Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Voveraičių miškuose beveik nėra – sezonas vėluoja mėnesį, bet pirmosios jau keliauja pas pirkėjus

Paulius Liškauskas
2022-04-16
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.

 

„Lietuviškos voveraitės pirkėjų ypač laukiamos – jas mėgsta net tie žmonės, kurie paprastai nemėgsta grybų skonio. Įprastai jomis prekiauti pradedame liepos mėnesį, o jų paklausa piką pasiekia rugpjūtį. Šiemet jų sezonas neskubėjo prasidėti, tad šie grybai išsiilgti kaip niekad. Galime nudžiuginti, kad pirmosios jau pakeliui į parduotuves“, – sako V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

 

Šeštadienį parduotuvių lentynose pasirodančios lietuviškos voveraitės bus siūlomos patogiuose 200 gramų indeliuose. Pasak V. Budrienės, pirkėjams bus siūloma ir gera kaina – kaip ir praėjusiais metais, pirmųjų Lietuvos miškų voveraičių indelis kainuos 4,49 Eur.

 

Gamta parėdė rimtų iššūkių

 

Šiemet voveraičių derlius – ne tik vėlyvas, bet ir labai negausus. „Iki“ tinklui grybus tiekiančios bendrovės „Baltic Champs“ gen. direktorius Arūnas Radzevičius sako, kad kol kas Lietuvos miškuose sunku rasti voveraičių netgi ten, kur paprastai jų būna gausu.

 

„Dėl itin nepalankių oro sąlygų šiemet voveraičių miškuose beveik nėra. Grybų vystymuisi be terpės, kurioje jie auga, labai svarbios tinkamos klimatinės sąlygos. Savo grybynuose, augindami kultūrinius grybus uždarose patalpose, mes galime tai kontroliuoti. Deja, miško grybai, tarp kurių ir visų mėgstamos voveraitės, visiškai priklausomi nuo gamtos. Jiems tinkamai vystytis ir augti paprastai reikia šiltesnių temperatūrų ir drėgmės. Deja, pavasaris šiemet buvo šaltas, su ilgai besitęsusiomis naktinėmis šalnomis. Vėliau oras sušilo, bet užklupo sausra“, – pasakoja A. Radzevičius.

 

Pasak bendrovės vadovo, galima sakyti, kad voveraičių sezonas šiemet tik ką prasidėjo. Jis vėluoja maždaug mėnesį. Pašnekovas išduoda, kad patyrę grybautojai, žinantys grybingas vietas, negausiai, bet jau randa voveraičių Dzūkijos miškuose, daugiausia aplink Varėną.

 

„Gamta yra nekontroliuojama, todėl sunku tiksliai numatyti, koks bus grybų derlius miškuose. Tačiau jei orai išsilaikys tokie, kokie yra dabar, ir gausiau palis, manome, kad miško grybų sezonas įsibėgės ir grybų netruks nei grybaujantiems, nei norintiems jų įsigyti“, – viliasi A. Radzevičius.

 

Nedarykite klaidų namuose: kaip voveraites laikyti?

 

Įsigytomis voveraitėmis paprastai norisi pasmaguriauti kuo greičiau. Tačiau jeigu jų iškart negaminsite, verta įsidėmėti, kur ir kaip jas laikyti. Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi esminėmis taisyklėmis, kaip elgtis su šiais grybais namuose.

 

Neplaukite pernelyg ilgai. Didesnius nešvarumus nuo voveraičių padės pašalinti šepetėlis, tačiau grybus verta ir nuplauti. Atminkite, kad grybai yra labai švelnaus skonio, todėl ilgas kontaktas su vandeniu jį dar labiau sumenkins, voveraitės neteks dalies traškumo. Ka to neatsitiktų, suberkite jas į indą su vandeniu ir druska, kelis kartus panardinkite ir nukoškite į rėtį. Tik tiek!

 

Nelaikykite spintelėje. Tinkamiausia vieta laikyti voveraites yra ne sandėliukas, ar juo labiau – lentyna virtuvėje. Parsineštus ir nuvalytus grybus dėkite į šaldytuvą. Bet net ir jame voveraitės nestovės ilgai – jų nerekomenduojama laikyti ilgiau nei 3 dienas. Jeigu nespėjate suvalgyti, sudžiovinkite, užšaldykite ar konservuokite.

 

Nedėkite į šaldytuvą drėgnų grybų. Labai svarbi taisyklė, pasak J. Sabaitienės, – nuplautus grybus prieš dedant į šaldytuvą gerai nusausinti. Priešingu atveju dėl drėgmės iš voveraičių jos greitai gali pradėti pelyti. Paprasčiausias ir veiksmingiausias būdas – kiekvieną grybą nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Dedant juos į šaldytuvą, po jais taip pat galite pakišti popierinio rankšluosčio gabalėlį, kad sugertų drėgmę.

 

Nelaikykite jų plastikiniame maišelyje. Negalima dėti į šaldytuvą voveraičių plastikiniame maišelyje. Tokiame maišelyje susikaupia drėgmė, todėl grybai ims pelyti. Taigi voveraites geriau supilti į dubenį arba didelę maisto laikymo pakuotę – tačiau svarbu jos neuždaryti.

 

Sotu ir nebrangu – „perlotas“ su šviežiomis voveraitėmis

 

Nors voveraitės daugiausia sudarytos iš vandens, jose vis tiek yra daug naudingų maistinių medžiagų. Valgydami voveraites gauname nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jos taip pat yra fosforo ir kalio bei B grupės vitaminų, reguliuojančių kraujotakos sistemos veiklą, šaltinis. Už savo būdingą spalvą voveraitės dėkingos karotenoidams, kurie organizme virsta vitaminu A. Tai savo ruožtu padeda išvengti regėjimo problemų.

 

„Tad valgyti voveraites verta tiek dėl naudos sveikatai, tiek dėl paties skonio. Šie gelsvai oranžiniai grybai, pasižymintys subtiliu, šiek tiek pipiriniu skoniu, puikiai tinka įvairių padažų, sriubų, nesaldžių pyragų ruošimui, gardžiai dera kiaušinienėje ar ant skrebučio. Voveraičių gerbėjai dažniausiai pasakys, kad bene skaniausios jos – tiesiog pakeptos svieste su svogūnais, patiektos su šviežiomis bulvytėmis ir paraugtu agurku“, – sako „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė.

 

Norintiems paįvairinti savo meniu, ji siūlo išbandyti sotų ir nebrangų patiekalą – perlinių kruopų „rizotą“ su šviežiomis voveraitėmis.

 

Reikės: 100 g perlinių kruopų, 150 g voveraičių, nedidelio svogūno, poros česnako skiltelių, 250 ml sultinio, 50 ml baltojo vyno, alyvuogių aliejaus, gabalėlio sviesto, tarkuoto parmezano sūrio, druskos, šviežiai maltų pipirų, šviežių čiobrelių

 

„Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepkite, šiek tiek vėliau įmaišykite išspaustą česnaką. Tada suberkite perlines kruopas, gerai išmaišykite ir supilkite sultinį. Virkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Kruopos turėtų sugerti sultinį. Tuomet supilkite vyną ir virkite dar 5 minutes“, – gaminimo eigą pasakoja V. Juodkazienė.

 

Kitoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir šiek tiek sviesto apkepkite nuvalytas voveraites – didesnes galite prieš tai pasmulkinti, tačiau mažesnių nepjaustykite. Sudėkite jas į kruopas, kruopščiai išmaišykite ir patroškinkite kelias minutes, kad skoniai susilietų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite dalį tarkuoto parmezano. Baigiant kepti įdėkite nedidelį gabalėlį sviesto. Sudėjus į lėkštes, ant viršaus užberkite šviežių čiobrelių ir likusį tarkuotą sūrį.

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

NT kaip investicija: kokie ženklai išduoda, kad būsto vertė kils

2025-07-02
Automatiškai išsaugotas juodraštis

Automatiškai išsaugotas juodraštis

2025-07-01
„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

„Žalgirio“ priekinę liniją stiprina atletiškasis M.Wrightas

2025-06-30
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos
Lietuva

„LTG Link“ mažina kainas šeimoms ir terminuotiems bilietams, keičiasi vienkartinių bilietų kainos

2025-07-02

Lankoma

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“
Kinas

„Yaga Gathering“ evoliucija – dokumentiniame filme „Twenty Trips Around The Sun“

2025-06-30

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti