Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Egzotiška penktadienio vakarienė: indiškas dalas su lęšiais visai šeimai nekainuos nė 5 eurų

Paulius Liškauskas
2021-03-09
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Spalvingas lęšių troškinys – dalas – atkeliavo į mūsų kraštus iš egzotiškosios Indijos. Šio patiekalo gamyba suteikia progą panaudoti rečiau namuose vartojamus produktus. Spalvingam troškiniui tinka tokie prieskoniai kaip ciberžolė, kuminas, imbieras, o gaivos suteikia špinatai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiai kaip tik turtingi folio rūgštimi. Be to, juos tinka valgyti kaip garnyrą ar kaip atskirą patiekalą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra ir pigesnė alternatyva kiaušiniams ar mėsai.

Lęšiai – veganams, vegetarams, visavalgiams

Kiti straipsniai

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24

Nors Lietuvoje kaip garnyras labiausiai mėgstamos bulvės, lęšiai tampa sveikatai palankesniu jų pakaitalu, kai norime paįvairinti mitybą. Pastebima, jog lęšius dažniau vartoja vegetariškos mitybos principų besilaikantys žmonės. Vis dėlto, šis pupinių šeimos augalas naudingas visiems.

Gydytoja dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį,  kad lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, nors jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai. „Lęšiai, kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje, augaliniais baltymais turtingų maisto produktų, grupėje. Lęšiuose gausu organizmui naudingos folio rūgšties. Tai – B9 vitaminas, kuris, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Kai trūksta folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų“, – teigia gydytoja dietologė.

Dėl savo baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. „Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas. Tačiau pageidautina, kad ir visavalgiai lęšius įtrauktų į savo kasdienį mitybos racioną, nes jie turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ir kalis“, – sako E. Gavelienė.

Ankštinės daržovės – pigesnė alternatyva mėsai

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, net jei ankštines kultūras vartojame gana retai, vis tiek reikėtų pasidomėti prekybos centrų pasiūla. „Turime tikrai platų asortimentą – įvairių spalvų bei dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių, lęšių. Be to, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti. Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų žirnelių. Taip pat, pamačius akcijas, verta įsigyti konservuotų pupelių su įvairiais padažais, konservuotų žirnių ir avinžirnių, kurie pasižymi ilgesniu galiojimo laiku“, – pataria ekspertė.

O. Suchačeva pastebi, kad konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti. „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš turimų produktų. Be to, ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai“, – dėmesį atkreipia komercijos operacijų vadovė.

Pasak ekspertės, norintiems sutaupyti, verta rinktis ne tik ilgesnio galiojimo ar „Rimi“ privačios etiketės produktus. Lygiai taip pat svarbu protingai apsipirkinėti su tiksliu pirkinių sąrašu bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsivirti auksaspalvį lęšių troškinį, kuris suteiks energijos, bet neapsunkins. „Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šiuo atveju aromatingam troškiniui įdomesnio skonio suteiks imbieras, o ciberžolė nudažys patiekalą ryškia geltona spalva“, – sako Lina Barčaitė.

RECEPTAS 

Dalas su lęšiais ir špinatais

Patiekalui reikės:

250 g raudonųjų skaldytų lęšių – skaldyti raudonieji lęšiai „Rimi“ 1,79 € / 500 g;

80 g špinatų – špinatai 0,79 € / 100 g;

2 saldžiųjų bulvių (apie 400 g) – valgomieji batatai 1,96 € / 1 kg;

1 šaukšto sezamo aliejaus;

1 svogūno;

4 svogūnų laiškų;

1 skiltelės česnako;

Nykščio dydžio imbiero gabalėlio;

1,5 šaukštelio maltos ciberžolės;

1,5 šaukštelio malto kumino;

600 ml daržovių sultinio.

Kaip gaminti:  

Didesnėje keptuvėje su sandariu dangčiu įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą sezamų aliejaus. Sudėkite 1 smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir kepkite ant silpnos ugnies retkarčiais pamaišydami, kol jis taps permatomas.
Įberkite sutrintą česnako skiltelę, smulkiai supjaustytą nykščio dydžio imbiero gabalėlį, pakepkite apie 1 min. ant silpnos kaitros, tada įberkite 1,5 šaukštelio maltos ciberžolės ir 1,5 šaukštelio maltų kmynų, dar pakaitinkite apie minutę.
Padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite 2 saldžiąsias bulves, supjaustytas vienodais mažais gabalėliais, ir viską išmaišykite, kad bulvės pasidengtų prieskonių mišiniu.
Suberkite lęšius, įpilkite daržovių sultinio.
Užvirinkite sultinį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite ir troškinkite lęšius apie 20 min., kol jie ir bulvės suminkštės.
Įmaišykite špinatus. Kai jie išbrinks, užbarstykite smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.
Skanaus!

Kiti straipsniai

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

Gražios nuotraukos slepia kančią: kaip nenusipirkti augintinio iš daugintojų?

2025-04-09

Dizainerė atskleidė, kokį dažną lietuvių interjero sprendimą pakeistų

2025-04-18
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09
Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

Nemokamas ėjimo renginys „Stipresnės kartu“ – jau šį savaitgalį: siekiama stiprinti mamų psichologinę sveikatą

2025-05-09
Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

Nuo šiol prieiga prie DI asistento „Samsung Galaxy A“ serijos telefonuose – dar patogesnė

2025-05-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų
Grožis

Klaipėdoje šį savaitgalį renkasi lietuviškos mados mylėtojai: už 70 eurų apsirengsite nuo galvos iki kojų

2025-05-09

Lankoma

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte
Gyvenimas

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti