Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Voveraičių miškuose beveik nėra – sezonas vėluoja mėnesį, bet pirmosios jau keliauja pas pirkėjus

Paulius Liškauskas
2022-04-16
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.

 

„Lietuviškos voveraitės pirkėjų ypač laukiamos – jas mėgsta net tie žmonės, kurie paprastai nemėgsta grybų skonio. Įprastai jomis prekiauti pradedame liepos mėnesį, o jų paklausa piką pasiekia rugpjūtį. Šiemet jų sezonas neskubėjo prasidėti, tad šie grybai išsiilgti kaip niekad. Galime nudžiuginti, kad pirmosios jau pakeliui į parduotuves“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

 

Šeštadienį parduotuvių lentynose pasirodančios lietuviškos voveraitės bus siūlomos patogiuose 200 gramų indeliuose. Pasak V. Budrienės, pirkėjams bus siūloma ir gera kaina – kaip ir praėjusiais metais, pirmųjų Lietuvos miškų voveraičių indelis kainuos 4,49 Eur.

 

Gamta parėdė rimtų iššūkių

 

Šiemet voveraičių derlius – ne tik vėlyvas, bet ir labai negausus. „Iki“ tinklui grybus tiekiančios bendrovės „Baltic Champs“ gen. direktorius Arūnas Radzevičius sako, kad kol kas Lietuvos miškuose sunku rasti voveraičių netgi ten, kur paprastai jų būna gausu.

 

„Dėl itin nepalankių oro sąlygų šiemet voveraičių miškuose beveik nėra. Grybų vystymuisi be terpės, kurioje jie auga, labai svarbios tinkamos klimatinės sąlygos. Savo grybynuose, augindami kultūrinius grybus uždarose patalpose, mes galime tai kontroliuoti. Deja, miško grybai, tarp kurių ir visų mėgstamos voveraitės, visiškai priklausomi nuo gamtos. Jiems tinkamai vystytis ir augti paprastai reikia šiltesnių temperatūrų ir drėgmės. Deja, pavasaris šiemet buvo šaltas, su ilgai besitęsusiomis naktinėmis šalnomis. Vėliau oras sušilo, bet užklupo sausra“, – pasakoja A. Radzevičius.

 

Pasak bendrovės vadovo, galima sakyti, kad voveraičių sezonas šiemet tik ką prasidėjo. Jis vėluoja maždaug mėnesį. Pašnekovas išduoda, kad patyrę grybautojai, žinantys grybingas vietas, negausiai, bet jau randa voveraičių Dzūkijos miškuose, daugiausia aplink Varėną.

 

„Gamta yra nekontroliuojama, todėl sunku tiksliai numatyti, koks bus grybų derlius miškuose. Tačiau jei orai išsilaikys tokie, kokie yra dabar, ir gausiau palis, manome, kad miško grybų sezonas įsibėgės ir grybų netruks nei grybaujantiems, nei norintiems jų įsigyti“, – viliasi A. Radzevičius.

 

Nedarykite klaidų namuose: kaip voveraites laikyti?

 

Įsigytomis voveraitėmis paprastai norisi pasmaguriauti kuo greičiau. Tačiau jeigu jų iškart negaminsite, verta įsidėmėti, kur ir kaip jas laikyti. Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi esminėmis taisyklėmis, kaip elgtis su šiais grybais namuose.

 

Neplaukite pernelyg ilgai. Didesnius nešvarumus nuo voveraičių padės pašalinti šepetėlis, tačiau grybus verta ir nuplauti. Atminkite, kad grybai yra labai švelnaus skonio, todėl ilgas kontaktas su vandeniu jį dar labiau sumenkins, voveraitės neteks dalies traškumo. Ka to neatsitiktų, suberkite jas į indą su vandeniu ir druska, kelis kartus panardinkite ir nukoškite į rėtį. Tik tiek!

 

Nelaikykite spintelėje. Tinkamiausia vieta laikyti voveraites yra ne sandėliukas, ar juo labiau – lentyna virtuvėje. Parsineštus ir nuvalytus grybus dėkite į šaldytuvą. Bet net ir jame voveraitės nestovės ilgai – jų nerekomenduojama laikyti ilgiau nei 3 dienas. Jeigu nespėjate suvalgyti, sudžiovinkite, užšaldykite ar konservuokite.

 

Nedėkite į šaldytuvą drėgnų grybų. Labai svarbi taisyklė, pasak J. Sabaitienės, – nuplautus grybus prieš dedant į šaldytuvą gerai nusausinti. Priešingu atveju dėl drėgmės iš voveraičių jos greitai gali pradėti pelyti. Paprasčiausias ir veiksmingiausias būdas – kiekvieną grybą nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Dedant juos į šaldytuvą, po jais taip pat galite pakišti popierinio rankšluosčio gabalėlį, kad sugertų drėgmę.

 

Nelaikykite jų plastikiniame maišelyje. Negalima dėti į šaldytuvą voveraičių plastikiniame maišelyje. Tokiame maišelyje susikaupia drėgmė, todėl grybai ims pelyti. Taigi voveraites geriau supilti į dubenį arba didelę maisto laikymo pakuotę – tačiau svarbu jos neuždaryti.

 

Sotu ir nebrangu – „perlotas“ su šviežiomis voveraitėmis

 

Nors voveraitės daugiausia sudarytos iš vandens, jose vis tiek yra daug naudingų maistinių medžiagų. Valgydami voveraites gauname nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jos taip pat yra fosforo ir kalio bei B grupės vitaminų, reguliuojančių kraujotakos sistemos veiklą, šaltinis. Už savo būdingą spalvą voveraitės dėkingos karotenoidams, kurie organizme virsta vitaminu A. Tai savo ruožtu padeda išvengti regėjimo problemų.

 

„Tad valgyti voveraites verta tiek dėl naudos sveikatai, tiek dėl paties skonio. Šie gelsvai oranžiniai grybai, pasižymintys subtiliu, šiek tiek pipiriniu skoniu, puikiai tinka įvairių padažų, sriubų, nesaldžių pyragų ruošimui, gardžiai dera kiaušinienėje ar ant skrebučio. Voveraičių gerbėjai dažniausiai pasakys, kad bene skaniausios jos – tiesiog pakeptos svieste su svogūnais, patiektos su šviežiomis bulvytėmis ir paraugtu agurku“, – sako „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė.

 

Norintiems paįvairinti savo meniu, ji siūlo išbandyti sotų ir nebrangų patiekalą – perlinių kruopų „rizotą“ su šviežiomis voveraitėmis.

 

Reikės: 100 g perlinių kruopų, 150 g voveraičių, nedidelio svogūno, poros česnako skiltelių, 250 ml sultinio, 50 ml baltojo vyno, alyvuogių aliejaus, gabalėlio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio, druskos, šviežiai maltų pipirų, šviežių čiobrelių

 

„Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepkite, šiek tiek vėliau įmaišykite išspaustą česnaką. Tada suberkite perlines kruopas, gerai išmaišykite ir supilkite sultinį. Virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Kruopos turėtų sugerti sultinį. Tuomet supilkite vyną ir virkite dar 5 minutes“, – gaminimo eigą pasakoja V. Juodkazienė.

 

Kitoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir šiek tiek sviesto apkepkite nuvalytas voveraites – didesnes galite prieš tai pasmulkinti, tačiau mažesnių nepjaustykite. Sudėkite jas į kruopas, kruopščiai išmaišykite ir patroškinkite kelias minutes, kad skoniai susilietų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite dalį tarkuoto parmezano. Baigiant kepti įdėkite nedidelį gabalėlį sviesto. Sudėjus į lėkštes, ant viršaus užberkite šviežių čiobrelių ir likusį tarkuotą sūrį.

Kiti straipsniai

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13
Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien
Receptai

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26

Rekomenduojame

Xiaomi 15T Pro

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
iPhone 17

„iPhone 17“ išleidimo data – kada tikėtis naujų Apple iPhone modelių

2025-08-05
Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

Kaip išsirinkti televizorių? Technologijų ekspertas įvardijo 5 pagrindinius žingsnius

2025-08-26
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

Baltijos šalių mėgėjų teatrų festivalyje atgis M. K. Čiurlionio kūryba

2025-09-16
Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

Panemunės baseino statybvietėje atlikta 70 procentų darbų

2025-09-16
Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

Vilnius ruošiasi švęsti maestro Virgilijaus Noreikos 90-ąjį gimtadienį

2025-09-16
„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

„iPhone 17“ išankstinių pardavimų statistika: populiarumo viršūnėje – prabangūs modeliai

2025-09-16
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Lankoma

Xiaomi 15T Pro
Technologijos

„Xiaomi 15T Pro“ pastebėtas FCC duomenų bazėje

2025-07-11

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti