Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

Paulius Liškauskas
2021-07-31
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Šiandien, kovo 9-ąją, minima Tarptautinė mėsos kukulių diena. Visame pasaulyje populiarus patiekalas turi daugybę skirtingų versijų – nuo itališkų ar švediškų iki verdamų burokėlių sriuboje. Nepaisant to, kokį kukulių variantą pasirinksite, prireiks mėsos.

Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai dažniausiai renkasi kiaulieną ir vištieną, populiari yra tiek šviežia, tiek jau sumalta mėsa. Tiesa, vis daugiau pirkėjų domisi mėsos kilmės šalimi ir jos auginimo sąlygomis.

„Atsižvelgiame į savo pirkėjų poreikius – jiems rūpi, kur ir kaip auginta buvo mėsa, ypač, jei ketina iš jos gaminti vaikams. Todėl savo sveriamose vitrinose prekiaujame tik Lietuvoje užauginta kiauliena ir vištiena be antibiotikų. Mėsa į mūsų parduotuves atvežama net 6 kartus per savaitę, jos asortimentą nuolat papildome ir atnaujiname, reguliariai pritaikome nuolaidas skirtingoms mėsos rūšims“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Faršas ar smulkinta mėsa?

Nors yra daugybė kukulių paruošimo būdų, su jais derinami labai skirtingi padažai, jie gali būti tiekiami sriuboje arba su bulvių koše – yra keletas visoms jų versijoms galiojančių taisyklių. Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės, tikrai puikiu patiekalu mėgautis galėsite, jei pasirinksite šviežią ir tinkamai augintą mėsą.

„Viskas labai paprasta – tiesioginę įtaką mėsos skoniui ir maistinei vertei kuria jos šviežumas ir auginimo sąlygos. Nedvejokite ir būtinai paklauskite pardavėjo, kada buvo atvežta bei sumalta mėsa, ar ji užauginta be antibiotikų. Jei paukščiui ar gyvuliui neprireikė antibiotikų, jis buvo sveikas, reiškia – tinkamai augintas ir šertas“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Anot jos, taip pat nereikėtų maišyti smulkintos mėsos su faršu – tai ne tas pats. Smulkinta yra iškaulinta ir sumalta mėsa, joje nėra priedų, gali būti tik šiek tiek druskos (mažiau nei 1 proc.). Tuo tarpu faršas yra priskiriamas mėsos pusgaminių kategorijai ir būna papildytas įvairiais prieskoniais bei priedais: krakmolu, sojos baltymais, aromatinėmis medžiagomis.

„Jei rinksitės faršą, o ne smulkintą mėsą, atidžiau skaitykite etiketę – ieškokite tokio produkto, kurio sudėtyje yra daugiausiai mėsos, o priedus daugiausia sudarytų tiesiog prieskoniai. Kalbant apie šviežumą, labai svarbi mėsos kilmės šalis. Tikėtina, kad šviežiausia iš lentynoje esančių bus lietuviška – juk jos tiekimo grandinė daug trumpesnė“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

Gudrybės, kaip paruošti minkštus kukulius

Jei norite itin sultingų ir aromatingų kukulių, „Iki“ atstovė siūlo išbandyti kelias patikrintas gudrybes.

Pirmiausia – ingredientai. Negailėkite prieskonių, tiksliau, šviežių žolelių. Priklausomai nuo to, kokią mėsos rūšį pasirinksite, kukulių masę gausiai gardinkite petražolėmis, bazilikais, krapais ar rozmarinu. Jei kukulius troškinsite padaže, žolelių įberkite ir į jį.

Be to, mėsos kukulių masę rekomenduojama papildyti pienu ir džiūvėsėliais. Būtent jie užtikrina, kad kukuliai būtų sultingi ir kepdami neprarastų drėgmės.

Svarbus ir mėsos kukulio formavimas. Prieš imantis jo, masę gerai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Kuo ilgiau ją minkysite, tuo labiau mėsa susislėgs. O tam, kad mėsa neliptų prie rankų – jas reikėtų sušlapinti vandeniu prieš kiekvieno kukulio lipdymą. Jei juos kepsite keptuvėje, ją prieš tai gerai įkaitinkite, o kukulius dėliokite taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito.

Jei norite pasinaudoti visais šiais patarimais, išbandykite populiariųjų itališkų arba švediškų kukulių receptus.

Itališki mėsos kukuliai

Kukuliams reikės:

450 g smulkintos kiaulienos

450 g smulkintos jautienos

1/2 puodelio džiūvėsėlių

1/4 puodelio tarkuoto parmezano sūrio

1/4 puodelio pieno

1 kiaušinio

2 skiltelių smulkinto česnako

1/4 puodelio smulkiai supjaustytų šviežių petražolių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Padažui reikės:

800 g konservuotų pomidorų savo sultyse

1 svogūno

1 šaukšto balzaminio acto

1 šaukštelio džiovinto raudonėlio

1 šaukštelio cukraus

1/2 šaukštelio aitriosios paprikos

2 skiltelių smulkinto česnako

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į didelį dubenį sudėkite visus kukuliams skirtus ingredientus ir juos sumaišykite. Iš mišinio suformuokite norimo dydžio mėsos kukulius. Juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėkite į jau įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes.

Kol kukuliai kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje kelias minutes apkepinkite svogūną ir česnaką, tada sukrėskite konservuotus pomidorus. Įberkite cukrų, raudonėlį, balzaminį actą ir aitriąją papriką. Padažą nuolat maišykite ir kaitinkite apie 10 minučių.

Švediški mėsos kukuliai

Kukuliams reikės:

450 g smulkintos jautienos

1/2 puodelio džiūvėsėlių

1/4 puodelio pieno

1 kiaušinio

1/2 smulkiai supjaustyto svogūno

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Aliejaus kepimui

Krapų

Padažui reikės:

2 šaukštai sviesto

2 šaukštai miltų

1, 5 puodelio jautienos sultinio

1/2 puodelio riebios grietinėlės

Gaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite visus kukulių gamybai reikalingus ingredientus ir juos sumaišykite. Iš mišinio formuokite norimo dydžio mėsos kukulius. Juos iš visų pusių apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje.

Kol kukuliai kepa, paruoškite padažą. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir nuolat maišydami juos kepinkite apie 1–2 minutes. Tuomet po truputį supilkite jautienos sultinį ir grietinėlę. Kaitinkite, kol padažas užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir į jį sudėkite apkepintus kukulius. Juos padaže troškinkite dar 10–15 min. Pagardinkite krapais ir tiekite su bulvių koše.

Žymos: Tarptautinė mėsos kukulių diena

Kiti straipsniai

Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

„Telia“ įjungė galimybę skambinti iš užsienio be mobiliojo ryšio per Wi-Fi

2025-08-19
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14
Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

Sofija Turner oficialiai išrinkta Laros Kroft vaidmeniui veiksmo seriale „Kapų plėšikė“

2025-09-10
pinigai

Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys A. Vrubliauskas lieka nuteistas dėl korupcinių nusikaltimų

2025-09-10
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?
Gyvenimas

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti