Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus ir sutaupykite

Paulius Liškauskas
2024-09-20
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Gaivieji melionai puikiai tinka ne tik karštai vasaros, bet ir dar saulėtai rudens dienai. Norint šiais vaisiais praturtinti savo racioną, iš jų pasigaminti galima pačių netikėčiausių patiekalų, pavyzdžiui, išsikepti melionų duonos, juos pamarinuoti, pagaminti melionų padažo ar džemo. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad melionai tinklo pirkėjų yra mėgstami ištisus metus.

„Melionai lietuviams seniai ne naujiena, ir jeigu anksčiau šiuos vaisius pirkėjai dažniau pirkdavo įvairiomis progomis, pastebime, kad dabar melionai patenka ir į kasdienius pirkėjų krepšelius. Visgi, saldieji melionai – ne vieninteliai iš šiltų kraštų atkeliavę vaisiai, kuriuos mėgsta pirkėjai. Lietuviai domisi ir mangais, rudenį itin mėgstamomis figomis, kiviais ir kitomis gėrybėmis“, – teigia G. Kitovė.

Daugiau nei 40 rūšių

Kiti straipsniai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29

Pasaulyje egzistuoja net 40 rūšių melionų. „Melionų gimtinė – Afrika bei egzotiški Pietvakarių Azijos slėniai. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad juos augindavo jau senovės egiptiečiai. Šie vaisiai itin buvo paplitę Irane ir Indijoje. Būtent iš šių kraštų jie palaipsniui atvyko į Europą ir tapo mėgstamu europiečių užkandžiu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Melionus, nepriklausomai nuo jų rūšies, įtraukti į kasdienį savo racioną – svarbu. Melioną sudaro apie 92 procentai vandens, todėl gardžiuojantis šiuo vaisiumi yra mažinamas troškulys, palaikomas normalus skysčių kiekis organizme. Be to, per dieną suvalgius bent porą dubenėlių šio vaisiaus, organizmas pasisavins didelį kiekį vitaminų A, C, E, mineralų, kurie gerina odos būklę, regėjimą ir stiprina imunitetą.

Marinuojami, kepama duona

Marinavimas yra puikus būdas ilgesniam laikui paruošti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Galbūt skamba kiek neįtikėtai, tačiau melionai taip pat puikiai tinka marinavimui. Be to, namuose marinuoti melionus ypač paprasta. Tam užteks vos 5 ingredientų: acto, druskos, raudonųjų pipirų dribsnių, bazilikų lapų ir vandens.

„Nulupkite meliono žievę, supjaustykite jį kubeliais ir suberkite į 1 litro talpos stiklainį. Atskirame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite druską ir raudonųjų pipirų dribsnius. Šį mišinį užvirkite ir pakaitinkite kelias minutes. Gautu marinatu užpilkite melionus, pridėkite bazilikų lapelių. Palaukite, kol melionai atvės, sandariai užsukite ir kelioms dienos palikite pastovėti šaldytuve“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Populiarus melionų panaudojimo būdas – iš jų pasigaminti gaivias salotas, kurias galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Gaminant salotas su melionais – itin paprasta improvizuoti. Joms panaudoti galima melioną, šilauoges, fetos sūrį, šviežią baziliką, mėtos lapelius, alyvuogių aliejų, mėgstamus prieskonius.

Bananų duoną esame ragavę daugelis, tačiau esate bandę jos pasigaminti iš melionų? Šį patiekalą paruošite itin greitai – pasiruošimui prireiks vos 15 min., o kepimui – valandos. Melionų duoną galėsite valgyti vieną, ją skanu paskrudinti ir ant sausos keptuvės bei patiekti su ledais.

Melionų duona | Freepik

Melionų duona

Reikės:

  • 0,5 kg tarkuoto meliono (be žievės),
  • 3 puodelių miltų,
  • 1 3/4 a. š. malto cinamono,
  • 1 1/2 a. š.  druskos,
  • 1 a. š. malto imbiero,
  • 1 a. š. sodos,
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • 2 puodelių cukraus,
  • 3 vnt. kiaušinių,
  • 1 puodelio augalinio aliejaus,
  • 2 a. š. vanilės ekstrakto,
  • sviesto.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, druską, imbierą, sodą ir kepimo miltelius.
  3. Elektriniu maišytuvu dubenyje suplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilę. Sudėkite tarkuotą melioną. Sudėkite sausus ingredientus į šlapią mišinį ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 1 val., kol paviršius gražiai apskrus ir paruduos. Patiekite, kol duona šiek tiek pravės. Ji puikiai tinka ir su ledais. Skanaus!
Melionų salotos | Freepik

Salotos su melionu ir vytintu kumpiu prosciutto

Reikės:

  • 100 g mocarelos sūrio rutuliukų,
  • 80 g vytinto kumpio prosciutto,
  • ¼ puodelio smulkintų šviežių mėtų,
  • 0,5 kg meliono,
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 v. š. citrinos sulčių,
  • 1 a. š. skysto medaus.

Gaminame:

  1. Nuplaukite melioną, nulupkite jo žievę ir supjaustykite nedideliais, kąsnio dydžio kubeliais. Sudėkite juos į lėkštę. Ant viršaus sudėkite mocarelos sūrio rutuliukus ir prosciutto griežinėlius. Ant viršaus pabarstykite šviežių mėtų.
  2. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, įspauskite citrinos sulčių ir šaukštą skysto medaus. Viską sumaišykite ir padažu apliekite salotas.
Melionų sriuba | Freepik

Šalta melionų sriuba

Reikės:

  • 1 didelio meliono,
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
  • ½ a. š. druskos,
  • 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės,
  • 1 v. š. balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
  2. Melioną nuplaukite ir nulupkite žievę, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklas, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 15-20 minučių, kol vaisius suminkštės ir pradės ruduoti.
  3. Perkelkite melionus į didelį dubenį ir trintuvu sutrinkite, kad gautųsi vientisa masė. Į tą patį dubenį įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite druskos. Viską išmaišykite.
  4. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite tol, kol sriuba atvės. Patiekdami apibarstykite citrinos žieve ir apšlakstykite balzaminiu actu.

Skanaus!

Žymos: Derlius

Kiti straipsniai

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Daugiau

Rekomenduojame

Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
„Samsung Galaxy S25 Edge“ specifikacijos

„Samsung Galaxy S25 Edge“ bus išleistas gegužės 13 d. – turės 200 megapikselių kamerą

2025-05-08
Kopa: Antroji dalis

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

Per Lietuvą ritasi „Čiurlionio dainų banga“: 9 miestuose R. Zubovas kviečia į čiurlionišką dainų šventę

2025-06-06
Keičiasi „McDonald’s“ vadovybė: „Premier Capital“ paskyrė naują generalinį direktorių Baltijos šalims

Keičiasi „McDonald’s“ vadovybė: „Premier Capital“ paskyrė naują generalinį direktorių Baltijos šalims

2025-06-05
Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

2025-06-05
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi
Gyvenimas

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06

Lankoma

Kopa: Antroji dalis
Kinas

„Kopa“ režisierius Denis Villeneuve’as sako, kad trečioji dalis oficialiai „rengiama“

2024-09-10

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti