tvirčiau prisitvirtintų.
Šią užtepėlę galite patiekti tuojau pat arba palaikyti šaldytuve, kad labiau atvėstų. Skanaus!

 

Žaliųjų žirnelių ir pistacijų užtepėlė

Užtepėlei reikės:

300 g šaldytų arba šviežių žirnelių

0.5 vnt. citrinos

150 g pistacijų

40 g kapotų petražolių

2 šaukštų kapotų krapų

60 ml šalto virinto vandens

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Žirnelius išvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens (kad vos apsemtų). Virkite 5 min. – jie turi likti traškūs ir nepakeitę spalvos. Nukoškite.
Išspauskite pusės citrinos sultis.
Išlukštenkite pistacijas ir sumaišykite visus užtepėlės ingredientus bei elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei per tiršta, įpilkite daugiau šalto virinto vandens. Skanaus!

 

Pranešimas spaudai

Kiti straipsniai

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18
Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

Lietuviai automobiliu jau pasiekia atokiausias Europos vietas – ką pravartu žinoti vairuojant užsienyje?

2025-09-18
Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus: staigių simptomų nepajusite, organizmas alinamas palengva

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus: staigių simptomų nepajusite, organizmas alinamas palengva

2025-09-18
Vestuvės

Vestuvių metinių pavadinimai – nuo popierinių iki deimantinių

2025-09-18
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms
Kaunas

Kauno „Oktoberfeste“ – išskirtinis dėmesys ne tik bavariškoms tradicijoms

2025-09-18

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti