Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Aguonpienio ledai arba „panna cotta“ – pagarba tradicijoms ir duoklė kūrybiškumui

Paulius Liškauskas
2022-05-27
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Dabar jau sunku pasakyti, kodėl aguonpienis tapo neatsiejamu Kūčių vakarienės patiekalu, tačiau iki šių dienų tradicijoms atiduodame pagarbą ir kartą per metus malame trapias sėklytes, kad patiektume ant stalo aguonpienį. Vis dėlto, tradicijų galima laikytis ir kūrybiškai – paverskite aguonpienį ledais ar „panna cotta“. 

Nuo Azijos iki Amerikos, nuo šumerų, egiptiečių iki graikų ir romėnų – aguonų sėklos tūkstantmečiais yra naudojamos kaip vaistas ir maistas. Šiandien tai dažnas įvairių kepinių pagardas, tačiau per didžiąsias metų šventes mūsų krašte aguonoms tenka ypatingas dėmesys.

„Aguonų asortimente turime nuolat, jos paklausios visus metus – juk tai populiarus ingredientas kulinarijoje. Tačiau gruodžio mėnesį šių sėklyčių pardavimai šauna į viršų apie 35 kartus palyginti su pardavimų vidurkiu kitais mėnesiais. Akivaizdu, jog šiuo laikotarpiu aguonos įsigyjamos ne tik kepiniams, bet ir vienam svarbiausių Kūčių vakarienės patiekalų“, – sako Marius Tilmantas, prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

Kiti straipsniai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31

 

Išgauti naudą sveikatai tapo paprasta

 

Iki didžiųjų švenčių aguonpienis yra itin retas svečias ant stalo, nors mitybos specialistai jį pataria prisiminti dažniau nei kartą per metus – aguonos yra mineralų, mikroelementų bei kitų sveikatai naudingų maistinių medžiagų lobynas. Jose yra geležies, fosforo, vario, kalcio, omega-6 riebalų rūgščių, netirpių skaidulų. Jos nuo seno naudotos gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, stiprinti kraują, kaulus ir jungiamuosius audinius, malšinti nerimą ir gydyti miego sutrikimus. Tiesa, kad organizmas įsisavintų kuo daugiau naudingų medžiagų iš aguonų, jas reikia sumalti – kad būtų pažeistas sėklos apvalkas, saugantis joje esančias maistingąsias medžiagas būsimam augalui.

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė, pastebi, kad senovėje aguonpienio gaminimas buvo sudėtingas procesas, reikalaujantis nemažai fizinių pastangų, mat šias smulkias ir kietas sėklas tekdavo rankomis trinti grūstuvėse, vėliau į pagalbą pasitelktos mechaninės mėsmalės – aguonos būdavo daug kartų permalamos.

„Aguonų sėklų apvalkalas labai kietas, siekiant jį suminkštinti, aguonos mirkomos skystyje bent keletą valandų, o kad išskirtų aliejų ir pieną, senesniais laikais reikėdavo labai pasistengti. Dabar šį darbą lengvai atlieka elektriniai trintuvai, asortimente turime ir jau sumaltų aguonų, todėl nėra kliūčių aguonpienį gaminti dažniau ar lengva ranka su juo eksperimentuoti“, – teigia maisto gamybos ekspertė.

 

Susidorotų net vaikai

 

Net jeigu aguonpienį mėgsta ne visi, bene kiekviena šeima yra bent pamėginusi jį pagaminti pagal tėvų ar senelių pamokymus – vieni mėgstą tirštesnį, kitiems labiau patinka skystesnis, vieni saldina medumi, kiti visai nesaldina.

„Iš tiesų aguonpienis yra labai nesudėtingas, net primityvus patiekalas. Aguonas reikia išmirkyti – geriausiai, palikti išbrinkti per naktį, o tada labai gerai sumalti su vandeniu. Tirštumas reguliuojamas vandens kiekiu, na, o paskaninti aguonpienį galima medumi, cukrumi ar bet kokiu mėgstamu saldikliu, prieskoniais“, – sako specialistė. Kai su aguonpienio gamyba gali susidoroti net vaikai, anot ekspertės, kūrybiškesni ar naujovių išalkę žmonės gali pamėginti apžaisti šį tradicinį patiekalą ir patiekti aguonpienį įdomiau.

 

Aguonpienio ledai

 

Reikės: 2 puodelių riebios grietinėlės, 2 trečdalių puodelio riebesnio pieno, puodelio iki pastos konsistencijos sumaltų aguonų, 5 kiaušinio trynių, 5 šaukštų cukraus.

Gaminame: grietinėlę, pieną ir aguonas sudėkite į prikaistuvį storu dugnu ir užkaitinkite – kai tik pradės virti nuimkite nuo kaitros ir palikite atvėsti. Kiaušinio trynius gerai išplakite su cukrumi iki purios masės ir pamažu pilkite atvėsusį grietinėlės, pieno bei aguonų mišinį nuolat maišydami. Jeigu turite ledų gaminimo prietaisą, indą su gauta mase dėkite porai valandų į šaldymo kamerą, o vėliau perpilkite į ledų gaminimo prietaisą. Jeigu specialaus prietaiso neturite, supilstykite masę į silikonines formas ir palikite jose užšalti. Patiekite su šiltu spanguolių padažu ir kūčiukais.

 

Aguonpienio „Panna Cotta“

 

Reikės: puodelio riebios grietinėlės, pusės puodelio tiršto aguonpienio, vanilės ankšties, 50 g. cukraus arba mėgstamo saldiklio pagal skonį, žiupsnelio druskos, 5 g. želatinos.

Gaminame: vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iš vienos ankšties pusės išimkite sėklas ir sumaišykite su cukrumi (arba pasirinktu saldikliu) bei druska. Grietinėlę ir aguonpienį supilkite į prikaistuvį storu dugnu, dėkite kitą pusę vanilės ankšties ir užkaitinkite ant vidutinės kaitros – kai tik užvirs, nuimkite nuo kaitros. Suberkite anksčiau pasiruoštą vanilinį cukrų ir viską suplakite elektriniu plaktuvu bei palikite vėsti. Jei naudojate želatiną grūdeliais, išbrinkinkite ją ir ištirpinkite ant garų vonelės. Supilkite į grietinėlės ir aguonpienio mišinį, gerai išmaišykite ir supilstę į indelius dėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Patiekite su mėgstamų uogų tyre, mėtų lapeliais ir kūčiukais.

Žymos: AguonpienisKalėdosKūčiosKūčiukai

Kiti straipsniai

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15
Laisvalaikis

Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?

2025-08-14
Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai
Laisvalaikis

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Rekomenduojame

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08
Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

Kaip elektroniniu būdu nutraukti narystę partijoje?

2021-09-30
Honor Magic 7 Pro

„Honor Magic 8 Pro“ pasirodys su „Snapdragon 8 Elite 2 SoC“ ir triguba galine kamera

2025-04-30
5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

5 populiariausi telefonų modeliai Lietuvoje 2025-aisiais

2025-06-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Ar dar pajusime „Formulės-1“ inovacijas tradiciniuose automobiliuose?

Ar dar pajusime „Formulės-1“ inovacijas tradiciniuose automobiliuose?

2025-12-11
Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

2025-12-11
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Baltijos šalių gyventojų finansiniai lūkesčiai: optimizmą dėl augsiančių atlyginimų skandina infliacijos banga
Aktualijos

Juodieji išpardavimai: dauguma sakė nieko nepirks, bet išleido trečdaliu daugiau nei pernai

2025-12-13

Lankoma

Raganiaus sezonas su Liamu Hemsworthu | Netflix
Kinas

„Raganiaus“ 4 sezonas prarado daugiau nei 50% žiūrovų po to, kai Henris Cavillas buvo pakeistas Liamu Hemsworthu

2025-11-08

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti