Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kepsniai gali būti ir be mėsos: siūlo išbandyti receptą su maistingaisiais „Portobello“ grybais

Paulius Liškauskas
2024-04-15
Receptai
Laikas: 2 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Grybai – vieni seniausių žmonijos istorijoje rinktų ir mitybai naudojamų produktų. Mūsų kraštuose dar ir dabar dalis žmonių mėgsta keliauti į miškus ar pamiškes bei juose prisirinkti šių gamtos gėrybių. Grybus galima valgyti tiek apdorotus – kepti, virti, troškinti, tiek juos marinuoti, susidžiovinti arba užsišaldyti. Tačiau grilio sezonui prasidėjus verta išbandyti ir jų skonį, kepant ant ugnies. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atskleidžia, kuo mūsų sveikatai vertingi yra pievagrybiams artimi „Portobello“ grybai. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip tinkamai paruošti grybus kepimui ant grilio ir kviečia išmėginti daug laiko bei pastangų nereikalaujantį grybų kepsnių receptą.

Puikus augalinių baltymų šaltinis

Pasakodama apie grybus, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė išskiria jų naudą bei maistines savybes: „Grybuose yra labai nedaug angliavandenių, visai nėra riebalų, bet gausu baltymų ir skaidulų. Taigi, grybai galėtų būti puikus baltymų šaltinis, ypač tiems asmenims, kurie mažiau valgo arba nevalgo gyvūninės kilmės maisto. Tačiau grybų baltymai nėra visaverčiai, todėl juos reikėtų derinti kartu su kitais, papildomų aminorūgščių turinčiais maisto produktais.“

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06

Gydytoja dietologė siūlo valgyti kuo įvairesnių rūšių grybų – galima skanauti tiek pačių prisirinktus, tiek užaugintus specialiuose grybų ūkiuose. Ypatingai vertingi yra ir pievagrybių giminaičiai – „Portobello“ grybai.

„Portobello“ grybuose, kaip ir kituose, yra B grupės vitaminų, šiek tiek fosforo, kalio, seleno ir vario. Tai būtinosios žmogui maisto medžiagos. Jei lygintume lauko grybus su dvisporiais pievagrybiais, kurie auginami dirbtinai, tai lauko grybai, augantys saulės šviesoje, laikomi vitamino D šaltiniu, o tie grybai, kurie auginami dirbtiniu būdu, vitamino D nesukaupia. Tiesa, kai kurių jų auginimui yra naudojama ultravioletinė šviesa, o „Portobello“  grybai taip pat tokiai grupei priklauso, dėl to gali turėti dalį šio vitamino“, – maistines „Portobello“ grybų savybes vardija gydytoja dietologė.

Dar šios rūšies grybus į mitybos racioną verta įtraukti todėl, kad 100 g „Portobello“ grybų turi tik apie 20 kcal ir gausią įvairovę mikronutrientų. „Valgant patiekalus su šiais grybais, maistas pasižymės antiuždegimine nauda ir veiks kaip antioksidantas. Taip pat tai skonį lavinantis, praturtinantis produktas. „Portobello“ grybuose tyrėjai randa iki 20 įvairių skoniui įtaką darančių medžiagų (aminorūgščių ir nukleotidų). Taigi, šie grybai, ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip kitų patiekalų komponentas, praturtina maisto skonines savybes“, – sako dr. E. Gavelienė.

Ant grotelių kepti pataria grybus su didesnėmis kepurėlėmis

Esame įpratę grybus kepti orkaitėje, troškinti keptuvėje, prieš tai juos susmulkindami. Tačiau grilio sezonui prasidėjus dalį grybų galima išsikepti ir ant kepsninės grotelių, grybų visai nepjaustant. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tokie grybai kaip baltieji ir rudieji pievagrybiai, taip pat – „Portobello“ grybai, puikiai tinka kepimui ant grilio. Dėl savo dydžio, skonio ir tvirtos tekstūros, šiuos grybus nesunku vartyti su žnyplėmis, o įdėti į groteles jie dažniausiai neiškris pro jų tarpus.

„Grilinimui rekomenduočiau rinktis tvirtus grybus, tad labiausiai tiktų baltieji bei rudieji pievagrybiai ir „Portobello“ grybai. Svarbu prisiminti, kad grybuose yra nemažai vandens ir kepant jie susitraukia, todėl gaminimui ant grilio ir kepimui ant grotelių geriau rinktis grybus su didesnėmis kepurėlėmis – taip ir juos iškepti, ir vartyti bus gerokai paprasčiau. Savo asortimente turime platų šviežių grybų pasirinkimą. Be to, tiek skirtingų rūšių pievagrybiai, tiek „Portobello“ grybai yra užauginami Lietuvos grybų fermose. Grybų įprastai turime ištisą sezoną, tačiau jų populiarumas išauga prieš įvairias šventes ir per grilio sezoną“, – tendencijas vardija O. Suchočeva.

Grybus paruošti grilinimui  lengva – užtenka pamarinuoti juos su mėgstamais priedais keliolika minučių ir apkepti iš abiejų pusių dar po keletą minučių. Tiesa, prieš kepdami grybus turėtume atsiminti ir dar vieną svarbų dalyką. „Grybus būtina kruopščiai nuplauti po vėsiu tekančiu vandeniu, nuo jų kotų ir kepurėlių pašalinti žemes ar kitus nešvarumus. Taip pat reikėtų atidžiai apžiūrėti, ar grybai nėra kaip nors pažeisti bei pakeitę savo savybių: pavandeniję, suminkštėję, apsitraukę pelėsiu, įgavę neįprastą kvapą, spalvą arba glitumą. Tokių grybų valgyti jau neturėtume“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Ant grilio kepti „Portobello“ grybų kepsniai

Porcijos dydis: 3
Ruošimo laikas: 6 min
Lygis: Lengva
Spausdinti receptą

Ingridientai

  • „Portobello“ grybų;
  • 1 vnt. avokado;
  • 90 g petražolių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 vnt. šalotinio svogūno;
  • 60 ml alyvuogių aliejaus;
  • 45 ml citrinos sulčių;
  • Balzaminio acto;
  • Šiek tiek kumino;
  • 0.25 a. š. raudonųjų paprikų dribsnių;
  • 0.5 a. š. druskos;
  • 0.5 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Instrukcijos

  1. „Portobello“ grybai turi būti nuvalyti, kotai – nupjauti. Sudėkite juos į negilų kepimo indą arba į didelį šaldymo maišelį. Laikinai padėkite grybus į šalį.
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą, alyvuogių aliejų, kuminus, juoduosius pipirus, dalį paprikų dribsnių ir česnakus.
  3. Marinatą teptuku užtepkite ant grybų iš visų pusių. Pamarinuokite 10 min.
  4. Kol grybai marinuojasi, paruoškite čimičuri padažą. Į vidutinio dydžio dubenėlį sudėkite smulkintas petražoles, susmulkintus česnakus, šalotinį svogūną, likusius raudonųjų paprikų dribsnius, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sultis, įberkite druskos ir pipirų. Viską gerai išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite dar prieskonių. Sudėkite kubeliais pjaustytus avokadus ir viską gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
  5. Grilio keptuvę arba kepsninę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros. Apkepkite grybus iš abiejų pusių po 2–3 min. arba, kol grybai karamelizuosis ir suminkštės. Kepdami užtepkite likusį marinatą, kad skonis būtų intensyvesnis.
  6. Prieš patiekdami ant „Portobello“ grybų viršaus užkrėskite avokadų čimičuri padažą.
Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: GrybaiMaistas

Kiti straipsniai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti