Pamatyti
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
PAMATYTI.LT
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Sportas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Auto
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pamatyti.lt
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Paulius Liškauskas
2020-12-31
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Pradžia Receptai
Dalintis FacebookDalintis X

Prieskoniai neabejotinai pagerina maisto skonį, aromatą ir sužadina apetitą. Šiandien galime mėgautis itin plačiu jų pasirinkimu, atitinkančiu kiekvieno skonį bei poreikius. Pavyzdžiui, aštrių prieskonių yra pačių įvairiausių – nuo kajeno pipirų, Chalapos paprikų iki aitriųjų paprikų dribsnių. Šie prieskoniai labai populiarūs šaltuoju sezonu, kai norisi komfortiškų patiekalų. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors populiariausiais išlieka malti juodieji pipirai, tačiau sparčiai populiarėja ir kiti aitrūs prieskoniai bei padažai.

 

„Įvairūs prieskoniai ir padažai – neatsiejami nuo maisto ruošybos, todėl juos tikrai rasime kiekvieno virtuvėje. Patys populiariausi prieskoniai be abejonės yra druska ir pipirai, tačiau lietuvių krepšeliuose stebime ir padidėjusius lauro lapų, įvairių prieskonių, saldžiosios paprikos mišinių bei skirtingų padažų – nuo klasikinio pomidorų iki adžikos padažo pardavimus. Pirkėjai vis labiau domisi ir aštriaisiais prieskoniais. Šias tendencijas stengiamės atliepti ir planuodami jau pagamintų patiekalų asortimentą – pirkėjams siūlome Chili con Carne troškinį, sumuštinius su meksikietišku įdaru, picas bei keptus vištienos petelius“, – teigia V. Budrienė.

Kiti straipsniai

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06

 

Aštrūs prieskoniai – desertams

 

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė V. Juodkazienė sako, kad aštrūs patiekalai – troškiniai, sriubos, mėsos ir žuvies patiekalai, jūros gėrybės, marinatai ir įvairių pasaulio šalių įkvėpti valgiai – išties mėgstami lietuvių. Tačiau ar kada pagalvojote, kad aštrius prieskonius galite panaudoti ir gaminant desertus? Skirtingų aštriųjų pipirų rūšių, panaudojamų virtuvėje yra skaičiuojama virš 4 tūkstančių. Visgi, lietuvių tarpe populiariausios ir žinomiausios – aitriosios raudonos ir Chalapos paprikos.

 

„Aštrūs prieskoniai gali būti panaudojami kur kas plačiau. Pavyzdžiui, kajeno pipirai, aitriosios paprikos, juodieji pipirai – prieskoniai, kurie itin tinka desertų gamyboje. Nuo cukruotų riešutų iki šokoladinių sausainių, keksiukų, pyragaičių, pudingų, kremų ir net tortų – šie ingredientai išryškina tamsų, sodrų ir žemišką šokolado skonį, bei suteikia nepakartojamą skonį“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis lengvai paruošiamais patiekalais, kuriuos turėtų išbandyti kiekvienas aštraus maisto gerbėjas.

 

Aštrus troškinys Chilli con Carne

 

Aštrus troškinys – patiekalas, kuriam sunku atsispirti, o ypač, kai jį ruošiame šaltos žiemos pietų ar vakarienės stalui. V. Juodkazienė sako, kad troškinio aštrumą galima koreguoti pagal savo skonį, tačiau jei mėgstate itin aštriai, įdėkite papildomą žiupsnelį kajeno pipirų prieskonių ir smulkiai pjaustytų konservuotų jalapeno pipirų. Be to, prie šio troškinio patiekite prancūzišką batoną arba česnakinę bandelę.

 

Šiam troškiniui pagaminti reikės:

 

  • 500 g jautienos faršo
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 3 smulkintų česnako skiltelių
  • 1 sutarkuotos morkos
  • 1 smulkiai supjaustytos raudonosios paprikas
  • 2 aitriųjų paprikų, be sėklų ir susmulkintų
  • 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
  • 80 g pomidorų pastos
  • 1 skardinės pupelių
  • 3 puodelių jautienos sultinio
  • 2 a. š paprikos prieskonių
  • 2 a. š kmynų
  • 1 a. š raudonėlio
  • 1 v. š balzaminio acto
  • Alyvuogių aliejaus

 

Didelį puodą uždėkite ant vidutinio stiprumo ugnies ir į jį įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite jautienos faršą, svogūną, česnaką ir kepkite, kol faršas paruduos. Sudėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite prieskonius, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas, įpilkite balzaminio acto, sultinio ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, sudėkite pupeles, uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 45 minutes, kol troškinys suminkštės ir pasklis malonus kvapas. Patiekite su neriebiu graikišku jogurtu ir užbarstykite sūrio. Skanaus!

 

Azijietiška aštri kiauliena su ryžiais

 

Jei norite paragauti greitai paruošiamų azijietiškų skonių – išbandykite pasigaminti šį lengvai paruošiamą, vos 5 ingredientų reikalaujantį kiaulienos patiekalą. Anot „Iki“ atstovės, saldus ir lengvai aštrus poskonis kiaulienai suteikia ypatingą ir įmantrų skonį.

 

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

 

  • 500 g kiaulienos nugarinės
  • 2 a. š aštriosios čili pastos
  • 2 a. š rudojo cukraus
  • 1 smulkiai sutarkuoto imbiero
  • 1 smulkiai sutarkuotos česnako skiltelės
  • Alyvuogių aliejaus

 

Visus padažo ingredientus sudėkite į nedidelį indą ir viską gerai išmaišykite. Padažą užpilkite ant smulkiai pjaustytų kiaulienos nugarinės gabaliukų ir leiskite pastovėti bent 1 valandą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite kiaulienos gabaliukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa karamelizuosis. Patiekite su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis. Jei norite ant ryžių užpilkite sojų padažo. Skanaus!

 

Aštrūs vištienos takai

 

Meksikos maisto kultūra Lietuvoje auga itin sparčiai. Todėl nenuostabu, kad meksikietiško maisto iš tiesų gali būti sunku atsisakyti. Tačiau, ar kada bandėte jų pasigaminti namuose? V. Juodkazienė sako, kad takai – itin lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, o prie jų puikiai tinka įvairūs aštrūs padažai ir prieskoniai. Tad, kodėl nepasikvietus draugų ir nesurengus meksikietiškų valgių vakarėlio?

 

Šiam patiekalui pagaminti reikės:

 

  • 2 didelių vištienos krūtinėlių
  • 1 nedidelio smulkinto svogūno
  • 1 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
  • 4-6 skiltelių smulkinto česnako
  • 2 v. š alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š pomidorų pastos
  • 2 a. š čili miltelių
  • 1 š kmynų
  • ½ a. š rūkytos paprikos prieskonių
  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • Kukurūzų tortilijų

 

Į didelę keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus vištienos krūtinėlės gabaliukus, svogūną, česnakus, įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kai vištiena iškeps, sudėkite pomidorų pastą, čili miltelius, kmynus ir rūkytos paprikos prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Į kukurūzų tortilijas sudėkite aštrią vištieną ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Mėgaukitės iš karto!

Žymos: AzijaMaistas

Kiti straipsniai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Daugiau

Rekomenduojame

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

Motinos dienos proga Nijolė Tallat-Kelpšaitė sukūrė dainą

2025-05-01
Galaxy S25 Edge

Paaiškėjo „Samsung Galaxy S25 Edge“ kaina Europoje, atminties ir spalvų pasirinkimai

2025-03-17
Katarsis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24
Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-02
Proneta Proneta Proneta

Naujienos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21
Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

Drąsus ir elektrinis: naujasis „Nissan Micra“ suderina stilių ir tvarumą

2025-05-21
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

Sutaupyti vizitams pas odontologą padės tinkama burnos higiena: ar viską atliekate teisingai?

2025-05-21
Verta pamatyti

Naujienos, žinios, įdomybės, patarimai ir apžvalgos iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Nauja

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos
Technologijos

Nauja „Samsung Vision AI“ televizorių linija – pažangi vaizdo kokybė ir išmanesnės dirbtinio intelekto funkcijos

2025-05-21

Lankoma

Katarsis
Laisvalaikis

„Katarsis“ pristato mini albumą: „Jis – apie vienišumą ir atotrūkį nuo gamtos“

2024-05-24

Reklama

Proneta Proneta Proneta
  • Rašyti redakcijai
  • Naudojimosi taisyklės
  • Akcininkai
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

© 2024 Pamatyti

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Laisvalaikis
  • Kinas
  • Technologijos
  • Receptai
  • Sveikata
  • Auto

© 2024 Pamatyti