Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Artėjant Pasaulinei košės dienai nepamirškite kruopų įvairovės – pigiausios nekainuos nė 1 euro, o paskanintos priedais virs karališku patiekalu

Paulius Liškauskas
2024-02-03
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Net jei vaikystėje nemėgote košių ir buvote sau prisiekę, kad suaugę jų niekada nevalgysite, artėjant Pasaulinei košės dienai, kuri švenčiama spalio 10-ąją, siūlome apsigalvoti: net nuobodžiausią košę karališka paverčia vis kiti priedai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas produktas, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais. Nors prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė sako, kad populiariausios kruopos yra avižos bei jų dribsniai, taip pat grikiai bei ryžiai, parduotuvėse jų įvairovė tokia didelė, kad kasdien galima gaminti vis kitas. Tai gera proga sutaupyti renkantis nė 1 euro nekainuojančias „Rimi Basic“ linijos miežines ar perlines kruopas.

Kuo naudingos viso grūdo košės

Kiti straipsniai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, naudingiausios kruopos – viso grūdo. „Tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reiktų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad net besigydantys ligoninėse kartais kritikuoja maistą būtent dėl dažnai patiekiamų košių, nes tiesiog nėra įpratę jų valgyti, o sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – teigia ekspertė.

Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, taigi, palengvina rytinę skubą. „Būtent grūdų dribsniai rekomenduotini žmonėms, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą, kurių prastesnė dantų būklė, sunkiau kramtyti. Tada vertėtų rinktis viso grūdo dribsnius. Gliuteno turinčių kruopų turėtų privengti sergantys celiakija arba turintys neceliakinį jautrumą gliutenui. Na, o neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti. Be to, yra kruopų, kurių net virti nereikia – išmirkytus per naktį ir išbrinkusius grikius galima tik pasišildyti“,– pataria E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pastebi, kad daugeliui žmonių košė labiau asocijuojasi su pusryčiais – smagu dieną pradėti sveikatai palankiu, šiltu, greitai paruošiamu maistu. „Nors iš ryto gerai gauti nemažą angliavandenių dozę prieš būsimą protinę ar fizinę veiklą, tačiau košę galima skanauti bet kokiu dienos metu – tai gali būti ir vakarienės patiekalas. Tiesiog vertėtų prisiminti, kad kuo mažiau kruopos apdorotos, tuo jos vertingesnės. Daug kas priklauso ir nuo priedų. Tarkime, iš kviečių pagamintos manų kruopos yra rafinuotos, mažiau palankios sveikatai, tačiau jei jos parduodamos jau sumaišytos su sėlenomis, tokios iš jų paruoštos košės maistinė vertė pakyla“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Įvairūs košių priedai – vis kitokiam skoniui

Mėgstantys avižinių dribsnių ar viso grūdo avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais bei medumi, grikių košės gerbėjai įpjausto į ją avokado skiltelių. Nors šių grūdų bei ryžių kruopos, pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, pačios populiariausios, nereikia pamiršti ir kitų – miežių, sorų, bolivinių balandų, burnočių. Kaskart jas galima valgyti vis su kitais priedais: vaisiais, uogomis, tyrėmis, pesto ar sojos padažu, saulėje džiovintais pomidorais, šviežiomis ar pakepintomis daržovėmis, įvairiais daigais, sėklomis, fetos ar kitokiu sūriu, barstyti smulkintomis žolelėmis ir mėgstamais prieskoniais.

„Pirkėjai turi daug galimybių rinktis pagal savo galimybes, įpročius ir skonį: tiek greitai paruošiamus dribsnius, tiek viso grūdo kruopas bei jų mišinius. Visais metų laikais pirkėjų mėgstamos greitai paruošiamos avižų košės su braškėmis ar kitomis uogomis, taip pat grikių košė su vištiena. Turime didelę pačių įvairiausių kruopų įvairovę – pradedant populiariausiomis avižinėmis bei grikių kruopomis ir jų dribsniais, baigiant kuskusu, manų, sorų, kukurūzų, miežinėmis, kvietinėmis, taip pat vis populiarėjančiomis retesnėmis – bulguru, bolivinės balandos, burnočių – kruopomis“, – vardina specialistė.

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė D. Špūrienė pastebi, kad šiuo metu kruopų poreikis jau nusistovėjęs, jų perkama maždaug vienodai visus metus, nekaupiama namie atsargų, kaip buvo prasidėjus koronaviruso pandemijai ar ankstyvą šių metų pavasarį, karo Ukrainoje pradžioje.

„Kruopų atsargų namie laikyti neverta, nes parduotuvėse jų nepritrūksta. Paprastai kruopų laikymo sąlygos ir galiojimo terminas nurodomas ant kruopų pakuotės, bet visada rekomenduojama atidarius pakuotę jas suvartoti kuo greičiau, o likučius laikyti sandariuose stiklo ar plastiko indeliuose šviesoje – taip sumažės tikimybė kruopose įsiveisti maistinėms kandims“, – primena D. Špūrienė.

„Rimi“ siūlo pasigaminti rečiau valgomą bolivinių balandų košę su slyvomis ir pistacijomis.

RECEPTAS

Bolivinių balandų košė su slyvomis ir pistacijomis 

Košei reikės:  

170 g bolivinės balandos;

375 ml kokosų gėrimo;

60 g vandens;

1 šaukšto vanilės ekstrakto;

0,5 šaukštelio cinamono;

1 žiupsnelio muskato;

1 žiupsnelio druskos;

50 g pistacijų.

Troškintoms slyvoms reikės:

4 vnt. slyvų;

125 ml vandens;

50 g medaus.

Gaminimo eiga: 

Dubenėlyje sumaišykite bolivinių balandų sėklas, kokosų pieną, vandenį, vanilę, cinamoną, muskatą ir druską. Gautą masę supilkite į troškinimo indą ir pašaukite į iki 175 °C įkaitintą orkaitę 20 minučių.
Tuomet gerai išmaišykite ir dar troškinkite 15–20 minučių, kol susigers skystis.
Slyvas supjaustykite griežinėliais. Į puodą supilkite vandenį, medų, sumeskite slyvas ir retkarčiais pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ar mažos kaitros, kol slyvos suminkštės – maždaug apie 5 minutes.
Košę supilstykite į dubenėlius. Užberkite smulkintų pistacijų ir gražiai išdėliokite slyvas. Jei mėgstate saldžiau, galite užpilti skysčio, kuriame troškinosi slyvos.
Skanaus!

Žymos: Pasaulinė košės diena

Kiti straipsniai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

Rekomenduojame

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

Penktadienio 13-oji: iš kur atsirado tiek baimių ir prietarų?

2024-09-12
Samsung Galaxy Z Flip 7

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nuotraukų autorius Matas Laužadis

Vasara su aviacija: renginiai, patirtys ir atostogų nuotykiai visai šeimai

2025-07-10
Galaxy Z Fold 7 | samsung.com

„Samsung Unpacked 2025“: „Galaxy Z Fold 7“ su „Snapdragon 8 Elite“ lustu ir 8 colių vidiniu ekranu pristatytas Lietuvoje

2025-07-09
Futbolas

A lygos turo apžvalga: pirmasis trejetas – rezultatyvus ir pergalingas

2025-07-09
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nuotraukų autorius Matas Laužadis
Įdomu

Vasara su aviacija: renginiai, patirtys ir atostogų nuotykiai visai šeimai

2025-07-10

Lankoma

Samsung Galaxy Z Flip 7
Technologijos

Būsimo „Samsung Galaxy Z Flip 7“ rakursai rodo nedidelius dizaino pokyčius

2025-02-27

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti